La câte puncte de penalizare se suspendă permisul auto în 2022?

peste 5000 permise suspendate intr o saptamana

Încălcarea anumitor reguli de circulație atrage după sine acumularea de puncte de penalizare și, în final, suspendarea permisului auto. Această sancțiune este una temporară și, în funcție de gravitatea abaterii, se aplică pe o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile. În articolul de azi îți vom spune la cât puncte de penalizare ți se va suspenda dreptul de a conduce.

La câte puncte de penalizare se aplică suspendarea permisului auto?

Conform prevederilor noului Cod Rutier 2022 există câteva situații în care permisul auto poate fi suspendat. Astfel, rămâi pieton dacă treci pe lumina roșie a semaforului sau produci un accident ușor. Dacă efectuezi o manevră neregulamentară sau nu acorzi prioritate altor mașini sau pietonilor vei avea aceeași soartă.

Totodată, ți se va suspenda permisul și dacă depășești neregulamentar sau nu respecți semnele de circulație sau semnalele agentului de la „Rutieră”. Pieton vei rămâne și dacă ești depistat cu o alcoolemie de până la 0,80 mg/l, dar fără să fi produs un accident.

În plus, permisul de conducere îți va fi suspendat când vei ajunge la limita de puncte de penalizare (15). În această situație, suspendarea dreptului de a conduce va fi pe o perioadă de 30 de zile.

Perioada de suspendare poate fi și mai lungă. Permisul auto poate fi suspendat 60 de zile dacă acumulezi 15 puncte de penalizare. Condiția este să fi acumulat aceste puncte într-un interval mai mic de 12 luni față de data ultimei suspendări.

Care este valoarea amenzilor?

Trebuie să știi că permisul trebuie predat Poliției Rutiere în termenul prevăzut de legislație. Dacă nu faci acest lucru, perioada de suspendare va crește cu 30 de zile. Există, însă, și excepții. Dacă șoferul sancționat va dovedi că nu a putut ajunge din motive obiective, suspendarea suplimentară nu va fi aplicată.

Să luăm câteva exemple de depășire a limitei de viteză. Dacă depășești viteza maximă legală cu 11-20 km/h te alegi cu cel puțin 2 puncte de penalizare. Depășirea cu 31-40 km/h a vitezei admise atrage 4 puncte de penalizare, iar dacă depășești cu 41-50 km/h primești 6 puncte penalizare.

Ținând cont de faptul că, în 2022, punctul de amendă a fost menținut la 145 de lei, amenda contravențională poate fi de maximum 870 de lei.

Dacă de la data ultimei amenzi au trecut 6 luni, iar amenda a fost plătită punctele de penalizare se vor anula și se va reveni la zero.

Citiți articolul original pe Promotor

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola