2023: Cum se face înmatricularea auto. Ce acte sunt necesare și cât costă?

vanzare inmatriculare second hand

Fie că e vorba de un vehicul nou, fie de o mașină la mâna a doua, înmatricularea auto este obligatorie și proprietarul sau delegatul trebuie să prezinte autorităților mai multe acte și să plătească o serie de taxe.

Mulți posesori de mașini preferă să se ocupe singuri de înmatricularea auto. Fie când își cumpără o mașină nouă, fie una la mâna a doua.

Iar cei care nu vor să alerge pentru acte, pot delega o firmă să se ocupe de înmatriculare.

Cum se face înmatricularea auto

Înmatricularea unui vehicul se face în baza datelor de identificare ale acestuia și ale proprietarului. Dacă are toate actele în regulă, îi va fi eliberat un certificat de înmatriculare și plăcuțe de înmatriculare pentru vehicul.

Codul rutier stabilește că proprietarii de vehicule sunt obligați să înscrie oficial mașina, la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) înainte de a o pune în circulație.

În cazul mașinilor noi, e suficient să prezinți autorităților o serie de acte ale mașinii și ale proprietarului. Dar, pentru a înmatricula o mașină la mâna a doua, din import, trebuie să mergi cu ea și la RAR (Registrul Autor Român). Aici se va verifica istoricul și toate datele de identificare ale mașinii. Astfel, se va constata dacă are componente neomologate sau dacă seriile din cartea mașinii corespund cu cele de pe motor, șasiu și caroserie.

Potrivit unor date publicate de Ministerul Afacerilor Interne, în prima jumătate a anului au fost emise cu peste 41.000 mai multe certificate de înmatriculare decât în aceeași perioadă din 2022.

Acte necesare pentru înmatricularea auto

Pentru a înmatricula o mașină cumpărată din România sau dintr-un alt stat UE, trebuie depuse la DGPCI următoarele documente:

  • cerere de înmatriculare;
  • dovada înregistrării la Fisc;
  • cartea de identitate a vehiculului (original și copie);
  • documentul care atestă dreptul de proprietate (contract, moștenire, donație, etc.);
  • actul de identitate al solicitantului (original și copie);
  • dovada efectuării inspecției tehnice periodice (cu excepția autovehiculelor noi);
  • copie după asigurarea RCA;
  • dovada plații contravalorii certificatului de înmatriculare;
  • dovada plații contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare;
  • certificatul de autenticitate al vehiculului (cu excepția vehiculelor noi, a autovehiculelor destinate competițiilor sportive și a vehiculelor istorice);
  • documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine și plăcuțele cu numărul de înmatriculare (dacă mașina e înmatriculată în alt stat UE);

În cazul mașinilor cumpărate din afara UE, pe lângă documentele din lista de mai sus, cel ce dorește înmatricularea mașinii trebuie să prezinte și dovada efectuării formalităților vamale.

Dacă folosiți automobilul în sistem leasing, trebuie să prezentați extrasul din contractul de leasing care conține părțile, obiectul, dar și durata contractului, datele de identificare ale vehiculului și semnăturile părților (copie și original).

Cât costă înmatricularea unei mașini

Taxa pentru eliberarea certificatului de înmatriculare este de 49 de lei.

Apoi, trebuie achitată taxa pentru plăcuțele cu număr de înmatriculare. Aceasta diferă în funcție de tipul plăcuțelor:

  • 20 lei/placă – în cazul celor de tip A (11 cm x 52 cm);
  • 23 lei/placă – în cazul celor de tip B  (20 cm x 34 cm);
  • 17 lei/ placă – în cazul celor de tip C (13 cm x 24 cm);
  • în cazul celor care doresc număr preferențial, costul este de 85 de lei pentru ambele plăcuțe.

Cei care trebuie să verifice mașina la RAR, plătesc și aici o taxă:

  • sub 3.5 tone – 539 lei;
  • peste 3.5 tone – 857 lei;
  • utilitare – 1149 lei.

Așadar, pe lângă actele pe care trebuie să le prezentați, pentru a înmatricula o mașină nouă trebuie să plătiți aproximativ 150 de lei. În cazul unei mașini la mâna a doua, adusă din străinătate, costul e de aproximativ 700 de lei.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! prinGalati.ro preia articole din presa națională cu scopul de a oferi cititorilor informații utile și interesante din diverse surse online. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (promotor.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola