Se întâmplă în România: primăria Cluj, sancționată de CNCD după ce a limitat accesul persoanelor sărace în mijloacele de transport în comun

primaria cluj sanctionata de cncd

Primăria municipiului Cluj-Napoca a fost sancționată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce a limitat accesul persoanelor sărace în mijloacele de transport în comun.

Decizia Primăriei Cluj ce i-a atras sancțiunea CNCD

Mai exact, Primăria orașului Cluj-Napoca a primit un avertisment de la CNCD pentru o hotărâre luată de Consiliul Local ce este în dezavantajul persoanelor fără posibilități financiare, prin limitarea accesului acestora în mijloacele de transport public.

Hotărârea ce a atras sancțiunea CNCD prevede că cei care folosesc mijloacele de transport în comun sunt obligați să aibă o ținută vestimentară curată. Potrivit acestei decizii, oamenii care urcă în mijlocul de transport public local cu haine murdare, prin care ar putea deteriora starea de curățenie din vehicul, riscă să primească o amendă cuprinsă între 100 și 200 de lei.

cluj napoca
Mijloace de transport in comun, in Cluj-Napoca. Foto: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

Cum a motivat CNCD sancțiunea

CNCD a motivat sancțiunea dată atrăgând atenția asupra faptului că analiza trebuie să fie făcută în contextul în care în Cluj-Napoca există o comunitate importantă de persoane vulnerabile, dezavantajate, care trăiesc marginalizate și izolate la periferia municipiului. Acești oameni sunt privați de condiții sanitare.

„Din aceste considerente, impunerea condiției deținerii unei vestimentații curate în mijlocul de transport, printr-o caracteristică subiectivă, nedeterminată, cuantificabilă, care să conțină caracteristici clare, nu este proporțională cu scopul urmărit și îngrădește accesul acestor persoane la serviciile publice de transport”, a transmis CNCD.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a adăugat că impunerea unei vestimentații curate, fără să fie luate în considerare alte criterii obiective, cuantificabile, determinante, conduce la interpretări de natură subiectivă, producând efecte discriminatorii pentru diferite comunități sau grupuri vulnerabile.

În curând, locuitorii orașului Cluj-Napoca vor avea și mai multe opțiuni pentru transportul în comun. Autoritățile din Cluj au scos la licitație, în primăvara acestui an, contractul de proiectare și execuție pentru magistrala de metrou din localitate. Contractul are o valoare de 6,6 miliarde de lei, adică aproximativ 1,3 miliarde de euro.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola