Una dintre țările europene cu o semnificativă comunitate de români a revizuit legislația muncii, iar noile reglementări sunt aplicabile tuturor persoanelor care au locuit acolo timp de cel puțin zece ani.
Cine beneficiază de noile reglementări
Spania este țara care a adoptat schimbări semnificative în sistemul său de pensii, introducând recent modificări legislative care aduc noutăți importante. Aceste modificări se referă la conceptul de „pensie necontributivă”, care este acum disponibilă pentru indivizii care au atins vârsta de 65 de ani, dar nu au adunat suficiente contribuții pentru a se califica pentru pensia standard.
Această categorie de pensie este destinată în mod special lucrătorilor casnici, care nu au efectuat contribuții pentru o perioadă minimă de 15 ani. În virtutea noilor reglementări, acești indivizi vor fi eligibili pentru pensia necontributivă.
Ce criterii trebuie să îndeplinească beneficiarii
Pe lângă vârsta de pensionare obligatorie de 65 de ani, există mai multe alte criterii pe care doritorii trebuie să le îndeplinească pentru a deveni beneficiar al unei pensiei necontributive.
Printre acestea, se numără cerința ca persoana să fi locuit în țară cel puțin 10 ani și să nu dispună de un venit anual care să depășească suma de 6.784,54 euro.
Suma anuală de 6.784,54 euro este echivalentul indemnizației pe care un beneficiar al pensiei necontributive din Spania o va primi de la serviciul Imersio. De asemenea, această sumă va fi distribuită în 14 plăți lunare de câte 484,61 euro fiecare, iar cuantumul poate varia în funcție de numărul de persoane din gospodărie.
Cu toate acestea, cuantumul minim al indemnizației nu poate fi mai mic de 121,15 euro pe lună, conform informațiilor de pe romaniatv.net.
Totuși, motive de bucurie nu au doar locuitorii din Spania ci și cei din Germania. Recent, Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, și Ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, s-au întâlnit cu scopul de a îmbunătăți situația lucrătorilor români care își desfășoară activitatea în Germania.
”Unul dintre obiective este acela de a îmbunătăți situația muncitorilor sezonieri români în Germania, iar în acest sens va fi realizată o foaie de parcurs comună. Discuțiile au vizat și eforturile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale de a elabora o reformă adecvată a sistemului de asistență socială pentru ca persoanele vulnerabile să fie cât mai bine protejate. În acest sens se lucrează deja la o lege care în curând va fi pusă în transparență decizională, după care se va merge cu aceasta în Parlament”, a anunțat Ministerul Muncii, printr-un comunicat de presă.
Citiți articolul original pe