De ce nu scăpăm de șoferii drogați (Adevărul)
Cazul șoferului drogat care a ucis doi tineri cu mașina în 2 Mai scoate la iveală probleme legislative și logistice privind testarea pentru droguri, dar și lipsa de instruire a polițiștilor și deficitul de personal din sistem. Există propuneri pentru eliminarea acestor deficiențe: să fie trimiși în control polițiști cu experiență, severi și implicați, să li se lase polițiștilor posibilitatea de a decide testarea clinică, doar după observarea șoferului și, neapărat, să existe instituții care să analizeze sângele repede și precis. Doar că aceste propuneri sunt foarte greu de pus în practică. Între timp, au căzut primele capete din poliție ca urmare a tragediei.
Pe larg, în Adevărul.
Cad capetele mici, sistemul se protejează și mai compromite o dată România (SpotMedia)
Livrarea unui țap ispășitor este un element clasic al comunicării de criză: pui un cap pe tavă și aștepți ca furia populară să dispară.
Până acum, capetele servite poporului sunt verigi intermediare: un polițist, un director de spital, ajuns în funcție prin aceleași mecanisme de pile și protecții.
Ce vedem astăzi este că statul român s-a descurcat să salveze un infractor drogat, care apoi a ucis doi tineri și a condamnat la moarte agonizantă o tânără mamă, care venise la spital să primească ajutor medical într-o chestiune probabil banală pentru medici: o sarcină oprită în evoluție, complicată infecțios, cum arată certificatul de deces.
Tânărul care făcea parte din castele superioare ale României, cele în care banii, pilele și disprețuirea celorlalți ca fiind umili sunt singurele valori, a stat în secția de poliție, cu droguri în mașină, mai puțin decât a stat gravida în spitalul din Botoșani.
Dincolo de cele trei morți dramatice, cauzate direct de sistem, efectul mult mai periculos este sentimentul tot mai acut că oamenii sunt pe cont propriu, scrie jurnalista Magda Gradinaru pe pagina SpotMedia.
Puternici ca zeii: Nimeni nu are curajul să se atingă de medici, chiar și când aceștia comit greșeli îngrozitoare și nu din neștiință, ci din nepăsare (Ziarul Financiar)
Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a declarat că a sesizat Colegiul Medicilor, „singurul care poate ridica dreptul de practică al unui medic” cu privire la tragedia din spitalul Botoșani, unde o tânără gravidă a murit în spital după șapte ore în care nu a primit nici o îngrijire medicală.
Colegiul Medicilor nu a ridicat nici un drept de liberă practică în ultimii doi ani. Cea mai gravă sancțiune aplicată este votul de blam, care nu le permite medicilor să participe la anumite concursuri, dar pot profesa în continuare.
3.023 de medici au fost intimați în dosare disciplinare în perioada 2006-2021, din care doar 467 au fost sancționați cu mustrări, avertisment, vot de blam, adică doar 15 % din totalul celor intimați arată datele publice citate de ZF.
CMR nu a transmis câți din acești medici și-au pierdut dreptul de liberă practică, însă președintele Colegiului spune că „cinci medici au pierdut dreptul de liberă practică în perioada 2016-2021, aceasta este sancțiunea supremă”.
Cum se acoperă gaura de la buget: se iau peste 25 de miliarde de la investiții și se mărește deficitul (Libertate)
Surse din Coaliție susțin că PSD și PNL au redus substanțial lista măsurilor care se vor aplica pentru acoperirea deficitului bugetar din cauza viziunilor diferite.
În lipsa aplicării unor măsuri concrete, calculele liderilor din Coaliție indică faptul că se pot lua bani din zona de investiții, peste 25 de miliarde de lei, iar din creșterea țintei de deficit se adaugă 10-15 miliarde de lei.
Ultima ședință a Coaliției a avut loc, marți, la Palatul Victoria, iar la ea au participat premierul Marcel Ciolacu, președintele PNL, Nicolae Ciucă și ministrul de finanțe, Marcel Boloș.
O primă concluzie este că România va rata ținta de deficit asumată, de 4,4% din PIB, și se va îndrepta spre un deficit majorat între 5 – 5,5% din PIB. Astfel, guvernul nu va fi obligat să efectueze reduceri de cheltuieli de peste 10 miliarde de lei. În zona investițiilor, bugetul alocat pentru 2023 era de 112 miliarde de lei. Oficialii guvernamentali recunosc, în mod informal, că România nu va cheltui pentru investiții mai multe de 80 – 90 de miliarde de lei, scrie Libertatea.
FCSB în pericol! (Gazeta Sporturilor)
Gigi Becali s-a autodenunțat că a pariat 20.000 de euro pe calificarea roș-albaștrilor în fața lui Nordsjaelland, iar FRF l-a pârât la UEFA. Fapta patronului FCSB încalcă în mod evident articolul 12 din Regulamentul Disciplinar UEFA. Pedeapsa nu e prevazută explicit, dar în cazul în care clubul roș-albastru va fi găsit vinovat, riscl major ar putea fi chiar excluderea din Europa, notează Gazeta.
Citiți articolul original pe