Care este satul din România inclus în topul celor mai frumoase destinații de anul acesta de către străini. Jurnaliștii de la The Guardian și contribuitori ai prestigioasei publicații britanice au adunat, la final de an, cele mai frumoase destinații de vacanță din 2021, iar printre recomandările lor se regăsește și un sat din Caraș-Severin.
Care este satul din România inclus în topul celor mai frumoase destinații din 2021 de către străini
Este vorba despre satul Dobroaia, sat inclus în cele 21 de destinații recomandate de The Guardian, pe care jurnalista Kate Eshelby l-a descris ca un spațiu perfect de camping la „înălțimea sălbatică” a munților Cernei.
„Tabăra îndepărtată din interiorul parcului național Domogled-Valea-Cernei, în regiunea puțin vizitată a României, Banatul, nu este ușor accesibilă: se află la șapte ore de mers cu mașina de la București, apoi urmează o drumeție abruptă de două ore (o pistă accidentată pentru care aveți nevoie de un vehicul de teren). Cu toate acestea, merită fiecare pas când vezi, în sfârșit, patru corturi albe (fiecare costă aproximativ 35 de lire sterline pe noapte). De acolo, poți privi munții fără sfârșit”, a descris Eshelby experiența din Dobraia.
Satul a făcut obiectul unui film documentar
De asemenea, experiența de a mulge vacile familiei la care s-au cazat, dar și aceea de a mânca numai prepate organice sau cultivate în propria grădină sunt elementele ce i-au impresionat cel mai mult pe turiști, printre care și Kate.
„Toate mesele sunt gătite acasă de proprietari, familia Raduta – fiecare ingredient este cultivat sau produs organic de ei. Am fost în august cu soțul meu și doi copii mici, cărora le plăcea să ajute să aducă vacile acasă de la păscut prin păduri, apoi să le mulgă cu mâna; și ne legănam în hamace sub pruni, făceam picnic în livezi și mergeam spre cătunele izolate înșirate printre vârfuri. Este atât de pastoral, încât mă așteptam să apară zeul grec Pan cu un flaut”, a povestit ea.
Acest sat bănățean este promovat pe Facebook pentru servicii de tipul celor descrise în The Guardian.
„Glamping Camp Dobraia vă oferă cazare la corturi de lux cu confort de pensiune în inima muntelui, acolo unde ești mai aproape de natură ziua și atingi stele cu mâna noaptea. Corturile au curent continuu, mobilier personalizat, terasă”, este anunțului cu care sunt atrași turiștii.
Mai mult, acest sat din județul Caraș-Severin a fost obiectul filmului documentar Fericiri, din 2011, realizat de Dite Dinesz de la TVR, studioul teritorial Timișoara.
Filmul aduce în prim-plan povestea locuitorilor cătunului Dobraia, niște oameni izolați în munți, care au o viață plină de lipsuri și greutăți. Potrivit sursei, cătunul nu are drumuri, curent electric, medic ori magazin, iar ca să-și îngroape morții, localnicii au de străbătut o distanță de 12 kilometri.
Citiți articolul original pe