Peste 500 de oameni au protestat în Piața Victoriei: „Hoții!”, „Ați dat, ați dat liber la furat!”, „Predoiu pentru noi e Iordache 2!” (HotNews.ro)
Peste 500 de persoane au protestat de-a lungul serii de miercuri în Piața Victoriei, după ce senatorii puterii au votat un proiect care dezincriminează abuzul și neglijența în serviciu dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei. În punctul maxim al protestului, în jurul orei 20.00 numărul oamenilor din fața Guvernului era de circa 400. În 2017, când Guvernul Grindeanu a adoptat celebra OUG 13, care prevedea exact același lucru, însă cu un prag mai mic, sute de mii de oameni au ieșit în Piața Victoriei.
HotNews.ro publică foto și video de la protest.
Ieri, la ședința de plen a Senatului au fost prezenți 113 senatori. Dintre aceștia, 78 au votat „pentru”. Este vorba despre absolut toți parlamentarii PSD, PNL și UDMR prezenți.
Noaptea ca hoții la Vila Lac. Puciul legislativ spart de Comisia Europeană și LCK (SpotMedia)
PNL, PSD si UDMR au încercat să desăvârșească ce a ratat Dragnea și să ia și ultima suflare din abuzul în serviciu, notează jurnalista Ioana Ene Dogioiu.
Liberalul Fenechiu, inițiatorul multor altor nenorociri legislative, și-a dat mâna cu pesedistul Cazanciuc, posibil viitor ministru al Justiției, au pus pe hârtie împreună cu alți liberali și pesedisti plus un udemerist, un prag chiar peste cel visat de Dragnea – 250.000 de lei.
Nu au emis nicio justificare prin care măcar să încerce să arate de ce aceasta este valoarea corectă.
Urma să fie un cadou pentru folosirea în liniște a banilor din PNRR și PNDL, mai ales pentru primarii din rural care jonglează cu sume mai mici, dar și pentru oricine e suficient de abil să împartă achizițiile în contracte mai mici, sub prag. Plus că ar mai scapa de dosare niște tovarăși căzuți în păcat sub 250.000 de lei.
Nu mai au aceeași frica de popor.
O frică totuși mai au și se pare că ea a avut un prim efect. Frica de Comisia Europeană, pe care procurorul șef EPPO, Laura Codruța Kovesi, avertizează că o va sesiza, inclusiv în cadrul mecanismului “rule of law”, dacă pragul de azi pentru abuzul în serviciu va fi adoptat. Probabil că informal a și sesizat-o.
Și fiind vorba și despre banii din PNRR și alte fonduri europene, poate ieși prost.
Și, ca prin minune, MJ a comunicat la ceas de seară: “Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei”.
De ce 9.000 de lei? De ce nu 1.000 de lei? Din care joben e scos acest prag? De ce abia acum? Premierul Ciucă a îmbrățișat imediat soluția 9.000 de lei. Dl Ciolacu, la fel. Va înghiți probabil în sec și Kelemen Hunor. Nu le-a ieșit de data asta.
Este un mare semnal de alarmă, mai ales că ministrul Justiției numai ce a anunțat pregătirea unei ample modificări a legislației penale. Dacă Comisia Europeană nu va fi pe fază, acest mare “șantier” legislativ va fi pasa perfectă pentru un nou măcel al legii penale.
Citiți comentariul integral pe pagina SpotMedia.
PSD pune mâna, pas cu pas, pe majoritatea instituțiilor-cheie (Adevărul)
Apropierea rocadei premierilor (mai 2023) și a celor patru rânduri de alegeri din 2024 găsește PSD pe poziții din ce în ce mai puternice în statul român, partidul condus de Marcel Ciolacu fiind la conducerea unor instituții-cheie sau pe cale să ajungă la cârma altora.
Cel mai recent exemplu este reușita PSD în a-i convinge pe cei din PNL să-l voteze pe Toni Greblă la șefia Autorității Electorale Permanente, o instituție care are rolul de a asigura organizarea şi desfășurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi finanțarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.
La începutul lunii martie, Parlamentul a înscăunat-o, din nou, pe Monica Gubernat la șefia Consiliului Național al Audiovizualului, funcție pe care o mai deținuse până în mai 2021. Pentru a putea să o pună din nou pe Gubernat, PSD a și schimbat Legea de funcționare a CNA.
În luna aprilie ar trebui să fie votată noua conducere a Autorității Naționale de Reglementare în Energie, unde PSD nu-l mai susține ca președinte pe fostul său deputat Dumitru Chiriță.
Pe larg, în Adevărul.
”Reforma pensiilor speciale”: vârsta de pensionare rămâne neschimbată la Armată, Serviciile secrete, Poliție și Jandarmerie. Mici modificări financiare (CursDeGuvernare)
Legea pensiilor speciale, numită oficial Legea pensiilor de serviciu, care ar fi trebuit să reformeze aceste privilegii, a fost votată miercuri, de senatorii coaliției de guvernare – PSD-PNL-UDMR, cu 79 de voturi „pentru” și 37 „împotrivă”.
Vârsta de pensionare la Armată, Serviciile secrete, Poliție și Jandarmerie rămâne neschimbată. Sunt mici modificări la ceilalți speciali.
În afara reducerile de cheltuieli rezultate din excluderea încasării mai multor pensii speciale și din plafonarea la nivelul salariilor din domeniu actuale, economisirea provenită din anumite corecții ale stagiului și vârstei de pensionare sunt infime, raportat la total.
Reglementarea este departe de a satisface cerințele Comisiei Europene, așa încât pericolul de a pierde tranșa a treia din fondurile PNRR rămâne actuală, scrie CursDeGuvernare.
Legea păstrează absolut toate tipurile de pensii speciale, inclusiv pe cele neintrate încă în plată (indemnizațiile primarilor și viceprimarilor, ale președinților și vicepreședinților de consilii județene) și scade ușor valoarea prin introducerea a două principii:
nicio pensie nu trebuie să depășească salariul încasat de o persoană în activitate pe aceeași funcție și cu aceleași atribuții
nimeni nu poate beneficia de mai multe pensii speciale
Concret, în cazul premierului Nicolae Ciucă corecțiile operate prin această reglementare denumită exagerat reformă însemnă o reducere cu 550 de lei a pensiei militare, conform calculelor USR, ca urmare a impozitării prevăzute de noua lege.
Guvernul a trimis proiectul de lege fără o evaluare a impactului acestei legi, adică fără o prezentare a sumei ce va fi economisite prin legea votată miercuri, din cele peste 12 miliarde de lei cât au costat anul trecut pensiile speciale.
OMV Petrom, după ce Parlamentul a extins taxa de solidaritate pentru a fi aplicată și companiei: „Amendamentele votate încalcă principiile Constituției, prin retroactivitate” (Economedia)
OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, afirmă că amendamentele adoptate miercuri de Parlamentul României, care extind taxa de solidaritate astfel încât să oblige și compania la plată, sunt „îngrijorătoare” și încalcă principiile Constituției, prin retroactivitate.
„Proiectul de lege nu este definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, observăm că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituției României. Acest lucru este foarte îngrijorător. Planurile noastre viitoare de investiții depind, printre altele, de un regim fiscal și de reglementare previzibil. Menționăm că, în 2022, am plătit deja 20 de miliarde de lei la bugetul de stat, în creștere cu 60% față de anul precedent. Din această sumă, 2 mld lei au reprezentat taxe nou introduse anul trecut”, a transmis compania, la solicitarea Economedia.
Citiți articolul original pe