Lacomii: ei sunt „specialii” României (Republica)

Ping-pong cu reforma pensiilor speciale. Suma uriașă pe care România ar putea s-o piardă (Adevărul)

Neînțelegerile din Coaliție pe tema reducerii pensiilor speciale au adus în discuție posibilitatea de a se renunța la reformă, demers criticat de economiști, în condițiile în care România riscă să piardă peste 3 miliarde de euro.

În contextul în care Coaliția nu ajunge la un numitor comun pe tema pensiilor speciale, în spațiul public s-a vehiculat inclusiv ideea potrivit căreia România ar putea renunța la reformă. Mai exact, posibilitatea a fost sugerată de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Consultat de „Adevărul”, analistul economic Adrian Negrescu a menţionat că reforma pensiilor speciale este necesară: „Trebuie să eliminăm ieșirile la pensie la 40 de ani, să eliminăm posibilitatea ca pensiile să fie mai mari decât salariile și posibilitatea de a lucra la stat în același timp în care ai și pensie de la stat”.

Specialistul a catalogat problema migrației forței de muncă, invocată de liderii politici, drept problemă falsă, pentru că „mulți angajați nu îndeplinesc condițiile de pensionare”.

Lacomii: ei sunt „specialii” României (Republica)

Este trist că anumite categorii profesionale din piață consideră că merită pensii speciale de ordinul miilor de euro sau chiar zecilor de mii de euro după stagii de muncă incomplete.

Nu văd sărăcia din jur, nu văd copiii cu aripile tăiate din zonele defavorizate, nu-i văd pe ceilalți bătrâni ai țării, care trăiesc de la o lună la alta și cântăresc dacă să-și cumpere sau nu o pâine.

Ce încredere să avem într-un angajat al Ministerului Apărării, sau al MAI, sau al unui serviciu secret că păzește țara, când de fapt nu se dă în lături de la a o jefui la drumul mare, printr-un câștig nemeritat (ieșire din sistem înainte de vârsta celorlalți, cu pensie mai mare decât salariul?), scrie jurnalistul Alex Livadaru, autor fondator Republica.

La ce vârstă ies la pensie și cum se calculează pensiile pentru militarii din alte țări NATO (Digi24.ro)

Cele 30 de state NATO folosesc diferite sisteme pentru acordarea pensiilor militare. Diferențele țin nu doar de cuantumul pensiilor ci și de vârsta de pensionare sau de modalitatea de stabilire a sumelor. Unele state au inclusiv vârste de pensionare diferite în funcție de gradul militar.

Găsiți pe site-ul Digi24.ro principalele elemente ale sistemelor de pensii militare din 14 state-membre ale Alianței Nord-Atlantice.

Asigurătorii de pe piaţa RCA contestă puternic propunerile Finanţelor şi ale ASF privind îngheţarea tarifelor: Proiectul este lipsit de fundament economic şi va destabiliza piaţa RCA (Ziarul Financiar)

Crahul Euroins de 500 mil. euro pentru care nimeni nu a fost tras încă la răspundere creează în continuare noi turbulenţe. Asigurătorii nu sunt de acord să revină cu preţurile la martie 2022 pentru că nu-şi pot acoperi daunele, spun ei într-o scrisoare.

Surse din piaţă spun pentru ZF că o scrisoare care conţine poziţia fermă a asigurătorilor privind lipsa de fundament economic şi eventuala destabilizare a pieţei RCA ar fi ajuns la Minsiterul de Finanţe.

Declarația de la București: Summitul unei Europe disperate de lipsa personalului din Sănătate (Curs de guvernare)

Peste 250 de reprezentanți din 53 de țări – adunați în cadrul Summitului de la București al OMS Europe – au semnat o declarație prin care trag un semnal de alarmă privind bomba cu ceas pe care stă sistemul sanitar european: lipsa personalului sanitar.

Declarația de la București, lansează un apel la acțiune adresat clasei politice, pentru a proteja și investi urgent în lucrătorii din domeniul sănătății din Europa și Asia Centrală. Reuniunea la nivel înalt de la București – cu miniștrii ai sănătății și experți de talie internațională – a abordat modalităţile de asigurare a resurselor umane din sănătate, sub imperativul Time To Act 2023.

Raportul, citat de Curs de Guvernare, a evidențiat că în 13 din cele 44 de țări cuprinse în analiză, 40% dintre medici au deja cel puțin 55 de ani, ceea ce înseamnă că se vor pensiona, în următorii 10 ani, urmând a fi înlocuiți de promoții insuficiente de profesioniști.

„O să fac o crimă în patru ore”. Autoritățile au ignorat semnele radicalizării adolescentului german care a ucis o pensionară la Mediaș (Libertatea)

În timpul plasamentului în România, Luca*, un copil german care a fost relocat la o familie din județul Sibiu în vara lui 2016, s-a alăturat unor grupuri online de extremă dreapta, care promovează supremația albă și violența extremă. Semnele radicalizării adolescentului, în contextul unor probleme psihice extrem de grave, au rămas neînțelese sau ignorate de cei din jurul lui. Până când a omorât un om.

Într-un demers jurnalistic desfășurat pe parcursul mai multor luni, Libertatea și publicația germană Spiegel au reconstituit traseul lui Luca prin sistemul de protecția a copilului în Germania și apoi în România.

În primul episod al seriei, Libertatea a arătat cum statul german a angajat o firmă să îl plaseze pe Luca în România, la o familie din județul Sibiu, deși mai multe instanțe îl declaraseră „un pericol pentru ceilalți”.

În cel de-al doilea episod ziarul relatează cum s-a desfășurat șederea lui aici și cât s-au implicat autoritățile locale în monitorizarea lui.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! prinGalati.ro preia articole din presa națională cu scopul de a oferi cititorilor informații utile și interesante din diverse surse online. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (rfi.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola