Ce valabilitate au voucherele de energie? Până când pot fi folosiți banii de pe carduri? 

ce valabilitate au voucherele de energie

Ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că valabilitatea cardurilor de energie va fi extinsă, astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine iarna. Vezi ce valabilitate au voucherele de energie și până când pot fi folosiți banii.

Ce valabilitate au voucherele de energie în 2024?

Valabilitatea cardurilor de energie va fi prelungită până la data de 31 martie 2024, pentru a asigura gospodăriilor vulnerabile resursele necesare pentru a face față anotimpului rece, conform anunțului făcut de ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

„O veste bună pentru cei aproximativ două milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie: Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obținut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024.

În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat. Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal”, a scris oficialul pe Facebook.


Citește și: Vouchere Energie, schimbarea care va supăra mulți români: când intră banii pe card, când va dispărea ajutorul de la stat


Cum pot fi folosite voucherele pentru energie?

La începutul lunii iunie, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) de la acea vreme, a informat că aproximativ 1,5 milioane de familii au folosit cardurile de energie pentru a plăti facturi cu o valoare totală de 352 de milioane de lei.

Ajutorul acordat persoanelor vulnerabile pentru a compensa prețurile la energie are o valoare nominală de 1.400 de lei. Acesta este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe egale, a câte 700 de lei fiecare.

Acest sprijin financiar poate fi utilizat pentru achitarea costurilor aferente unei game variate de servicii și produse, incluzând energia electrică, energia termică livrată centralizat, gazele naturale, buteliile de gaz, butanul, lemnul de foc, rumegușul, cărbunele, păcura, peleții, brichetele, precum și alți combustibili lichizi sau solizi folosiți pentru încălzirea locuințelor.


Vezi și: Vestea dimineții pentru pensionarii cu mai puțin de 2000 de lei: ce se întâmplă cu ajutorul de energie


Cine beneficiază de voucherele de încălzire?

Potrivit legii, „ajutorul pentru încălzire se acordă numai familiilor şi/sau persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei acordate în baza contractelor de muncă sau a legislaţiei specifice ramurilor economice”.

Așa cum au stat lucrurile și în precedentele două ierni, în perioada rece a anului 2023-2024, doar persoanele cu venituri reduse vor beneficia de ajutoare pentru încălzire. Acest lucru se aplică atât pentru cetățenii cu venituri scăzute la nivel individual, adică persoanele singure, cât și pentru membrii familiilor numeroase care au, de asemenea, venituri mici pe cap de locuitor.

Pentru a obține ajutorul destinat încălzirii locuințelor în sezonul rece 2023-2024, românii trebuie să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere. Declarația trebuie să includă detalii privind componența familiei, veniturile lunare, precum și bunurile mobile și imobile deținute. Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale.

Solicitantul este responsabil să ofere toate informațiile cerute în mod corect și complet. În declarație trebuie, de asemenea, să fie specificat tipul de sistem de încălzire utilizat în locuință, fie el pe bază de gaz, electricitate, lemne, peleți, etc. Conform Legii nr. 226/2021, toți cei din categoria persoanelor vulnerabile sunt protejați, indiferent de sistemul de încălzire pe care îl folosesc.

Pe lângă declarația pe propria răspundere, solicitantul, individual sau familie, trebuie să anexeze la dosar documente justificative. Acestea includ copii ale documentelor de identitate ale membrilor familiei și dovezi ale veniturilor (adeverințe de salariat, cupoane de pensie etc).

Cererea și documentele necesare pentru ajutorul de încălzire se depun la primăria locală, fie personal, fie prin intermediul asociațiilor de proprietari sau locatari.


Citiți articolul original pe impact.ro

Declinarea răspunderii! prinGalati.ro preia articole din presa națională cu scopul de a oferi cititorilor informații utile și interesante din diverse surse online. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (impact.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola