Cum a devenit vaccinarea o cursă cu obstacole în București, în plină explozie a cazurilor de COVID: zeci de telefoane și liste cu medici care, de fapt, nu vaccinează (Libertatea)
După patru luni de relaxare, tot mai mulți medici români vorbesc de valul 6 al pandemiei, iar spitalele de boli infecțioase din Capitală deja nu mai au locuri libere în secțiile pentru pacienți cu COVID. Numărul cazurilor de îmbolnăvire a crescut puternic în ultimele săptămâni, determinând, de altfel, Ministerul Sănătății să revină la raportarea zilnică. Doar în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 7.000 de cazuri noi.
Reporterii Libertatea au încercat să se programeze pentru doza booster și s-au lovit de mai multe obstacole:
- Platforma de vaccinare folosită până de curând nu mai funcționează.
- Centrele de vaccinare au fost închise, inclusiv în Capitală.
- Nimeni nu răspunde la call-center-ul pentru programări – care a fost transformat între timp în call-center pentru asistență în obținerea certificatului verde.
- Zeci de minute de așteptare pentru a vorbi cu un operator al DSP București.
- Pacienții sunt îndrumați să se programeze singuri sunând la medici din lista disponibilă pe vaccinare-covid.gov.ro, dar mulți dintre aceștia spun că nu mai vaccinează în cabinete. O cititoare Libertatea susține că a vorbit cu 15-20 de medici de familie în decurs de o săptămână și jumătate, dar nu a reușit să găsească pe cineva dispus să mai administreze serul în cabinet.
- Reticența medicilor are legătură și cu faptul că sunt obligați să plătească din buzunar costul pierderilor mai mari de 50% dintr-un flacon multidoză de vaccin.
- Șefa DSP București susține că doar respectă legislația în ceea ce privește imputarea pierderilor medicilor de familie și nu crede că există bucureșteni care sună la zeci de cabinete pentru a găsi un vaccin anti-COVID.
Cea mai mare scurgere de date din sistemul medical românesc: o instituție a statului divulgă, din greșeală, bolile a peste 130.000 de pacienți (Recorder)
Pe 20 iulie 2022, la ora 11.00, Recorder a publicat o postare pe contul de Facebook în care semnala faptul că funcționarii Casei de Asigurări de Sănătate Constanța au creat o breșă de securitate online care făcea vizibile CNP-urile și tratamentele a peste 130.000 de pacienți din județul Constanța.
Este vorba de 582 de fișiere Excel care cuprindeau totalitatea medicamentelor compensate eliberate între anii 2015-2021 de 87 de farmacii din județul Constanța: de la tratamente pentru hipertensiune sau diabet la HIV, cancer sau Hepatita C, toate având atașate CNP-urile pacienților. Materialul a fost publicat numai după ce reprezentanții CAS Constanța au asigurat redacția că au șters toate informațiile sensibile. De fapt, seturile de date au fost eliminate numai de pe pagina web a instituției. Însă, la o căutare mai avansată, datele erau încă disponibile pe server și puteau fi descărcate și accesate.
În total, de la primul apel Recorder care semnala breșa de securitate și până când aceasta a fost pe deplin rezolvată au trecut mai mult de 48 de ore. Aceasta este viteza de reacție a statului în fața unei crize care expune identitățile și bolile de care suferă zeci de mii de cetățeni.
În tot acest timp, divizia de securitate informatică din cadrul Serviciului Român de Informații (Centrul Național Cyberint) nu a știut nimic despre această problemă. Nu a fost informată, nu s-a autosesizat, nu a acționat. Într-un răspuns oficial trimis Recorder, SRI menționează că “nu are nicio atribuție în acest caz”.
EXCLUSIV Rețeaua corupției din Ministerul Agriculturii: Chesnoiu, fost polițist anticorupție, ar fi trucat un concurs de angajare pentru un fost ofițer STS prin intermediul lui ”Jimmy”, omul său de încredere, și el fost polițist anticorupție (G4Media)
Un exemplu de militarizare coruptibilă în cadrul unui minister. Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), ministrul PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu – fost polițist -, ar fi orchestrat o rețea de trucat concursuri de angajare, om de încredere al său fiind ”Jimmy” Andrei Cristian Răducan, un alt fost polițist pe care îl adusese în minister, cu câteva luni înainte, pe post de director.
DNA susține că, înainte de concursuri, ”Jimmy” dezvăluia pilelor subiectele de la examen. Una dintre cele patru persoane favorizate de această schemă penală era un fost ofițer STS. Cariera în administrație a lui ”Jimmy” și a soției sale sunt legate întrutotul de Chesnoiu: atât el, cât și soția sa s-au angajat, în 2017-2018, la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, în mandatul de director general al lui Chesnoiu la conducerea acestei instituții. ”Jimmy” nu a putut fi contactat – o colegă ne-a declarat că a intrat în concediu medical săptămâna trecută, atunci când G4Media.ro i-a dezvăluit rolul în rețeaua anchetată de DNA. Adrian Chesnoiu nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro.
CNATDCU, instituţia care constată plagiatele, desfiinţată sau îmbunătăţită prin noile legi ale Educaţiei? Ce spun experţii (Adevărul)
Noul proiect de Lege a învăţământului superior, aflat în dezbatere publică, prevede ca universităţile care acordă doctorate să fie şi cele care semnalează plagiatele, iar actuala instituţie-cheie în analiza lucrărilor să fie înlocuită cu o alta.
Proiectul de act normativ care ar urma să reglementeze învăţământul superior a stârnit valuri de reacţii negative vizavi de intenţia legiuitorului de a desfiinţa Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), o instituţie aflată în prima linie a luptei impotriva imposturii academice.
Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, autorul actualei Legi a educaţiei, spune că în România diplomele sunt monopol de stat, fiind garantate de Ministerul Educaţiei, în timp ce în alte ţări, în SUA, de exemplu, pe acestea scrie doar numele universităţii.
Profesorul Ştefan Vlaston, expert în educaţie, este tranşant: „Proiectul Legii învăţământului superior împlineşte visul plagiatorilor. Plagiatele tezelor de doctorat vor fi cercetate chiar de autori şi de cei care-i acoperă. Adică hoţul va striga hoţii! Evident că, dacă trece legea, nu vom mai avea plagiate şi plagiatori. Această dorinţă a stat la baza iniţiativelor ministrului Cîmpeanu, care visează de mult, din timpul lui Ponta, să elimine descoperirea şi sancţionarea plagiatelor”, consideră specialistul.
Citiți mai mult în Adevărul.
Un business imun la crize. „Evangheliştii“ covrigilor cresc precum Făt-Frumos, cu până la 180% în cinci ani, împânzind ţara cu 200 de simigerii (Ziarul Financiar)
Cei patru „evanghelişti“ ai covrigilor au obţinut anul trecut afaceri cumulate de 360 mil. lei, cu 55% mai mult decât în 2020, profitând de apetitul românilor pentru panificaţie şi patiserie.
E vorba de reţelele Luca, Matei, Petru şi Gigi, cele mai importante nume din piaţa locală de profil, care adună împreună 200 de simigerii deschise atât în marile oraşe ale ţării, cât şi în urbele de sub 20.000 de locuitori. Fiecare dintre cele patru reţele are cel puţin câteva zeci de unităţi şi afaceri ce pornesc de la zeci de milioane de lei.
Evoluţia din ultimii ani, când businessul a crescut până la 160-180%, dar şi faptul că aceste afaceri merg bine în vremuri de criză au făcut ca aceste companii să intre pe radarele fondurilor de investiţii.
Jucătorii din HoReCa şi analiştii spun că aceste simigerii sunt afaceri care prind avânt în perioadele dificile economic, pentru că ele se adresează tuturor persoanelor, indiferent de venit. Astfel, în contextul actual, marcat de inflaţie şi ce creşteri de preţuri pe toată linia, aceste companii ar putea să primească mai mulţi clienţi care migrează dinspre alte segmente ale pieţei HoReCa, scrie Ziarul Financiar.
Citiți articolul original pe