În fiecare zi, premierul vine în fața națiunii și povestește cum o să reformeze sistemul public și, în sfârșit, o să fie înlăturate privilegiile specialilor care au împins țara la marginea unei crize economice. Dar în spatele cuvintelor se află un personaj care a contribuit din plin, prin pozițiile pe care le-a avut de-a lungul anilor, la polarizarea extremă din societate, fenomen ce provoacă nemulțumiri tot mai mari și împinge România în brațele extremismului.
Presa locală scrie despre atacul rușilor asupra portului Izmail. Moscova a atacat ieri dimineață portul de pe Dunăre, situat la 15 kilometri de Tulcea. Între timp, ucrainenii susțin că au ucis 200 de soldați ruși pe o insulă din Marea Neagră. Pentru a descrie cât mai bine momentele de teroare trăite de locuitori, Libertatea a vorbit cu Natalia Ursu, coordonatoarea Centrului de Informare al României de la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail. Noaptea de marți spre miercuri, când rușii au atacat cu drone portul din Ismail, a fost o noapte a spaimei și a rugăciunilor în rândul comunității românești din zonă, povestește femeia care precizează că românii din Ismail, în timpul atacului cu drone rusești. „Unii au ieșit din casă, alții s-au ascuns în beciuri și se rugau necontenit lui Dumnezeu”. Natalia Ursu constată cu întristare că orașul Ismail, care era un important adăpost pentru persoanele strămutate intern din alte regiuni ucrainene pe unde trece prima linia a frontului, s-a transformat într-un loc neliniștit și nesigur. „Speram că suntem în siguranță la Ismail datorită faptului că ne aflăm la un pas de România. Astăzi nu mai suntem siguri de nimic”, susține profesoarea.
RIA Novosti (Rusia), pretinde, fără să arate dovezi, că în atacul de la Ismail, Rusia a lovit instalațiile portuare și militare unde se aflau mercenari străini, „cel mai probabil români”
Fără nave proprii, România speră în ajutor. Ambasadorul României în SUA spune că aliații NATO discută despre revenirea navelor militare în Marea Neagră. Declarația a fost făcută Într-un interviu acordat Europa Liberă, cu ocazia votului recent din Senatul SUA. Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, spune că este de părere că în caz de nevoie, Turcia ar putea permite accesul de nave NATO în Marea Neagră. Reprezentantul României în SUA adaugă că subiectul accesului NATO în Marea Neagră este abordat la nivel înalt.
„În funcție de situația de securitate de la momentul respectiv, în urma consultărilor cu partenerii și aliații și în mod evident, cu statele riverane Mării Negre, rămâne de văzut care vor fi măsurile adecvate raportate la situația de securitate și la evoluția acestuia, inclusiv pentru evitarea escaladării acesteia”, a explicat ambasadorul Andrei Muraru în interviul acordat Europei Libere.
Tot pe site-ul Europa Liberă citim despre Instituțiile de care nu. Premierul Ciolacu a cerut desființarea unei instituții care și-a demonstrat ineficiența după scandalul azilelor groazei – Inspecția Socială. A numit-o „verigă în plus”. Europa Liberă a mers pe firul ideii și a găsit multe alte instituții cărora li se poate pune lejer aceeași ștampilă. Cele mai multe instituții cu bugete generoase și eficiență aproape de zero erau la început o direcție sau un departament în cadrul unui minister. Cu timpul, într-o administrație care se expandează pe zi ce trece, au ajuns niște caracatițe cu 42 de brațe, cu filiale împrăștiate în toate România, zeci de posturi de conducere și sute sau chiar mii de angajați.
Atunci când România ajunge la o răscruce, cum a fost scandalul azilelor, aceste instituții înțesate uneori cu sinecuri își dovedesc inutilitatea. a auzit nimeni. O caracatiță de sinecuri și rubedenii, cu salarii de top și zero rezultate.
Sorin Pâslaru scrie un editorial in ZF: Situaţia de la Urziceni, unde medicii şi asistentele au dat afară din spital o pacientă, să nască pe stradă, nu poate fi denumită decât într-un singur fel: neputinţă. Unde este PIB per capita cu care se laudă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că este mai mare decât în Grecia sau Portugalia?
Când guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, se laudă cu un PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare – o invenţie ca să ne amăgim că nu suntem aşa înapoiaţi de fapt – mai mare decât în Portugalia sau Grecia, toată lumea se gândeşte: vai, ce performanţă, iată ce bine stă România!
Când colo, mamele au ajuns să nască pe stradă, cum s-a întâmplat la Urziceni, în această ţară unde PIB per capita este mai mare decât în Portugalia sau în mult hulita Ungarie, pentru că într-un oraş la 60 km de Bucureşti, într-un judeţ, Ialomiţa, unde sunt stăpâni noii latifundiari cu mii de hectare abonaţi la Louis Vuitton, nu sunt destui medici de gardă ca să aibă grijă de un nou-născut la două zile la spitalul din Urziceni.
Unde sunt micile taverne şi magazinaşele cu ulei de măsline şi brânză feta din insulele pierdute ale Greciei, ţară despre care se spune că am depăşit-o la PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare? Zău? Mai bine tăcem din gură cu aceste statistici şi vorbim mai mult despre cum reconstruim încrederea în România şi despre datoriile care vin peste ţară fără să se vadă cu adevărat bunăstarea sistemului public. Datoria externă este de 130 mld. euro şi creşte în fiecare lună, datoria publică este de 150 mld. euro şi creşte necontenit.
Citiți articolul original pe