România, o piaţă de traderi. Cum este plimbată energia de la un jucător la altul până i se pierde urma (Ziarul Financiar)

electricitate

România, o piaţă de traderi. Cum este plimbată energia de la un jucător la altul până i se pierde urma: „Singurul lucru cert este cât producem şi cât consumăm. Restul sunt declaraţii politice care mimează îngrijorarea“ (Ziarul Financiar)

În România sunt activi 40 de traderi pursânge, din care numai 12 au un sediu aici. În total, cu producătorii şi furnizorii, sunt 700 de jucători în piaţa energiei, „frumuseţea“ fiind că absolut toţi au dreptul legal de a face trading. În 2021, România a produs 57 TWh de energie, dar numai pe bursă s-au plimbat 87 TWh, cu peste 50% mai mult. Urmele tranzacţiilor se pierd, din suveica energiei unii fac profituri frumoase, dar consumatorii sunt curentaţi sigur prin facturi.

„Singurul lucru cert din piaţa noastră a energiei este cât producem şi cât consumăm“, spune un specialist din domeniu. „În rest, definiţiile sunt foarte vagi, nu se poate face o diferenţă între furnizor şi trader, nu poţi să faci o separare a pieţei şi să ştii sigur care a fost cantitatea comer­cializată numai pe trading.“

Datele selectate de ZF de pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că acum sunt 40 de companii care au doar activitate de trading. Din aceste 40 de companii, 10 au un punct de lucru în Bucureşti şi 2 în Timişoara. Restul sunt înregistrate în Danemarca, Elveţia, Bulgaria, Austria sau Cehia. Inclusiv firmele care au un sediu în România, unele dintre ele, au rulaje zero. În acest context, impo­zitarea acestor companii este un fel de misiune imposibilă.

Prețul plafonării: Cât am plăti electricitatea, fără compensare. Harta scumpirilor pe piețele angro din UE (CursDeGuvernare)

Electricitatea se scumpește dramatic pe piețele angro din Europa și, în România: pentru livrarea de miercuri 17 august, s-a ajuns la un nou record, de puțin peste 2.907 lei / 1.000 kWh la închiderea pieței spot, de la bursa OPCOM.

Facturile casnice ar fi de peste 7 ori mai mari fără schema de compensare față de prețurile de piață instituită de Guvern, și pentru care acesta nu găsește banii pentru a plăti furnizorilor de electricitate diferențele.

Consumatorii casnici plătesc 0,80 de lei / 1 kWh, adică 800 de lei / 1.000 kWh, numai pentru energia electrică (marfa propriu-zisă). Adică, prețul compensat de guvern este de peste 3,6 ori mai mic decât cel real al electricității. Prețul facturat este cel puțin dublu pentru consumatorii casnici, față de prețul electricității.

România are al treilea cel mai mare preț la electricitate după cele ale țărilor baltice, de 554 euro / MWh (1 megawatt – oră = 1.000 kWh), potrivit statisticii EuenergyLive, care a calculat la un curs de 4,8898 lei / euro, foarte apropiat de cursul BNR din 16 august (4,8831).

Citiți mai mult pe pagina CursDeGuvernare.

De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii (Adevărul)

Mai mult de 10.000 de vouchere sociale au fost blocate de autorităţi deoarece beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool, a anunţat Marcel Boloş, ministrul Proiectelor Europene. Iar persoanele care nu folosesc voucherele corect riscă să fie amendate cu sume de până la 6.500 de lei, a mai precizat acesta. Experţii în sociologie şi psihologie atrag atenţia însă că amenzile nu sunt o soluţie şi că doar „vor adânci sărăcia şi stigma faţă de persoanele vulnerabile”. În plus, experţii citați de Adevărul atrag atenţia că din coşul de cumpărături fac parte acele produse pe care oamenii le consideră necesare, fiind o decizie personală pe ce decid să dea banii.

Voucherele sunt în valoare de 250 de lei şi se încarcă o dată la două luni, fiind valabile timp de 12 luni. Circa 2,5 milioane de români beneficiază de ele. Persoanele care au cardurile blocate vor putea să le refolosească din septembrie, când va avea loc următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra.

Un medic român stabilit la New York face o radiografie dură a sistemului din țară: „Medicina românească e plină de dumnezei. Când greșesc, ei nu pățesc nimic” (Libertatea)

Medicul Daiana Voiculescu a emigrat în Statele Unite ale Americii în urmă cu 26 de ani, după ce a refuzat să dea șpagă 7.000 de dolari pentru a ocupa un post într-unul dintre spitalele bucureștene. Astăzi analizează diferențele dintre cele două sisteme medicale și vorbește tranșant despre ce riscuri aduce nerespectarea regulilor într-un spital.

Daiana Voiculescu este în prezent profesoară la New York University Grossman School of Medicine și conduce departamentul de Terapia Durerii la Spitalul Bellevue. Medicul a avut o reacție pe Facebook după ce, într-un reportaj la Digi24 despre o intervenție chirurgicală de transplant hepatic realizată la Fundeni, apar imagini cu unul dintre membrii personalului medical bând relaxat cafea la un metru de masa de operație.

Dr. Voiculescu detaliază într-un interviu pentru Libertatea ce e greșit în acel cadru și de ce nu poate fi considerat o simplă „scăpare”. Medicul vorbește despre disprețul față de protocoale în medicina românească și face o radiografie dură a sistemului sanitar de la noi.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola