Vrem un președinte care să aibă interzis pe teritoriul Republicii Moldova și al Ucrainei? Ar fi, mai degrabă, firesc să lămurim semnele de întrebare în legătură cu liderul AUR, care pare cea mai recentă ”feblețe” a PSD.
- Ciprian Necula este activist rom, membru fondator al Platformei Aresel, doctor în sociologie și profesor asociat SNSPA. El ridică o problemă pe care o consideră esențială în legătură cu alegerile prezidențiale de al căror prim tur ne mai desparte mai puțin de o lună.
În ianuarie, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului României să demareze o investigație cu privire la posibilele legături ale politicianului George Simion – acum cu ambiții de prezidențiabil – cu mișcările extremiste și cu influența putinistă.
Deși suspiciunile privind legăturile sale cu sferele rusești nu sunt noi și par aproape evidente pentru public, dovezile clare pe care rectorul le-a cerut nu au apărut. Mai mult decât atât, Simion pare să fi fost absolvit și de afinitățile sale legionare, de retorica anti-europeană și de tentațiile populiste.
Ciolacu: „Am văzut documentele”
Chiar dacă nu s-a dat curs solicitarilor domnului rector, cum spuneam mai sus, bănuielile în ceea ce îl privește pe Simion au fost adâncite chiar de Marcel Ciolacu. Invitat la televiziunea Digi24, prim-ministrul României a susținut:
„Am avut acele discuții, mi-au venit documentele, documentele au un regim secret. Am văzut deciziile, atât a Republicii Moldova, cât și a Ucrainei, de a-și menține interdicția în ceea ce-l privește pe domnul George Simion de a intra în Republica Moldova și în Ucraina. Cred că este un semnal suficient de puternic, un om politic să aibă interzis în acest moment de a intra în două țări vecine”.
Ciolacu a mai adăugat că „este o decizie administrativă întemeiată”.
Surprinzător, o astfel de dezvăluire din partea unui înalt oficial nu are nici un efect. Ba, dimpotrivă, atât prin arbitrariul scoaterii din cursa electorală a extremistei competitoare a lui Simion – Diana Soșoacă – , cât și prin multiplele declarații apărute în spațiul public, Simion pare pregătit de către PSD pentru a fi contracandidatul confortabil a lui Marcel Ciolacu în turul doi pentru alegerile Președintelui României.
Simion președinte e un scenariu posibil
Dacă premierul știe ceea ce a spus că știe și nu poate să arate (fiind secretele altor state) de ce tace acum, în campanie electorală, pe acest subiect? Care sunt motivele pentru care cel care ar putea ajunge viitorul președinte al României are interdicție în două state vecine și partenere, ambele ținte ale agresiunii, militare sau de natura hibridă, ale Federației Ruse?
Oare cetățeanul român nu ar trebui să știe pe cine votează? Și, într-un scenariu distopic (dar posibil), cum ar arăta România dacă acest politician, cu accesul interzis în două state partenere și suspectat de relații periculoase cu Rusia, ar ajunge Președintele României?
Reacția ambasadorului Israelului
Și, când s-a căsătorit, a tras o replică rudimentară a căsătoriei liderului mișcării legionare, Corneliu Zelea Codreanu. A încercat, nu i-a iesit, iar reacția populară nu a fost chiar cea pe care a așteptat-o. În loc de participare masivă în ițari, s-a lasat cu bășcălie autohtonă.
Apoi s-a lepădat de Căpitan, căci extremiștii nu sunt tocmai frecventabili decât în relație cu alți extremiști. Și, doar el știe cum, s-a învârtit și l-a convins pe cel care conduce Israelul să îl ierte de păcate și să îl pună pe Ambasadorul de la București să dea cu el mâna, să tragă o poză și astfel să îi spele public păcatele legionare și negaționiste în ceea ce privește Holocaustul.
Evident, cei interesați de subiect au fost oripilați de cum Ambasadorul Israelului se poate asocia cu șeful unui partid care consideră exterminarea sistematică a evreilor și a romilor – așa cum este definit Holocaustul in Romania – doar o “temă minoră”. În fine, Simion s-a dezis de mișcarea legionară, nu și de Claudiu Târziu, unul dintre colegii de partid, promotor al legionarilor.
Simion populistul?
Cine nu-și dorește un chilipir? O casă ieftină, făcută de stat, căci amintirea apartamentelor comuniste nu e desprinsă încă din mentalul colectiv. Folosindu-se de situația financiară precară a multor români, Simion a întocmit liste de așteptare pentru doritorii de astfel de case – adică, printr-o manipulare grosolană, și-a tras o bază de date de susținători interesați –nu neapărat să voteze AUR-, ci să obțină o locuință la un preț imposibil. E practic mai mult decât populism, e o batjocură iresponsabilă la adresa unor cetățeni români puși la coadă pentru o iluzie.
Discursul obsesiv a lui Simion anti-PSD pare doar o tactică populistă, căci noul AURist Gigi Becali, mai slobod la gură, a dat în vileag cooperarea electorală pe care PSD-ul o pune la cale cu AUR-ul pentru alegerea Președintelui României.
În același stil manipulativ, candidatul generos Simion a promis curierat în diaspora gratuit, ba chiar mai mult, chiar el va duce personal valize cu cârnați și alte bunătăți gastronomice autohtone la rudele din diaspora a celor care aleg seviciul său de transport gratuit.
De unde sunt banii pe care Simion și AUR îi folosesc în propaganda lor? Gluma din piață e că au schimbat cash rublele în lei, dar, cel mai probabil, este ca suntem mințiți pe banii noștri, prin subvențiile partidului de către stat.
Pentru a suplimenta aceste fonduri, un loc eligibil pe listele AUR, așa cum spun mai mulți membri ai acestei formațiuni, a costat cel puțin 60.000 de euro. Cum adică, tocmai cei care ne spun că cei de la guvernare sunt corupți să vândă – celor care își permit – un loc în camera deputaților sau în senatul României? Cât aproape două apartamente promise (sâc!)? Evident, lista aici e mult mai lungă, căci populismul e principala îndeletnicire a extremiștilor, manipulari grosolane a unor oameni care se confruntă cu dificultăți sociale și economice oferind iluzii și discordie.
Responsabilitatea noastră, a cetățenilor
Într-o Românie modernă și democratică, personajele controversate, ale căror acțiuni și afinități extremiste sunt cunoscute, ar trebui tratate cu scepticism și reținere.
George Simion și AUR și-au construit o platformă bazată pe populism, extremism și acțiuni ce flirtează cu ideologii periculoase, inclusiv retorici naționaliste și afișări care amintesc de mișcările legionare. În plus, relațiile lor suspecte cu forțe din afara României ridică întrebări serioase cu privire la obiectivele lor reale.
Într-un moment în care România se află la răscrucea unei decizii electorale critice, cetățenii au datoria să fie atenți și să judece cu discernământ. Boicotarea celor care, prin acțiunile și alianțele lor, periclitează valorile europene și democrația este mai mult decât o opțiune – poate deveni un act de protecție pentru viitorul României.
A, îi răspunde totuși cineva domnului Prof. Univ. Dr. Remus Pricopie? Nu de alta, dar după alegeri s-ar putea să fie prea târziu.
Acest articol a apărut prima oară pe hotnews.ro