Ministerul Sănătății, dat în judecată de FACIAS. Nereguli semnalate în România

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului a anunţat, joi, că acţionează în instanţă Ministerul Sănătăţii din cauza achiziţiilor „iresponsabile” de vaccinuri anti-COVID. FACIAS cere pedepsirea celor vinovaţi de „risipa fondurilor publice”. Iată neregulile semnalate în România.

Ministerul Sănătății, acționat în instanță

Mișcare de ultimă oră făcută de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului împotriva Ministerului Sănătății. FACIAS dă în judecată MS din România pentru modul în care au fost realizate achizițiile de vaccinuri anti-COVID în pandemie.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis că va da în judecată Ministerul Sănătății pentru achizițiile iresponsabile de vaccinuri împotriva COVID-19. Totodată, sursa citată cere și pedepsirea celor vinovați de risipa fondurilor publice.

„România s-a obligat să cumpere peste 80 de milioane de doze de vaccinuri anti-coronavirus până în anul 2023. Astfel, statul român s-a angajat să ia în total 80.679.219 de doze vaccin de la companiile Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johson, dar şi doze de vaccin cu care nu s-a vaccinat niciun român (Valneva şi Novavax). Nota de plată pentru statul român este mai mare de 1 miliard de euro (6.032.660.377 de lei)”, acuză FACIAS.

FACIAS face o serie de acuzații

Potrivit organizației non-guvernamentale, statisticile oficiale arată că opt din 10 doze de vaccin achiziţionate de Guvern sunt fie nefolosite (sunt în stocuri sau urmează să fie livrate), fie au expirat, unele au fost donate şi altele au fost revândute.

„Cheltuirea eficientă şi transparentă a fondurilor publice este o obligaţie şi un reper fundamental al unei democraţii funcţionale. Or, în România de astăzi vorbim de milioane de doze de vaccin anti-Covid achiziţionate absolut inutil”, susține Fundația.

Solicitare către Guvern, trecută cu vederea

În luna mai, relatează sursa citată, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului a solicitat, printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii, renegocierea contractelor pentru achiziţia de vaccinuri anti-coronavirus.

„Am solicitat Guvernului României să notifice Comisia Europeană că România nu va mai achiziţiona sau nu va mai plăti pentru milioanele de vaccinuri inutile, livrate în baza contractului de furnizare co-negociat de UE. Ministrul Sănătăţii a anunţat public că această renegociere va avea loc. Au trecut însă luni de zile şi Guvernul nu a făcut nici un demers pentru a opri risipa”, evidențiază organizația.

Vinovații trebuie pedepsiți

Acestea fiind spuse, FACIAS informează că a decis să dea în judecată Ministerul Sănătăţii, pentru a obliga autorităţile statului român să oprească „achiziţia iresponsabilă” de vaccinuri anti-Covid. În plus, Fundația va solicita tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de „achiziţiile publice prin care s-au risipit sute de milioane de euro pe un număr de vaccinuri mult peste necesarul real”.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola