La ce detalii să fiți atenți când citiți factura la curent

facturi

Trăim vremuri în care cei mai mulți dintre români se gândesc cum să economisească bani în contextul creșterilor constante de prețuri din ultima perioadă, inclusiv la energia electrică. Atunci când te gândești să reduci cât mai mult consumul energetic în propria locuință, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faceți este să învățați să citiți factura.

Documentul pe care îl primiți lună de lună în cutia poștală vă poate oferi o serie de informații esențiale precum obiceiurile de utilizare sau ratele actuale de energie, care cu siguranță vă vor ajuta să economisiți curent și, implicit, bani.

Sunt destui cei care cred că știu să citească factura la curent, însă este foarte posibil să facă greșeli pe măsură ce o parcurg pentru simplul fapt că unele dintre informațiile conținute de factură sunt destul de greu de interpretat.

De aceea, mulți dintre consumatori se rezumă la a citi suma în lei pe care o au de plătit, cea care este scrisă de obicei îngroșat.

Dacă veți ajunge să stăpâniți „tehnica” de citire a facturii la curent, vă va fi mult mai ușor să înțelegeți cum stau lucrurile și veți reuși să reduceți consumul și costurile lunare. Pentru asta v-am pregătit un scurt ghid care sperăm să vă ajute în demersul dumneavoastră.

Cum se citește corect o factură la curent

Facturile pe care toți românii le primesc lunar de la furnizorii de energie electrică conțin numeroase informații care se pot dovedi utile în estimarea consumului ori în alegerea unei oferte mai bune dintre cele existente pe piață.

De aceea, este esențial ca toată lumea să știe ce fel de date sunt înscrise pe factura de curent. În 2022, pe facturile emise de toți furnizorii de energie electrică apar aceleași informații de bază.

În contextul actual, de piață concurențială, în care cu toții suntem taxați pentru utilizare lunară, este foarte important să înțelegeți care este planul de facturare în care vă aflați.

Dacă aveți un plan lunar de facturare, în funcție de numărul de kilowați-oră consumați într-o gospodărie în aceeași perioadă din anul precedent, va fi estimat și consumul actual și va fi creată o medie lunară pe care o veți plăti. Acest lucru va permite împărțirea costurilor totale pe care le plătiți pentru energie pe parcursul anului.

Un alt detaliu important conținut de factura la curent îl reprezintă perioada de facturare. Practic, este vorba despre citirea contorului electric și transmiterea indexului în fiecare lună la furnizorul dumneavoastră de energie electrică.

Datele pentru aceste citiri ar trebui să fie aproximativ aceleași de la lună la lună, însă de obicei există mici variații. Consumul estimat reprezintă cantitatea de energie electrică pe care abonatul estimează că o consumă în fiecare lună. În cazul în care compania furnizoare nu efectuează citiri ale indexului, pe factură se va specifica „estimat”.

Mergând mai departe trebuie să țineți cont de toate taxele care sunt incluse în prețul facturii. Suma pe care trebuie să o plătiți lunar nu este doar pentru curentul pe care l-ați consumat într-o lună, ci include o serie de taxe legate de aprovizionare, livrare, impozite pe factură, etc.

În momentul în care veți știi care este valoarea elementelor care compun factura la curent veți înțelege și care este prețul exact al energiei electrice pe care o consumați lună de lună.

Mai mult decât atât, dacă știți costurile la care vă este livrată electricitatea veți putea să le comparați cu alte oferte existente pe piață și să optați pentru un contract mai bun, la un preț mai competitiv care se mulează pe posibilitățile dumneavoastră financiare.

La ce trebuie să fiți atenți când citiți factura la curent

Pentru a fi scutiți de probleme, verificați prețul componentei de energie activă facturată, care trebuie să fie conform ofertei acceptate de client și a contractului încheiat cu furnizorul.

De asemenea, notați indexul transmis furnizorului și verificați cantitatea de energie care vi s-a facturat. Verificați ce tip de consum este trecut pe factură: estimat sau de regularizare.

Dacă valoarea facturii emise pentru un consum estimat a fost mai mică comparativ cu consumul efectiv realizat, la următoarea factură de regularizare veți plăti mai mult. De aceea, este bine să transmiteți indexul autocitit în intervalul alocat de către furnizor.

Dacă ați consumat mai puțin decât valoarea consumului estimat în contract, la regularizare, suma respectivă va figura cu minus pe factură.

Ce informații conține factura la curent

Pe factura lunară la energie electrică sunt cuprinse de obicei următoarele informații:

  • prețul propriu-zis al energiei active, adică prețul la care furnizorul cumpără și vinde către client – este exprimat în lei/kWh;
  • tarifele de rețea, adică transportul și distribuția energiei electrice, reprezintă tariful de transport unic și tariful de distribuție (în România se practică opt astfel de tarife);
  • contribuția de cogenerare reprezintă taxa unică impusă de statul român – este exprimată în lei/kWh;
  • certificatele verzi sunt acele componente impuse de statul român, care au valoare unică pentru susținerea energiei regenerabile – este exprimată în lei/kWh;
  • acciza este acea taxă modică impusă de stat consumatorului final, iar valoarea este de 0,5 bani/kWh;
  • procentul TVA este taxa pe valoarea adăugată, care se calculează la prețul final pe care îl va plăti consumatorul;
  • abonamentul zilnic – acolo unde există – este o componentă variabilă, care este introdusă de furnizor, are valoare diferită, în funcție de ofertă și este exprimată în lei/zi;
  • detalii de contact pentru furnizorul tău de energie electrică;
  • informații bancare de care aveți nevoie pentru plata facturii; date despre soldurile anterioare, inclusiv valoarea facturii/facturilor neachitate dacă este cazul;
  • intervalul de timp pentru consumul de energie facturat (perioada de facturare);
  • data emiterii facturii și data scadentă, adică ultima zi de plată fără penalități;
  • intervalul activ în care se poate transmite autocitirea indexului contorului la locul de consum și cum se poate face acest lucru (prin telefon, e-mail, cont my furnizor, etc.);
  • diverse taxe – fiecare furnizor de energie electrică poate avea propriul set unic de taxe în declarațiile lunare de fact.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Add Comment

Your email is safe with us.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password