Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului tot mai mulți consumatori încep să se gândească cum să economisească bani în contextul creșterilor de prețuri din ultima perioadă, inclusiv la gaze naturale.
Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci pentru a încerca să reduci consumul de gaze în locuința ta este să înveți să citești corect factura lunară, care conține informații utile precum ratele actuale de gaze, care cu siguranță te vor ajuta să faci economii.
Ce este factura la gaze naturale
Factura lunară la gaze le dă mari bătăi de cap românilor din cauză că include foarte multe elemente care face dificilă citirea documentului și înțelegea modului în care acesta a fost calculat.
De aceea, mulți nu fac altceva decât să citească suma în lei pe care o au de plătit, care de obicei este scrisă îngroșat.
Dacă vei reuși să înțelegi „mecanismul” de calculare a facturii la gaze naturale vei înțelege și cum stau lucrurile și vei putea reduce consumul și, implicit, costurile lunare. Cum poți face asta îți vom spune în cele ce urmează.
Furnizarea de gaze naturale funcționează pe niște principii economice similare cu cele ale energiei electrice, însă componentele din factura la gaze diferă puțin și, din fericire, sunt și mai puține.
Facturile pe care le primim lună de lună de la furnizorii de gaze conțin o serie de informații care se pot dovedi utile în estimarea consumului ori în alegerea unei oferte mai bune dintre cele existente pe piață. De aceea, este esențial ca lumea să știe ce date apar pe factura la gaze.
La ce trebuie să fii atent când citești factura la gaze naturale
Întotdeauna, atunci când citești factura la gaze trebuie să fii foarte atent la anumite elemente, și anume:
- Prețul unitar al gazelor facturate – acesta trebuie să fie în conformitate cu oferta acceptată de tine și a contractului încheiat cu furnizorul de gaze;
- Cantitatea facturată – îți recomandăm să transmiți lunar indexul autocitit și să plătești astfel exact cât consumi. Dacă tu consideri că valoarea facturii nu reflectă consumul real poți contacta furnizorul tău pentru a solicita clarificări pe oricare dintre canalele de comunicare disponibile (online, telefonic, în scris) și vei primi răspuns în cel mult 15 zile lucrătoare;
- Tipul de consum – verifică ce tip de consum ai pe factură (estimat sau de regularizare). Dacă valoarea facturii pentru un consum estimat a fost mai mică decât consumul efectiv realizat, la următoarea factură de regularizare vei plăti mai mult. Dacă ai consumat mai puțin decât valoarea consumului estimat, la regularizare suma va figura cu minus pe factură;
- Termenul scadent – fii cu băgare de seamă la data până la care trebuie să achiți factura. De asemenea, fii atent și la perioada alocată în care poți transmite indexul autocitit.
Ce elemente conține factura la gaze naturale
Factura la gaze naturale conține datele tale, coduri unice de folosit în relația cu furnizorul, suma de plată, tipul ofertei alese, canale de transmitere index, etc.
În 2022, factura lunară la gaze conține aceleași informații de bază, după cum urmează:
- Informații despre furnizorul de gaze și date de contact;
- Detaliile bancare de care ai nevoie pentru plata facturii;
- Datele titularului de contract, adresa de corespondență și cea a locului de consum;
- Numărul contractului tău de furnizare gaze naturale;
- Intervalul în care poți transmite autocitirea indexului de pe contorul de gaze de la locul de consum în cauză și căile prin care poți face acest lucru timp de 7 zile pe lună;
- Numărul facturii, data emiterii și data până la care trebuie achitată factura fără penalități/majorări de întârziere;
- Tipul facturii după metoda de determinare a consumului și perioada facturată;
- Detalii despre ce compune valoarea totală a facturii curente:
- Codul de client după care este identificat locul unde consumi gazele facturate de furnizor;
- Categoria de consum stabilită conform consumului anual;
- Numărul de urgență al operatorului tău de distribuție la care poți anunța dacă simți miros de gaz sau unde poți afla dacă există o întrerupere în alimentarea cu gaze;
- Cantitatea de gaze facturată – factura la gaze se exprimă în unități energetice în loc de unități de volum și se exprimă in lei/MWh în loc de metri cubi. Pentru a putea calcula ce ai de plătit, volumul trebuie transformat în unități de energie, măsurate în kWh. La calculul totalului de plată contează și puterea calorifică superioară (kWh/m3) a gazelor naturale furnizate, iar pentru a realiza conversia din m3 în kWh se aplică o formulă matematică pe care o regăsești pe factură: Energie gaze naturale [kWh] = Volum gaze naturale consumat [mc] x Puterea calorifică superioară (Pcs) [kWh/mc].
- Suma totală pe care o ai de plată;
- Servicii taxe/abonamente/ajutoare conexe incluse în factură în funcție de contract/legislație;
- Codul de bare aferent valorii facturii curente, care te ajută să plătești factura la partenerii de plată comerciali și bancari.
Trebuie să știi că la gaze naturale nu se mai aplică compensarea de la bugetul de stat, care era valabilă până nu demult. Cu alte cuvinte, facturile nu vor mai include respectiva linie cu minus.
Pentru a obține o estimare cât mai exactă a costurilor pe care le implică încălzirea locuinței tale îți recomandăm să accesezi calculatorul de prețuri a gazelor naturale de pe platforma ANRE de comparare a ofertelor-tip de furnizare.
Citiți articolul original pe