Dan Vîlceanu explică ce se întâmplă atunci când o investiţie din PNRR nu este realizată

Rezilierea contractului este sancţiunea cea mai drastică atunci când o investiţie din PNRR nu este realizată, dar evident că nu ne dorim asta, a declarat vineri ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

El a fost întrebat într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria dacă vor exista sancţiuni pentru ministerele care nu implementează proiectele din PNRR.

„Sancţiunea cea mai drastică atunci când o investiţie nu este realizată este rezilierea contractului. Se poate ajunge şi la rezilierea contractului în momentul în care vezi că nu se întâmplă nimic cu acea investiţie, dar nu ne dorim asta, este evident. Vreau să vă spun că modul în care a fost construit PNRR el s-a bazat pe câteva chestiuni de maturitate a proiectelor, deci nu putea fi inclus în PNRR un proiect care nu avea un studiu de fezabilitate”, a precizat Vîlceanu.

În ceea ce priveşte măsurile pe care le poate lua Comitetul interministerial prevăzut în Ordonanţa de urgenţă adoptată vineri de Executiv, care reglementează fluxurile financiare, în cazul în care sunt întârzieri în implementarea proiectelor, şeful MIPE a subliniat că acestea vor fi discutate cu fiecare minister în parte.

„Este un comitet interministerial al cărui preşedinte este premierul, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este vicepreşedinte, toţi ceilalţi miniştri implicaţi în PNRR participă şi în cadrul acestor discuţii bineînţeles că sunt dispuse măsurile necesare atunci când există întârzieri, dar acestea le vom discuta individual pentru fiecare întârziere în parte, pentru că în momentul de faţă nu aş putea să vă dau o soluţie general valabilă. Fiecare minister, fiecare ordonator, poate să aibă o problemă specifică (…) Vreau să liniştesc oamenii, astăzi am avut o discuţie şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, monitorizăm îndeaproape şi nu sunt în momentul acesta elemente care să ne pună pe gânduri”, a transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

România are pentru anul viitor o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro din PNRR, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiţionalităţilor din program. Pentru anul 2021 şi primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ţinte sau jaloane din care 6 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro. Prima transă din prefinanţarea pentru implementarea PNRR, în valoare de 1,85 miliarde euro, a fost plătită României la începutul acestei luni.

Din cele 29,2 miliarde euro, 14,24 miliarde de euro sunt finanţări nerambursabile, iar 14,94 miliarde de euro – împrumut acordat în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citiți articolul original pe Stirile ProTV

Negarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola