Cu toții știm că scurgerile de gaze reprezintă un real pericol pentru oricare dintre noi, care, din păcate, uneori provoacă tragedii soldate cu un număr mare de victime. Află de mai jos ce trebuie să faci dacă ai scurgeri de gaze în apartament.
De aceea, este extrem de important să știi cum trebuie să te comporți și, mai ales, ce trebuie să faci în situația în care simți brusc miros de gaze și suspectezi o scurgere de gaze, indiferent dacă te afli în locuința ta sau în altă parte.
Este clar că nu poți controla imprevizibilul, însă dacă vei ști să pui în aplicare o serie de recomandări și sfaturi simple vei reuși să previi efectele care, uneori, sunt dezastruoase și să rămâneți în siguranță tu și familia ta.
În acest articol îți vom spune ce modalități de detectare a scurgerilor de gaze există și cum trebuie să procedezi în situația în care combustibilul cu flacără albastră obișnuit se poate transforma într-un inamic letal.
Cele mai frecvente cauze ale scurgerilor de gaze
Gazul are o utilitate vastă într-o locuință, indiferent dacă este vorba despre o casă pe pământ ori un apartament. Este o puternică sursă de energie, care poate asigura funcționarea unui aragaz, a unui cuptor ori a unei centrale termice.
O nedorită scurgere de gaze poate avea cauze multiple. Astfel, montarea necorespunzătoare a oricărui aparat dintre cele enumerate anterior, întreținerea defectuoasă a acestora sau diverse defecțiuni pot provoca scurgeri de gaze.
În același timp, o altă cauză des întâlnită o poate reprezenta probleme ivite la nivelul țevilor de gaz sau a contorului de gaz. Aparatele care funcționează pe bază de gaze naturale trebuie instalate și întreținute în condiții de siguranță doar de către firme acreditate în acest domeniu.
Cum detectezi o scurgere de gaze?
Dacă vei face altfel decât am spus anterior mai mult ca sigur că vor apărea scurgeri de gaze în locuința ta.
Trebuie să știi că avantajul cantității mari de căldură pe care o produce gazul în condițiile unui consum foarte mic poate deveni un pericol uriaș în cazul unei avarii. Gazul se răspândește cu rapiditate, arde foarte repede, iar riscul de explozie este semnificativ.
Din fericire, scurgerile de gaze pot fi identificate și, astfel, pot fi evitate adevărate tragedii. Mirosul specific este primul semnal de alarmă, apoi pericolul poate fi vizualizat întocmai ca în cazul unui buton de aragaz uitat deschis.
În același timp, în zonele asociate cu sursele de gaze pot apărea diverse zgomote neobișnuite, ceea ce poate însemna că există o problemă.
Mai mult decât atât, este important de știut că aparatele pe bază de gaz ar trebui să aibă flacără albastră ceea ce înseamnă că au suficient oxigen pentru a arde eficient. Dar dacă observi că se transformă în portocaliu sau în galben înseamnă că este o problemă, iar instalația ar trebui verificată cât mai repede de către o firmă specializată.
Ce trebuie să faci în cazul unei scurgeri de gaze?
Modul și rapiditatea cu care reacționezi în cazul unei scurgeri de gaze în locuința ta sunt foarte importante atât pentru siguranța ta și a familiei tale, cât și a vecinilor tăi. Iată ce trebuie să faci într-o astfel de situație:
- Deschide toate ușile și ferestrele pentru a ventila cât mai bine locuința;
- Oprește aparatul respectiv și nu îl utiliza până nu a fost verificat de o firmă specializată și considerat sigur;
- Oprește alimentarea cu gaz de la rețea;
- Nu acționa sub nicio formă întrerupătoarele electrice (nici pornit, nici oprit);
- Nu folosi sonerii, telefoane mobile sau orice alte dispozitive electrice care ar putea provoca scântei;
- În nici un caz nu fuma;
- Apelează numărul de urgență 112 sau anunță operatorul de distribuție din zona ta;
- Dacă tu sau alt membru al familiei acuzați amețeli, stări de greață sau dureri de cap mutați-vă părăsiți clădirea și mergeți imediat la medicul de familie sau la spital;
Intoxicația cu monoxid de carbon este un rezultat neobișnuit, însă potențial fatal, al unor lucrări de gaze deficitare și poate fi greu de detectat dacă nu deții senzor dedicat de identificare.
Citiți articolul original pe