Cât costă să faci o casă în 2024? Bugetul minim pe care trebuie să îl aloci pentru materiale și manoperă

cat costa sa faci o casa

În contextul economic fluctuant al anului 2024, ridicarea unei case reprezintă o decizie majoră, atât din punct de vedere financiar, cât și emoțional. În ciuda provocărilor economice și a schimbărilor în piața imobiliară, visul de a avea o casă a lor continuă să fie o aspirație pentru mulți. Iată cât costă să faci o casă în 2024.

Cât costă să faci o casă în 2024? Tot ce trebuie să știi

Construirea unei care rămâne una dintre cele mai arzătoare dorințe ale românilor. Totuși, vestea proastă la începutul anului este că prețurile materialelor de construcție sunt în continuă creștere, ceea ce duce inevitabil la majorarea costului total al casei.

Aglomerația din orașe, zgomotele cauzate de vecini și confortul redus al apartamentelor din blocurile de locuințe i-au îndemnat pe mulți români să aleagă, în ultimii ani, o casă la curte.

În ultimii ani, a devenit chiar un trend ca oamenii să se mute din orașele mari pentru a experimenta un stil de viață mai liniștit în zonele suburbane. Anul 2024 nu aduce schimbări majore, cu excepția celor legate de prețuri. Există numeroase forumuri și grupuri pe rețelele sociale unde oamenii vorbesc despre costurile construirii unei case, exprimându-și îngrijorarea. Haideți să vedem, în continuare, ce implică un asemenea proiect.


Citește și: Orașul din România unde o casă dărăpănată, de 80 de ani, se vinde cu 195.000 de euro. De ce este atât de scumpă?


Terenul și autorizația de construcție

Primul pas în construirea unei case este cumpărarea terenului și obținerea autorizației de construcție. Costul terenului variază semnificativ în funcție de locație, dimensiune și accesibilitate. De exemplu, un teren într-o zonă urbană va fi semnificativ mai scump decât unul într-o zonă rurală.

În plus, costurile pentru obținerea autorizațiilor de construcție pot varia în funcție de reglementările locale și complexitatea proiectului. Aceste taxe pot include costuri pentru verificări de mediu, planuri arhitecturale și taxe administrative.

În medie, bugetul alocat pentru această etapă poate varia de la câteva mii la zeci de mii de euro, reprezentând o parte semnificativă a bugetului total.

Construcția propriu-zisă: materiale și manoperă

Costul construcției propriu-zise este influențat și el de mai mulți factori, inclusiv designul casei, materialele alese, mărimea construcției și complexitatea structurii. Materialele de construcție, de la cărămizi la structuri metalice, au experimentat variații de preț, influențate de dinamica pieței globale.

De asemenea, costurile manoperei sunt un factor esențial, având în vedere creșterea tarifelor pentru serviciile de construcții. Costurile pot fi, de asemenea, influențate de alegerea tehnologiilor sustenabile sau a soluțiilor de eficiență energetică.

„Casă începuta în 2020 la gata undeva 150.000 de euro, mobilată. Cu creșterile din ultima perioadă, preconizez o creștere de 30-40%. Asta daca nu se face rabat de materiale și calitate. 100 mp, pe un singur nivel”, a scris cineva pe grupul de Facebook Design interior & Amenajari.
„Costul este de aproximativ 600 euro/mp construit, la gata. Sub 500 de euro nu cred că poți coborî și în sus cât te ține buzunarul”, a spus altcineva.


Vezi și: Cât costă să-ți iei o casă în Thassos. Prețul e bun pentru buzunarul românilor


Cât costă să faci o casă în 2024: finisaje și dotări

Ultima etapă a procesului de construcție este realizarea finisajelor și dotarea interioară. Această fază include lucrări precum instalarea ferestrelor, ușilor, pardoselilor, zugrăvirea, instalarea sistemelor electrice și sanitare.

Alegerea materialelor de finisaj poate influența în mod semnificativ costul final al casei: de la opțiuni economice la materiale premium. De exemplu, parchetul din lemn masiv este mai costisitor decât parchetul laminat, iar sistemele de încălzire în pardoseală sunt mai scumpe decât radiatoarele tradiționale.

De asemenea, costurile pot crește dacă se optează pentru tehnologii smart home sau alte dotări de ultimă generație. Pentru această fază, bugetul poate varia de la 20.000 de euro la 50.000 de euro sau mai mult, în funcție de preferințe și nivelul de lux.

Prin urmare, construirea unei case în 2024 reprezintă o investiție semnificativă, implicând costuri variabile care depind de numeroși factori, de la locația și dimensiunea terenului, până la materialele de construcție și finisaje.


Citiți articolul original pe impact.ro

Declinarea răspunderii! prinGalati.ro preia articole din presa națională cu scopul de a oferi cititorilor informații utile și interesante din diverse surse online. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (impact.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola