Milioane de români sunt foarte ofuscați din cauza pensiilor speciale. Ca referință, pensiile de serviciu dedicate magistraților și parlamentarilor ajung și la sume de aproape 6.000 de euro pe lună și nu au nicio legătură cu impozitele și taxele date la stat în perioada de activitate.
În ultimii ani, s-au făcut numeroase eforturi, mai mult sau mai puțin de fațadă, pentru eliminarea pensiilor speciale. În realitate, prea puține s-au schimbat cu adevărat pe acest subiect, iar lucrurile nu par să se îndrepte prea curând. Gândește-te numai la faptul că, în final, Curtea Constituțională a României, oameni care primesc pensii speciale, ajung să voteze pentru legalitatea eliminării lor, o situație foarte improbabilă.
De ce nu dispar pensiile speciale în România
Proaspăt întors de la Bruxelles, Marcel Boloș a fost întrebat de posibilitatea eliminării pensiilor speciale și, în final, de reducerea cheltuielilor cu aceste pensii la care România s-a angajat în fața UE prin PNRR.
„Eu am spus de numărate ori, cu toate că am fost poate şi aspru criticat, dar îmi asum acest lucru, că pensiile speciale nu se pune în discuţie să fie eliminate. Altceva se pune în discuţie: ca aceste cheltuieli cu pensiile speciale să fie aşezate într-o anumită normalitate. Şi, iarăşi îmi asum ceea ce şi cred cu tărie, că orice om de bună credinţă va achiesa la tipurile acestea de măsuri. Repet, sunt până la urmă lucruri care vor trebui asumate de Coaliţie şi de Guvernul României, dar sunt anumite măsuri de bun simţ”, a spus Marcel Boloş.
Ca o parte bună, oficialul a afirmat că pensia în plată nu ar trebui să depășească salariul, situație care, la momentul de față, se întâmplă foarte des.
„Spre exemplu, pensia în plată să nu depăşească salariul pe care l-a avut beneficiarul pensiei speciale sau anumite facilităţi, precum premiile sau nu ştiu ce prime de vacanţe incluse în ultimul salariu de calcul pentru pensia specială. Mi se pare că acestea deja duc noţiunea de pensie specială într-o zonă în care depăşim limita normalităţii, ca să nu spun a bunului simţ”, a susţinut Boloş.
În același timp, a conștientizat importanța acestui subiect în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență. „E nevoie de această aşezare în normalitate, lucru la care va trebui să găsim o formulă de rezolvare, pentru că este un red line din partea Comisiei, adică poate să ducă la blocarea PNRR-ului”.
Din păcate, eliminarea pensiilor speciale este improbabil să se întâmple vreodată în România, pentru că, atrage atenția ministrul, acestea există și în alte state europene.
„Deci, practic, aceste categorii de măsuri de aşezare în normalitate a sistemului de pensii speciale, aşa cum este în toată Uniunea Europeană, trebuie luate, iar, repet, e decizia Guvernului României şi a Coaliţiei de guvernare (…). Alt exemplu, vârsta de pensionare. De ce să avem vârstă de pensionare, să zicem, de 45 de ani, haideţi să corelăm cu capacitatea de muncă a celor care lucrează în sistem.
Nu, nu mă refer la o anumită categorie de beneficiari, ca să nu bulversez prin declaraţiile mele tot ce înseamnă sistemul de pensii speciale. Dar, repet, eu cred că e nevoie de această aşezare în normalitate, lucru la care va trebui să îi găsim o formulă de rezolvare, pentru că este un red line din partea Comisiei, adică poate să ducă la blocarea PNRR-ului”, a adăugat Marcel Boloş.
Citiți articolul original pe