Pentru milioanele de pensionari din România, următoarea perioadă ar putea aduce vești bune. În parlament a fost depus un proiect de lege ce prevede schimbarea modului de calculare a punctului de pensie. Dacă va fi aprobat acesta ar aduce un plus de câteva sute de lei în veniturile pensionarilor români.
Se întâmplă cu pensiile a milioane de români și pleacă de la punctul de pensie
Pentru milioanele de pensionari din România, următoarea perioadă ar putea aduce vești bune. Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a declarat luni în Palatul Parlamentului că la calcularea punctului de pensie ar trebui să se ia în considerare încă un aspect. Deputata a anunțat că va depune un proiect de lege care prevede ca la calcularea punctului de pensie să fie luată în considerare media ratei inflației cu o lună înainte de momentul pregătirii bugetului.
La ora actuală, prin modificarea făcută la începutul acestui an, valoarea punctului de pensie a crescut la 1.586 lei. Actul normativ aprobat de Executiv în luna ianuarie mai prevede că începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.
La acel moment, încă nu se știa că va izbucni războiul din Ucraina, lucru ce a dus la creșteri aproape necontrolate ale prețurilor la gaze și energie și implicit, la aproape toate produsele, pe fondul unei inflații tot mai ridicate. De aceea, fostul ministru al Muncii spune că această soluție îi va salva pe români de impactul pe care inflația și prețurile o au asupra pensiilor și salariilor.
Vestea bună pentru pensionari
„În cadrul Biroului Politic Naţional al Forţa Dreptei am decis să iniţiem un proiect de modificare a legii pensiilor. Nu este corect ca Guvernul să nu ţină cont de creşterea ratei inflaţiei şi să nu indexeze cu exact cât este inflaţia pe anul în care discutăm. Propunerea noastră legislativă este ca în calculul punctului de pensie, începând cu anul viitor, să se ia în considerare media ratei inflaţiei cu o lună înainte de momentul pregătirii bugetului şi nu cea de cu un an în urmă, respectiv 50% din rata de creştere a câştigului salarial mediu brut la nivelul anului 2022”, a declarat vicepreședintele partidului Forța Dreapta la Palatul Parlamentului, conform capital.ro.
Violeta Alexandru a mai spus că pensia pe care o primesc românii acum nu reflectă creșterea inflației, motiv pentru care calculele ar trebui făcute mai aproape de luna în care se pregătește, în loc de cu un an în urmă.
Pe masa Guvernului există în prezent două variante realiste de creștere a pensiilor în 2023. Prima variantă care poate fi luată în calcul de Executiv se referă la o creștere de doar 5%, deși ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, declara la începutul lunii septembrie că există spațiu pentru o creștere a pensiilor, dar s-a ferit să înainteze un procent.
Ministrul a adăugat că legea actuală prevede o creștere de 5% a pensiilor, dar este necesară o majorare mai mare de atât, guvernanții trebuind să ia în calcul și creșterea inflației. Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunța, la rândul său, că PSD lucrează la un program pentru ajutorarea românilor și cerea o creștere a pensiilor cu minim 10% de la 1 ianuarie 2023.
Citiți articolul original pe