Ministrul Finanțelor a vorbit despre costurile pe care le suportă țara noastră, atunci când dorește să acceseze finanțare. Din păcate, lucrurile nu stau tocmai așa cum ne-am fi așteptat.
Ministrul Finanțelor: România se împrumută la cele mai înalte dobânzi din Europa cred că de 10 ani, poate şi mai mult.
Se pare că noi plătim cele mai piperate costuri de finanțare din întreaga Europă. Mai mult decât atât, situația nu ar fi recentă, ci ar trena poate de mai bine de un deceniu. Aceste informații au fost transmise în spațiul public de însuși ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu.
„Dobânzile noastre… Nu e o chestiune nouă. România se împrumută să spun la cele mai înalte dobânzi din Europa cred că de 10 ani, poate şi mai mult. Ele se construiesc pe mai multe elemente. Unul dintre ele este ratingul de ţară. Apropo de acest lucru, ratingurile au fost menţinute de toate cele trei agenţii de rating, perspectivele au fost menţinute de toate trei agenţiile de rating, aşa cum le-am preluat.
Din punctul meu de vedere, ţinând cont de situaţia care s-a agravat din perspectiva unei ţări de graniţă, în sensul de riscuri, este o chestiune care arată stabilitate şi faptul că Guvernul şi-a păstrat angajamentele şi de consolidare fiscală, dar şi de acţiune accelerată pentru intervenţie în economie.
Am văzut comparaţii cu ţări cum este Grecia, sau altele. Trebuie să ţineţi cont că aceste ţări au ratingul dat de zona euro şi au rata de dobândă de politică monetară foarte scăzută. De altfel, foarte multe reproşuri există în Europa că Banca Centrală Europeană încă nu a crescut dobânzile de referinţă. Noi avem totuşi o creştere a ratei dobânzii de politică monetară de un punct procentual. Dacă vedem, e translatată în creşterea dobânzilor între noiembrie şi prezent, cam un punct procentual e la dobânzile la care ne împrumutăm pe termen lung”, a explicat Câciu, întrebat de ce dobânzile la care se împrumută România sunt atât de mari.
Mai mult decât atât, conform Băncii Centrale Europene, dobânzile bondurilor româneşti pe termen lung (10 ani) s-au dublat în ultimul an.
În acest context, amintim faptul că datoria publică a țării noastre a depășit pragul de 50% din Produsul Intern Brut, pentru două luni la rând.
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) se situa, în februarie 2022, la 596,9 miliarde de lei, în creştere faţă de nivelul de 591,55 miliarde de lei consemnat în luna precedentă, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor. Raportat la PIB, datoria guvernamentală a fost de 50,6% la sfârşitul lui februarie (50,2% din PIB la finalul lunii ianuarie 2022).
De asemenea, datoria pe termen mediu şi lung se cifra la 579,158 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt la 17,741 miliarde de lei.
Citiți articolul original pe