Toți românii cu pensii sub 2.000 lei pe lună vor primi ajutorul de 700 lei

bani

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a dat asigurări că până pe data de 15 iulie, toţi pensionarii cu venituri sub 2.000 lei/lună vor primi ajutorul social de 700 lei.

În precizările sale, „Ajutorul de 700 de lei nu a ajuns încă la toți românii. Până la data de 15, toți cei care se încadrează vor primi banii pe card sau prin intermediul poștașului. Pragul de 2.000 de lei a fost o decizie luată de coaliţie, ghidându-ne după pensia medie din România”, a declarat, miercuri seară, Marius Budăi.

În contextul socio-financiar, Ministrul Muncii a oferit detalii și despre ajutorul de 250 de lei.

Astfel, „În acest an, vor fi patru tranșe de plată pentru ajutorul de 250 de lei. Se va acorda pentru lunile iunie, august, octombrie și decembrie. Încă suntem în activitatea de distribuirea a cardurilor pentru populație”, a precizat el, în cadrul unui interviu acordat România TV.

Din punct de vedere al acestui ajutor, trebuie menţionat că voucherele sociale de 250 lei pot fi folosite strict pentru produsele alimentare.

Concret, listele cu beneficiari sunt stabilite de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), iar livrarea cardurilor se realizează de către Poșta Română, fără să fie nevoie ca oamenii să depună vreo cerere în acest sens.

Ajutorul financiar în valoare de 700 lei se acordă o singură dată

Din informaţiile Casei Naționale de Pensii Publice, reiese că ajutorul financiar în valoare de 700 lei se acordă o singură dată, în luna iulie, pensionarilor cu venituri lunare sub 2.000 de lei.

Însă, sunt avute în vedere următoarele categorii de venituri:

  • pensiile din sistemul public de pensii şi din sistemele neintegrate sistemului public de pensii care se plătesc în luna iulie 2022;
  • venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;
  • venituri din indemnizaţia socială pentru pensionari;
  • venituri din salarii şi asimilate salariilor, realizate în luna aprilie 2022;

Ajutorul financiar se acordă din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale. Acest sprijin financiar se suportă din bugetul de stat și nu intră în calculul contribuţiei băneşti individuale în vederea obţinerii unui bilet de tratament balnear şi nici nu este supus executării silite.

În cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte. Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral de 700 lei, chiar dacă veniturile plătite în luna iulie 2022 sunt aferente unei fracţiuni din luna iulie 2022.

În plus, la stabilirea plafonului de 2.000 lei nu se au în vedere eventualele sume care reprezintă drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie. Menționăm faptul că ajutorul financiar se acordă doar persoanelor îndreptăţite, domiciliate în România, nu şi oamenilor care au locul de şedere/reşedinţa în alte state.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola