Salariul minim european, implementat și în România. Cât vor încasa românii

salariul minim european implementat si in romania

Salariul minim european va fi implementat și în România. După aproximativ doi ani de negocieri, statele membre ale Uniunii Europene au convenit de comun acord și vor adopta un salariu minim european. Cât vor încasa salariații români, vedeți în articolul de mai jos.

Se implementează salariul minim european. Când va intra în vigoare

Salariul minim european va fi implementat și în țara noastră, însă valoarea diferă de la un stat la altul și va fi calculată în funcție de veniturile și nivelul de dezvoltare al statului respectiv. Modificările la nivel european au rolul să protejeze angajații, și să crească numărul de contracte colective de muncă.

Cu un salariu de 515 euro brut pe lună, țara noastră are al treilea cel mai mic salariu minim din spațiul Uniunii Europene. Bulgaria este pe ultimul loc, cu puțin peste 300 de euro brut lunar. În total, 13 state, în special situate în estul și sudul Europei își plătesc angajații cu un salariu mai mic de 1.000 de euro, jumătate din media Uniunii Europene. Pe de altă parte, muncitorii din Franta, Germania sau Luxemburg sunt plătiți de trei până la de patru ori mai mult.

Nu se pune problema unui salariu universal

„Nu stabilim un salariu minim universal. Există clar o indicație cu privire la traiectoria ascendentă a salarilor minime din țările care le au în acest moment pe cele mai scăzute din Uniunea Europeană de a crește salariul minim către media europeană. Noile state membre au de departe cele mai mici salarii minime, care sunt cumva în situația de a prinde din urmă nordul mai productiv sau țări cum ar fi Germania sau Franța”, a declarat Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European.

Câți salariați din UE beneficiază de salariul minim

La nivel UE, sunt 24 de milioane de lucrători plătiți cu salariul minim. Există și șase țări unde nu există salariul minim. De asemenea, cele 21 de țări vizate trebuie să stabilească un salariu minim suficient să asigure un trai decent salariaților în baza unui coș de bunuri și servicii.

„Se fixează acest obiectiv ca 80% din salariile minime din statele membre să fie rezultatele unor negocieri colective pe baza unor contracte cadru colective la nivel de branșă. Acest lucru nu există în prezent în România, aceste contracte au fost reduse în urma crize economice”, a spus Victor Negrescu, europarlamentar.

Cât ar urma să fie salariul minim european

Astfel, pentru salariații din industria auto sau cei din agricutură, salariile minime ar trebui să fie stabilite de sindicate alături de patronate și actualizate o dată la doi ani.

Printre alte recomandări, salariul minim ar trebui să fie aproximativ 60% din salariul mediu sau 50% din salariul mediu brut din fiecare șară UE. În România, câștigul salarial lunar mediu brut este de puțin peste 6.000 de lei.

Salariile trebuie să fie adecvate cu costul vieții actuale

„Un salariu minim să nu fie doar o cifră , ci puterea lui de cumpărare să fie adecvată cu costul vieții actuale, ia, închipuiți-vă cum va arăta costul vieții după război și cum vom rămâne cu un anume preț al motorinei și al alimentelor. Un om sărac care câștigă doar salariu minim pe economie plătește jumătate pe alimente și energie, pentru el contează foarte multe să fie protejat”, a spus Adrian Mitroi, analist financiar.

Statele UE vor avea la dispoziție doi ani să implementeze noile reguli. În România, peste 1,5 milioane de salariați sunt plătiți la nivelul salariului minim pe economie, asta peste 2.500 de lei brut pe lună.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola