Vești proaste pentru români. ANAF anunță că în curând va demara verificări în cazul persoanelor fizice, deoarece, în urma unei analize, s-au descoperit diferențe uriașe, între veniturile declarate și averile pe care le dețin, de fapt. Află, din rândurile următoare, cine sunt cei vizați în următoarea perioadă.
Românii, verificaţi de către ANAF în perioada următoare
Începând cu data de 1 iulie, ANAF va demara controale masive la persoanele fizice. Averile a peste 5000.000 de români vor fi controlate cu atenție, deoarece s-au descoperit nepotriviri uriașe, între veniturile obținute și averile pe care le dețin.
Astfel, 561.000 de români urmează să primească vizita inspectorilor ANAF. Aceștia vor trebui să dovedească de unde au obținut banii cu care și-au achiziționat mașini, apartamente și terenuri.
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a precizat că, în prima fază, vor fi verificate doar 215 persoane. În cazul acestoram analizele fiscale au fost deja efectuate, iar diferențele sunt foarte clare.
Cea mai mare neconcordanță între venitul declarat și cel estimat de Fisc este de 22 de milioane de lei, adică circa 4 milioane de euro, în timp ce cea mai mică este de aproximativ 400.000 de euro.
„Acest gen de verificări ale situațiilor fiscale ale persoanelor fizice s-au desfășurat de mai mulți ani. Eu am spus că începând cu 1 iulie o să intensificăm foarte mult aceste gen de controale, pentru că în urma unei analize de risc făcută pe 4 ani de zile, din 2016 până în 2019 am ajuns la acele cifre, care se regăsesc undeva la 561.000 de români, undeva în jur de 20 de miliarde de euro.”, a anunțat Lucian Heiuș, la Digi 24.
Cum se vor desfășura controalele ANAF la persoanele fizice
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a explicat și cum se vor desfășura aceste controale. Potrivit acestuia, mai întâi, persoana va primi un aviz prin care va fi înștiințată că va urma să fie verificată situația fiscală personală.
Ulterior, aceasta va avea un termen de 60 de zile în care trebuie să depună o declarație de patrimoniu și de venit. Totuși, persoana vizată poate să mai ceară o amânare de 30 de zile. Poate să depună și documente prin care să justifice sumele respective.
„Apoi începe verificarea propriu-zisă. Ajungem, sau nu ajungem la un numitor comun, se stabilește suma impozabilă, se calculează impozitul și accesoriile aferente, diferența pe care noi considerăm că ar trebui să o plătească, se emite decizia de impunere, și ea poate să fie achitată, sau persoana fizică respectivă are posibilitatea să o conteste.
Poate să ajungă și în instanță, atunci situația devine publică și se poate vedea cine este persoana. Până la faza de instanță suntem sub un secret fiscal, nu se discută numele persoanei.”, a mai explicat Lucian Heiuș.
Citiți articolul original pe