Cât de bine înarmată este România (Adevărul)

armata romana

Cât de bine înarmată este România (Adevărul)

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a destabilizat Europa şi a provocat temeri că războiul s-ar putea extinde. Care sunt armele cu care România ar putea destabiliza orice ipotetic inamic, dar şi ce-i lipseşte încă sunt întrebări la care a răspuns pentru „Adevărul” generalul Virgil Bălăceanu.

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi a fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei. Mesajul său este că departe de a fi cea mai vulnerabilă ţară est-europeană, România mai are de pus la punct multe aspecte pentru asigurarea securităţii sale. Asta deşi, lucru subliniat de generalul Virgil Bălăceanu, România nu este direct ameninţată în acest moment de Rusia sau de alt stat potenţial inamic, şi nici nu există elemente care să anticipeze că războiul din Ucraina s-ar extinde şi ar putea provoca un conflict deschis NATO – Rusia.

În acest moment, România este apărată de scutul de la Deveselu, care nu este însă îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează eventuale atacuri cu rachete din Orientul Mijlociu. România are sisteme de protecţie anti-rachetă Patriot, care securizează spaţiul aerian, recunoscute ca cele mai bune din NATO. Însă războiul din Ucraina a arătat că epoca tancurilor, a blindatelor şi a armelor anti-tanc nu a apus încă, aşa cum credeau cei mai mulţi experţi militari.

Pe de altă parte, Forţele Navale ale Armatei Române au nevoie de corvete şi fregate care să asigure litoralul Mării Negre. Acesta este unul dintre aspectele pe care România ar trebui să se concentreze, crede generalul Virgil Bălăceanu. Iar unele programe de înzestrare ale Forţelor Navale sunt întârziate, în timp ce câteva sunt chiar aparent blocate şi e nevoie să fie cât mai curând deblocate.

Misiune sub acoperire pentru statul mafiot (Recorder)

Investigația Recorder vizează contrabanda cu țigări, o afacere de sute de milioane de euro pe care statul român se preface că nu poate să o stopeze. Milioane de pachete trec anual peste graniță și se vând în piețe, în văzul tuturor. Statul destructurează constant rețele de contrabandă și condamnă la închisoare interlopi fioroși, dar fenomenul merge nestingherit mai departe, sugerând că este condus din zone care rămân mereu neatinse.

Polițiștii de frontieră colaborează cu traficanții și adună averi impresionante, însă nu li se întâmplă nimic. Șefii lor sunt filmați la petreceri cu contrabandiștii și înregistrați în timp ce aranjează acțiuni de contrabandă, dar nu li se întâmplă nimic. Procurorii țin dosare la sertar și abandonează piste care conduc către oameni din instituțiile statului, dar nu suportă nicio consecință. Traficanții își trimit copiii să devină polițiști și să păzească sectoarele de graniță unde părinții lor fac contrabandă, dar nimeni nu vede nicio problemă în asta.

„E greu de înțeles unde se termină structurile mafiote și unde încep instituțiile statului, pentru că se întrepătrund”. Aceasta este concluzia lui Ionel Cruț, o persoană care s-a aflat la granița dintre cele două lumi.

Cruț a fost însărcinat de statul român să se infiltreze printre traficanții de țigări, în calitate de colaborator sub acoperire. S-a infiltrat atât de bine încât nu doar că a adunat informații care au destructurat rețele de contrabandă, dar a început să adune dovezi care duceau către oameni din instituțiile statului. Așa că statul s-a întors împotriva lui și l-a inculpat chiar pentru acțiunile de contrabandă pentru care îl autorizase. A fost deconspirat și s-a văzut nevoit să fugă din țară de teama unor posibile răzbunări.

Una din 3 mașini înmatriculate în România nu are RCA: Pe cine aruncă vina Poliția pentru că nu notifică șoferii fără RCA și ce amenzi a dat anul trecut (HotNews.ro)

Toți șoferii care dețin autovehicule sunt obligați prin lege să aibă mașinile asigurate RCA, chiar dacă nu circulă cu ele mai mult timp, în caz contrar riscând amenzi între 1.000 lei și 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului.

Deși o lege veche de 16 ani obligă Poliția să gestioneze electronic aceste informații și să notifice șoferii care nu au mașinile asigurate RCA, acest lucru nu se întâmplă, scrie HotNews.ro.

Parcul auto din România avea peste 9,6 milioane de autovehicule înmatriculate la sfârșitul anului trecut, dar nu toate aveau asigurare obligatorie de răspundere civilă auto RCA. În aceeași perioadă de referință, în țară erau valabile doar 6,7 milioane de polițe de asigurare RCA, arată datele transmise de ASF și MAI în Parlament.

Cu alte cuvinte, doar 70% din mașinile înmatriculate sunt asigurate RCA

Românii cu credite legate de ROBOR sunt la mâna băncilor. Cei aproape 490.000 de debitori cu credite legate de ROBOR pot să ceară băncilor înlocuirea indicelui cu IRCC. Băncile pot să aprobe sau nu (Ziarul Financiar)

Românii care mai au contracte de credite de consum sau ipotecare luate înainte de luna mai 2019, care sunt legate de ROBOR, pot să meargă la bancă şi să facă o cerere prin care să solicite trecerea la IRCC ca indicator de referinţă, pentru a-şi diminua rata de plată, având în vedere că ROBOR a depăşit deja 5%, fiind aproape triplu faţă de nivelul IRCC folosit acum, de 1,86%.

Clienţii au dreptul, conform OUG 19/2019, să ceară băncilor înlocuirea ROBOR cu IRCC. Iar băncile sunt obligate să răspundă în maximum 60 de zile.

Băn­cile vor analiza solicitarea şi o pot accepta sau refuza.

Banca va realiza o analiză a situaţiei financiare a clientului şi a comportamentului de rambursare din ulti­mele luni pentru orice solicitare de modificare de costuri, inclusiv pentru trecerea de la ROBOR la IRCC, notează ZF.

În privinţa dobânzii ulterioare a creditului, există mai multe variante posibile: modificarea indexului şi păstrarea marjei, trecerea pe o structură de preţ din oferta curentă sau o variantă intermediară.

Numărul elevilor români pierduți este dublu și al celor performanți e la jumătate față de media UE. Dragoș Iliescu, specialist în evaluare: „Analfabetismul funcțional nu trece de la sine” (Școala9)

Doar unu din zece copii înțelege ce citește, arată Raportul național de literație. 42% dintre elevii României însă nu pot să identifice personaje sau să extragă idei dintr-un text. Testările realizate de platforma BRIO au arătat că elevii din județele bogate nu au rezultate mai bune decât cei din zone vulnerabile. Dragoș Iliescu, specialist în măsurare psihologică și profesor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, a explicat pentru Școala 9 ce înseamnă un copil literat, adică alfabetizat funcțional, ce cauzează aceste rezultate și ce soluții există.

Mister Trofeu pune presiune: “Transferuri sau plec!” (Gazeta Sporturilor)

Dan Petrescu, antrenorul care a subjugat Liga 1 în ultimii 5 ani, cere un buget și mai mare în sezonul viitor, penttru a forța calificarea CFR Cluj în grupele Champions League. În caz contrar ar putea reveni în zona arabă.

Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola