Recenzorii au început să bată la ușile românilor în această săptămână, după numeroase amânări. Din păcate, ca de fiecare dată când îți intră un străin în casă, ar fi bine să privești interacțiunea cu un anumit scepticism. Trebuie să știi ce să nu-i spui.
Interviul față în față pentru recensământ ar trebui să reflecte în proporție de 100% întrebările la care au răspuns cei care au optat pentru autorecenzare. În același timp, însă, dacă nu ai parcurs autorecenzarea sau nu ai văzut chestionarele respective pe internet, este foarte probabil să nu știi datele pe care are voie să ți le ceară recenzorul când îți calcă pragul.
Ce trebuie să-i spui recenzorului, ce nu trebuie să știe
În momentul în care începi interacțiunea cu recenzorul, te poți aștepta să-ți pună întrebări legate de locuința în care stai sau casele pe care le mai ai, de studiile finalizate, de etnie și alte persoane din locuință. În același timp, este foarte important să știi că nu are voie să-ți ceară și nu trebuie să-i dai detalii despre cardurile bancare reținute, despre venituri sau afiliații politice. Nu are niciun motiv pentru care să afle cu cine votezi.
Ca referință, prin definiție, interviul față în față este, de fapt, metoda de colectare a datelor statistice pe baza unui interviu purtat direct cu persoana recenzată, prin care recenzorul adresează întrebările incluse în formularul statistic și înscrie în spațiile special destinate răspunsurile pe care le-a dat respectiva persoană. În etapa interviului direct, recenzorii îi vor vizita doar pe cei ce nu au parcurs etapa autorecenzării.
Lista întrebărilor din formularul statistic, la care trebuie să răspundă toți românii în procesul de recenzare, NU vizează, sub nicio formă, cardurile bancare, veniturile realizate, istoricul medical sau de vaccinare ori simpatiile politice ale persoanei recenzate. Pe de altă parte, sunt incluse mai multe întrebări pe marginea locuinței, (forma de proprietate a locuinţei, numărul de camere folosite pentru scopuri profesionale, dotarea locuinţei cu instalaţie de aer condiţionat, materialul de construcţie al pereţilor exteriori ai clădirii etc.), nivelul de studii, etnia, limba maternă, religia și altele.
Cei care nu vor să fie recenzați sau refuză să răspundă la anumite întrebări riscă amenzi între 1000 și 3000 de lei.
Citiți articolul original pe