Panglica Sfântului Gheorghe și litera Z, interzise total. Ce semnificații ascunse au cele două, împreună!

panglica sfantului gheorghe si litera z interzise

Trupele rusești care au invadat statul ucrainean are ca simbolistică de război, litera „Z” și Panglica Sfântului Gheorghe. Amândouă sunt regăsite pe echipamentele militare rusești prezente în aceste zile în Ucraina. Mai multe state, printre care Lituania și Republica Moldova, au propus interzicerea acestora. Propunerea de interzicere a simbolului literei Z, care a devenit simbolul războiului Rusiei în Ucraina, precum și a panglicii Sfântului Gheorghe, a fost înaintată Parlamentului din Lituania, încă din luna martie.

Ce simbolizează Panglica Sfântului Gheorghe și litera Z

Panglica Sfântului Gheorghe a fost una dintre insignele soldaților din Rusia țaristă, dar a devenit nedorită după venirea la putere a bolșevicilor. Panglicile au fost reînviate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial odată cu reînființarea așa-numitelor unități de gardă, care au permis soldaților distinși să poarte medalii georgiene.

Simbolul a fost dat la o parte în perioada sovietică. În 2005, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, a fost reintrodus la nivel național în Rusia.

Simbolul Z a apărut mai recent, odată cu invazia militară a Rusiei în Ucraina. Ministerul rus al Apărării a explicat, la începutul lunii martie ce reprezintă. Litera „Z” de pe echipamentele militare înseamnă „Za pobedu” („Pentru victorie”). Simbolurile „V” reprezintă „Sila v Pravde” („Forța este în adevăr”) și „Zadacha budet ipolnena” („Sarcina va fi îndeplinită”).

Cele două simboluri interzise în Lituania

Încă din luna martie Parlamentul lituanian a propus o lege prin care Panglica Sfântului Gheorghe și litera „Z” să fie interzie. Conform proiectului de amendamente, simbolurile menționate ar fi interzise în timpul evenimentelor și reuniunilor publice, iar cei care le folosesc ar fi pasibili de amenzi.

Parlamentarii propunea actualizarea legii existente privind asociațiile pentru a preciza că, în timpul unei adunări sau al unei acțiuni individuale, ar fi interzisă „distribuirea, utilizarea (…) sau orice altă afișare a panglicii bicolore negru și portocaliu a Sfântului Gheorghe, a simbolului cu litera Z al forțelor militare ale Federației Ruse. Este interiză folosirea steagurilor, a semnelor bazate pe aceste simboluri sau a semnelor similare care pot crea confuzie.

De asemenea, se propune introducerea unor amenzi cuprinse între 300 și 500 de euro pentru nerespectarea acestei prevederi. În prezent, Legea din Lituania privind asociațiile interzice afișarea de steaguri, steme, uniforme, simboluri ale organizațiilor naziste sau comuniste. De asemenea interzice și interpretarea imnurilor naționale ale Germaniei naziste, Uniunii Sovietice sau Lituaniei sovietice.

Kuzmickiene propunea modificarea Codului de infracțiuni administrative pentru a impune amenzi. Acestea ar fi numai pentru distribuirea și afișarea simbolurilor regimurilor nazist și comunist, ci și a celor ale altor regimuri autoritare, în speță panglica Sfântului Gheorghe, literele „Z” și/sau „V”.

Conform proiectului de lege, nerespectarea acestei prevederi ar fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 300 și 700 de euro pentru persoanele fizice. Amenzile ar ajunge până la 1.200 de euro pentru persoanele juridice.

Panglica Sfântului Gheorghe și litera Z vor fi interzise și în Republica Moldova

Luând exemplul Lituaniei, Parlamentul Republicii Moldova propune un amendament similar la legislația în vigoare din țara vecină. Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că deja se lucrează la un astfel de punct. Amendamentul ar putea intra în vigoare până pe 9 mai. La această dată Republica Moldova sărbătorește „Ziua Victoriei”.

„E vorba despre toate simbolurile, însemnele, tot felul de lucruri care propagă războiul, violenţa. Acestea nu trebuie să aibă loc în societatea moldovenească. Mă refer la tot ce propagă războiul, tot ce nu are nimic în comun cu simbolica statului. Ucraina apără toată Europa, plăteşte cu vieţile propriilor cetăţeni pentru întreaga Europă.
Din declaraţiile tuturor oficialilor cancelariilor occidentale, care vin în Republica Moldova, ies la iveală două lucruri despre noi. Primul este felul exemplar cum Republica Moldova gestionează criza refugiaţilor, şi al doilea, avem parte de o înţelegere foarte clară a modului în care ne-am aliniat la unele sancţiuni”, a spus Igor Grosu la un post de televiziune moldovean.

Cele două simboluri, Panglica Sfântului Gheorghe și litera Z, au devenit elemente reprezentantive ale abuzurilor, atrocităților, și a invaziei Rusiei în Ucraina, deși în trecut ele reprzentatu cu totul altceva.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

powerseo galati
0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
(0 recenzii)

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola