Nu te încrede în ruși nici când îți aduc pacea. Ce înseamnă anunțul armatei lui Putin, după „negocierile de pace” cu Ucraina (Republica)
Rusia a anunțat că „reduce semnificativ” acțiunile militare în direcția Kiev și Cernihiv, după negocierile de la Istanbul. Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin. El a spus că decizia a fost luată pentru a „crește încrederea reciprocă pentru negocierile viitoare, pentru a conveni și a semna un acord de pace cu Ucraina”.
Jurnalistul Florin Negruțiu face câteva observații:
– Rușii nu dau înapoi pentru că sunt pacifiști și brusc au devenit raționali, ci pentru că li s-a cam înfundat.
– Nu mai e un secret pentru nimeni că „operațiunea militară specială” a lui Putin în Ucraina este un dezastru: strategie rudimentară, tehnică de luptă ruginită, militari demotivați și prost echipați, mercenari ceceni preocupați de selfie-uri și de filmulețe „de bombardieri” pe rețelele sociale, generali și înalți ofițeri ruși uciși pe bandă rulantă.
– După mai bine de o lună în care și-au aruncat în luptă ce au avut mai bun în materie militară, rușii n-au cucerit niciun oraș important.
– Anunțul rușilor în contextul „negocierilor de pace” din Turcia așa trebuie interpretat: Putin a decis să nu-și mai risipească energia și trupele pe un teritoriu pe care a înțeles că nu-l poate ocupa și se concentrează pe sud, mai precis pe Mariupol și eventual Odessa, ca să-i taie accesul Ucrainei la Marea Neagră și ca să-și facă un pod terestru între Crimeea și Donbas. Asta îi va permite să-și anunțe acasă înfrângerea ca pe o mare victorie. Se va întoarce cu noi teritorii cucerite, pe care le va prezenta la parada din Piața Roșie.
– Negocierile „de pace” evident nu se pot purta cu un ucigaș de copii. Negocierile „de pace” pot avea loc doar după ce rușii vor fi aruncați peste graniță, Putin și camarila vor fi judecați pentru crime de război, iar Rusia va plăti pentru distrugerile provocate în Ucraina (estimate în acest moment la 550 de miliarde de dolari).
Integral pe pagina Republica.
Adopția orfanilor din Ucraina. De ce nu este permisă și cum sunt protejați copiii ucraineni în România (Europa Liberă)
Peste 250 de copii orfani din Ucraina sunt în grija serviciilor sociale din România și beneficiază de aceleași drepturi ca orice alt copil român. Adopția lor nu este permisă de către statul ucrainean în această perioadă și, chiar dacă ar fi fost acceptată, există multe alte dificultăți.
„Există sute de solicitări la nivel verbal sau la nivel de dorință” în ceea ce privește adopția, spune purtătorul de cuvânt al ministerului familiei, tineretului și egalității de șanse de la București, George Ciubotaru.
Însă adopția unui copil orfan din Ucraina este „imposibilă” în acest moment, chiar dacă țara nu este parte la Convenția de la Haga privind adopția internațională, care interzice adopțiile din țările aflate în război.
Odată cu invazia rusă și impunerea legii marțiale, adopția de copii a fost suspendată deoarece nu poate fi asigurată respectarea legii și siguranța copiilor, a precizat Ministerul Politicilor Sociale din Ucraina, pe 13 martie. Procedurile vor fi reluate, cel mai probabil, după încetarea războiului.
Europa Liberă scrie pe larg despre subiect.
Cu ce avere rămâne Traian Băsescu, după ce și-a pierdut beneficiile din cauza colaborării cu Securitatea. Fostul șef de stat are investiții în titluri de stat de aproape 800.000 de euro (Economedia)
Economedia a analizat cea mai recentă declarație de avere depusă de Traian Băsescu, în 2021, pentru a observa ce venituri mai obține fostul președinte și ce avere are după două mandate de președinte și unul, încă în derulare, de europarlamentar.
Traian Băsescu rămâne fără indemnizația de fost președinte, care s-a ridicat la un total anual de 202.176 lei (circa 40.000 de euro), conform ultimei declarații de avere depuse în 2021 pentru anul 2020.
Fostul președinte al României Traian Băsescu a rămas fără angajații Serviciului de Pază și Protecție de care beneficiază toată viața șefii de stat, au confirmat sursele G4Media. Decizia a fost luată de SPP imediat după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că Băsescu a colaborat cu Securitatea.
Totodată, Traian Băsescu are 60 de zile să elibereze vila RA-APPS în urma deciziei definitive prin care Curtea Supremă a stabilit că fostul președinte a colaborat cu Securitatea, a transmis regia printr-un comunicat trimis luni.
Traian Băsescu primește o indemnizație anuală de europarlamentar de 83.931 euro, arată cea mai recentă declarație de avere, alături de diurnă anuală pentru deplasare și misiuni de 81.792 euro și o sumă forfetară anuală de 54.756 euro.
Traian Băsescu declară că deține o singură locuință, un apartament de 250 de metri pătrați în București, cu un loc de parcare, ambele achiziționate în anul 2003. Totodată, el mai menționează în declarația de avere două terenuri închiriate de la PMB (174 si 46 mp).
El deține două mașini, un Dacia Duster din 2010 și un Ford B max din 2012, dar și bijuterii în valoare de 28.000 de euro, ceasuri în valoare de 52.000 de euro și tablouri în valoare de 19.000 de euro.
Fostul șef de stat are investiții în titluri de stat de aproape 800.000 de euro.
Citiți mai mult pe Economedia.ro.
Vizita la medicul specialist costă între 200 şi 300 de lei în clinicile private, avans de 10% într-un an (Ziarul Financiar)
„Inflaţia medicală o depăşeşte de câţiva ani pe cea economică“.
O consultaţie în privat costă de şase-şapte ori mai mult faţă de decontarea de la CNAS. Preţul unei consultaţii în privat s-a dublat faţă de acum cinci ani.
Majorarea prețurilor are legătură și cu creșterea salariilor în sistemul medica de stat.
În 2018, salariile medicilor și ale asistentelor au crescut semnificativ, în încercarea statului de a opri exodul medicilor. Acest lucru a dus salariile medicilor la peste 10.000 RON, în funcție de experiență, iar pentru asistente la circa 5.000 RON. Astfel, operatorii privați au fost nevoiți să crească de asemenea salariile pentru a păstra medicii, care alegeau să lucreze să mai degrabă în spitale de stat după majorările salariale.
Băile Neptun de la Herculane, incluse pe lista celor mai periclitate 7 monumente din Europa (Cultura la dubă)
Băile Neptun de la Herculane au fost incluse pe lista celor mai periclitate 7 monumente din Europa, în cadrul unui program amplu, intitulat „7 Most Endangered”, inițiat în 2013 de Europa Nostra, Institutul Băncii Europene de Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei cu scopul de a identifica și salva monumentele aflate în pericol prin mobilizarea partenerilor de la nivel național și european.
Cele 7 situri incluse pe listă sunt:
- Băile Neptun, Băile Herculane, ROMANIA
- Podul Zogu, ALBANIA
- Mănăstirea Récollets, Nivelles, BELGIA
- Orașul Grădină La Butte Rouge, FRANȚA
- Centrul istoric Stolberg, GERMANIA
- Palatul Orléans-Borbón, SPANIA
- Fortăreața Crèvecoeur, Den Bosch, OLANDA
Asociația Locus, inițiatoarea Herculane Project, luptă de peste 5 ani pentru salvarea Băilor Neptun de la Herculane.
Băile Herculane au o vechime de peste 2000 de ani. Se spune că au fost construite de romani drept templu tămăduitor, datorită izvoarelor termale pe care le adăpostesc pământurile locului. Ulterior, ele au devenit extrem de populare ca resort spa, fiind vizitate inclusiv de familii regale.
De altfel, Împărăteasa Sisi a amintit Băile Herculane în jurnalul său, iar soțul ei, Franz Iosef, a desemnat stațiunea drept „cea mai frumoasă de pe continent”. În timp, ea a fost însă dată uitării și lăsată să se degradeze.
Pe larg, pe Cultura la dubă.