ANM: Nu se preconizează o deplasare a norului poluant din Ucraina în România. Praful din orașe, produs de secetă și vânt

nor poluant ucraina

Ministerul Mediului a transmis că modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României.

Ministerul Mediului a transmis, marţi, că astăzi, în intervalul 08:00 – 20:00, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei şi sud-vestul Moldovei se află sub avertizare Cod Galben de vânt puternic, iar în acest context, în Municipiul Bucureşti şi în mai multe zone aflate sub avertizare s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, în special PM10, determinând creşteri ale valorilor înregistrate de staţiile de monitorizare a calităţii aerului, potrivit News.

Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României, mai spune ministerul.

Ministerul Mediului anunţă că astăzi, în intervalul 08:00 – 20:00, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei şi sud-vestul Moldovei se află sub avertizare Cod Galben de vânt puternic, care ar putea atinge, la rafală, peste 65 km/h şi chiar 80 km/h, în zonele montane.

Praful din orașe, adus de vântul puternic pe fondul secetei puternice

”În acest context, în Municipiul Bucureşti şi în mai multe zone aflate sub avertizare s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, în special PM10, care a fost antrenat de rafalele de vânt, determinând creşteri ale valorilor înregistrate de staţiile de monitorizare a calităţii aerului. În prezent, ultima medie orară a particulelor grosiere PM10 se situează în jurul valorii de 200 micrograme/mc, în aglomerarea Bucureşti”, spune ministerul.

Potrivit instituţiei, ”niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creşteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României”.

„De asemenea, respingem ferm orice speculaţie care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus şi poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina. Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potenţială creştere a emisiilor ar fi detectată imediat de staţiile#RNMCA, în special de cele din nordul şi estul ţării şi ar fi comunicată public de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediulu”, se precizează în comunicat.

Ministerul precizează că acest fenomen al resuspensiei particulelor de praf în condiţii de vânt puternic şi pe fondul fenomenului de secetă pedologică extremă reprezintă, în schimb, un indicator important asupra modului în care sunt salubrizate străzile şi drumurile, al felului în care sunt protejate şantierele de construcţii, precum şi al numărului mare de terenuri neacoperite cu vegetaţie, în special în apropierea aglomerărilor urbane.

Mesajele despre norul toxic sunt fake-news

Deşi astfel de fenomene sunt rare, autorităţile publice locale trebuie să acorde o atenţie sporită asupra măsurilor ce le revin în planul de calitate a aerului, în special în ceea ce priveşte salubrizarea eficientă şi gestionarea suprafeţelor verzi.

„Facem apel la toţi cetăţenii României să se informeze numai din surse oficiale şi să evite să distribuie conţinut alarmist, care poate genera dezinformare”, mai transmite Ministerul Mediului.

Datele furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus arată că, în următoarele zile, deasupra României concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate, anunţă, marţi, Administraţia Naţională de Meteorologie. De asemenea, particulele în suspensi vor fi în limitele normale. La rândul lor, reprezentanţii DSU reclamă că mesajul despre prezenţa unui nor toxic este fake-news.

Citiți articolul original pe Stirile ProTV

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola