Un nou vaccin a fost aprobat astăzi, 20 decembrie, de Agenția Europeană a Medicamentului. Precizăm că acesta este al cincilea ser anti-Covid și administrarea lui se va face inițial în două doze. Compania care l-a creat are sediul general în statul american Maryland. Iată ce are diferit Novavax față de celelalte seruri.
A fost aprobat un nou vaccin anti-covid
Un nou vaccin anti-Covid a primit aprobare luni, 20 decembrie, pentru a fi folosit în UE. Este vorba despre serul Nuvaxovid, dezvoltat de Novavax. Precizăm că acesta este al cincilea vaccin împotriva coronavirusului autorizat în UE.
Înainte de a se acorda această autorizație, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a efectuat o evaluare aprofundată a siguranţei, eficacităţii şi calităţii acestui ser.
„Cu cinci vaccinuri aprobate, UE are un portofoliu variat, bazat atât pe tehnologii noi, cum este mRNA, cât şi tehnologii clasice, cum este cea bazată pe proteine”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare pe Twitter.
„Este o adăugire binevenită la arsenalul pentru protejarea europenilor. Să fie o încurajare solidă pentru nevaccinaţi sau cei care nu au făcut doza booster!”, a mai adăugat aceasta.
Cu ce se diferențiază vaccinul celor de la Novavax de celelalte seruri
Serul produs de Novavax folosește o tehnologie diferită de cea a vaccinurilor deja autorizate. Concret, acest ser este bazat pe proteine recombinate, care declanşează o reacţie imunitară, fără prezenţa unui virus.
Nuvaxovid conţine microparticule ce constau într-o versiune produsă în laborator a proteinei Spike a SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala Covid-19, notează Agerpres.
Tehnologia folosită de compania Novavax este este asemănătoare celei utilizate la fabricarea vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive, care datează de câteva decenii şi sunt utilizate pe scară largă în lume.
Când vor începe livrările către UE
Compania Novavax a anunțat că, începând cu primul trimestru al anului 2022, va livra către UE nu mai puțin de 100 de milioane de doze din vaccinul său împotriva Covid-19.
Potrivit contractului, statele membre vor putea să achiziţioneze încă 100 de milioane de doze în cursul anilor 2022 şi 2023.
Așadar, primele doze sunt aşteptată să ajungă în Europa în primele luni ale anului viitor, iar pentru primul trimestru statele membre au comandat circa 27 de milioane de doze.
Toate acestea se vor adăuga cantităţii totale de 2,4 miliarde doze de ser produse de BioNTech-Pfizer, celor 460 de milioane de doze de vaccin produse de Moderna, celor 400 de milioane de doze produse de AstraZeneca, precum şi celor 400 de milioane de doze produse de Jansen, potrivit CE.
Citiți articolul original pe