Lovitură pentru benzinăriile din România. Amenzi de peste 6 milioane de lei pentru prețul carburanților

benzinarii Romania

Amenzi de peste 6 milioane de lei date în toată România. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a extins controalele la operatorii economici din sectorul distribuţiei de carburanţi, fiind verificați nu mai puțin de 608. Toți au fost sancționați pentru practici comerciale incorecte. Anunțul a fost făcut joi, 14 aprilie, de către Paul Anghel, director general în cadrul instituţiei.

Amenzi de peste 6 milioane de lei date în toată România

Controalele au vizat 608 operatori economici din sectorul distribuţiei de carburanţi. În toate aceste benzinării s-au aplicat amenzi în valoare totală de 6,720 de milioane de lei pentru practici comerciale incorecte.

„Noi nu putem să intrăm în politica de preţ a operatorului economic. În schimb, dacă verificăm loturile de produse într-o relaţie corectă producător – consumator şi aici mă refer la consumatorii de carburant şi cel care distribuie, acesta a cumpărat carburantul la un anumit preţ şi l-a distribuit la momentul respectiv crescând nejustificat şi printr-o practică comercială incorectă”, a declarat Paul Anghel, într-o conferinţă de presă.

„Preţul din benzinării se raportează la barilul de petrol”

De asemenea, directorul general al ANPC a explicat că preţul carburanţilor se raportează la barilul de petrol şi la o cotaţie bursieră, iar preţul final ar trebui să fie proporţional cu aceste cotaţii.

„În momentul în care preţul din benzinării se raportează la barilul de petrol, la preţ internaţional, în momentul în care barilul a scăzut, nu s-a întâmplat să scadă preţul benzinei şi motorinei. În acest cazuri, scumpirile acestea pot fi considerate practică comercială incorectă”, a mai adăugat Paul Anghel.

Motorina, mai scumpă decât benzina

Încă de la începutul acestei luni, motorina a devenit mai scumpă decât benzina, potrivit datelor publicate pe site-ul Monitorul preţurilor la carburabnţi, gestionat de Consiliul Concurenţei.

De exemplu, pe data de 5 aprilie, prețul motorinei standard era cuprins între 8,31 lei/ l şi 8,48 lei/l la benzinăriile din Capitală, în timp ce preţurile benzinei standard varia între 7,67 lei/l şi 7,96 lei/l, cu 52 până la 64 bani mai puţin. Contactat de cei de la adevărul.ro, specialistul în energie Dumitru Chisăliță a explicat care ar putea fi cauzele acestei modificări.

„În majoritatea statelor europene, motorina a fost mai scumpă astăzi decât benzina, dar cele mai mari diferenţe sunt în estul Europei, în apropierea Ucrainei.
O explicaţie a acestui fenomen ar putea fi  cererea mai mare din aceste zile, provocată pe de o parte de războiul din Ucraina, iar pe de alta de nevoile din agricultură.
Cel puţin în România, agricultorii au tot aşteptat subvenţiile mult promise de stat şi au ajuns în situaţia în care nu au mai putut amâna achiziţiile de motorină.
Se ştie că o cerere mare a unui produs duce automat şi la o creştere de preţ.   Dar, repet, este doar o supoziţie. Sunt şi ceva diferenţe la cotaţiile pe burse, care pot duce la o creştere mai mare a preţurilor motorinei faţă de benzină”, a explicat expertul în energie pentru sursa de mai sus.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola