Pentru Ministerul Dezvoltării, faptul că 97,5% dintre localitățile din România au depus solicitări de finanțare este un succes în sine, mai ales că modalitatea era, admite statul român, necunoscută pentru aleșii locali, până la acest moment. Este vorba de o platformă online specială, „care a fost bine primită”, după cum se arată în răspunsul furnizat redacției PressOne.
Organizația Reporteri fără Frontiere critică, într-o postare pe Twitter, ieșirea președintelui Klaus Iohannis de săptămâna trecută, când a declarat că publicarea proiectelor de lege ale securității de către G4Media.ro reprezintă ”o eroare majoră” și că ”știm cine” a considerat că e bine să le dea pe surse.
O coaliție largă, formată din 45 de ONG-uri, a criticat dur atât amenințările voalate ale președintelui Klaus Iohannis la adresa surselor G4Media în subiectul legilor securității naționale, cât și faptul că serviciile de informații sunt lăsate să își creeze propriile legi.
Coaliția de ONG-uri denunță declarațiile președintelui Iohannis ”un atac direct atât la adresa avertizorilor de integritate, cât și a libertății presei”.
G4Media.ro a publicat în exclusivitate proiectele de legi ale securității naționale, care sporesc semnificativ puterile serviciilor de informații, le oferă imunitate ofițerilor și obligă cetățenii să colaboreze la cererea serviciilor. Proiectele au fost elaborate, conform declarațiilor premierului Ciucă, de instituțiile responsabile.
Cel mai mare speculant. Guvern, fă-te că muncești! (SpotMedia.ro)
Povestea speculantului nu e nouă. Pe vremea lui Ceaușescu el era vinovatul oficial pentru foametea generalizată. Speculantul cumpăra toată carnea pentru a o vinde “pe sub mână”, la suprapreț. Fapta era penală. Iată că după 30 de ani speculantul este din nou împins spre devorare poporului furios printr-o ordonanță de urgența adoptată joi de Guvern.
Deci, ca să scurtăm vorba, oricând va vrea Guvernul să fie o criză și va defini ca atare o situație, pentru anumite produse pe care le va alege tot el, va putea să dea iama cu mercurialul printre comercianți și producători.
Evaluarea Națională la matematică le-a dat bătăi de cap elevilor (Libertatea)
Subiectul al treilea i-a încurcat pe elevii de la Școala Gimnazială Nr. 56, din Capitală, iar examenul a fost mai greu decât la Limba Română, mărturisesc ei. „N-am făcut nimic!”, strigă un băiat, dar nu e trist, îl consolează faptul că, în sfârșit, se poate bucura de vacanță. „Au fost subiecte accesibile”, spune, pe de altă parte, un profesor de matematică.
Ca un 10 să fie 10 oriunde în țară.(Școala 9)
După evaluarea națională din fiecare an, se văd discrepanțele în notare de la o școală la alta: sunt copii care au avut diferențe de peste patru puncte între mediile anuale și cele de la examen. Specialiștii arată cu degetul spre faptul că nu există standarde care să se aplice unitar în toate clasele din țară. Așa că le-au creat mai mulți profesori în cadrul proiectului Merito. Deocamdată doar pentru clasa a cincea și pentru disciplinele limba română, matematică și educație muzicală.
Cumpărătorii asiatici se îndreaptă spre grâul românesc (Profit.ro)
Cumpărătorii asiatici vor crește achizițiile de grâu din Franța și România în noul an de comercializare, care începe în iulie, în condițiile în care livrările din Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali, sunt blocate în urma invaziei Rusiei, potrivit unor traderi citați de Reuters. Prețurile mondiale au urcat la un maxim istoric în martie, la puțin timp după atacul Rusiei din 24 februarie. Măsura ulterioară a Indiei de a reduce exporturile de grâu și vremea nefavorabilă din Statele Unite au sporit îngrijorările legate de aprovizionarea cu cereale. „În continuare, cumpărătorii vor trebui să se uite la surse alternative, deoarece ar trebui să uităm de livrările ucrainene cel puțin pentru următorii câțiva ani”, a declarat un trader din Singapore de la o multinațională care furnizează grâu morarilor din Asia de Sud-Est.
Noul gaz din Marea Neagră (ZF)
Declaraţii: Ţara noastră a mai făcut un pas pentru a deveni independentă energetic. Cifre: cantităţile noi extrase anul acesta abia vor acoperi declinul producţiei OMV Petrom. Cât gaz vor extrage americanii de la BSOG din Marea Neagră? În 2021, importurile de gaze au acoperit 30% din consumul naţional. Anul acesta lucrurile ar putea sta la fel dacă vor fi condiţii similare de cerere, pentru că noul gaz din Marea Neagră abia va acoperi declinul de producţie estimat de OMV Petrom.
România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer. Adevărul scrie despre modificarea radicală de pe piaţa construcţiilor. Administratorii clădirilor cu acces public vor fi obligaţi din 2023 să ia măsuri de limitare a concentraţiei de radon, conform unei reglementări la care lucrează Ministerul Dezvoltării. Radonul este un gaz radioactiv care ajunge din sol în locuinţe şi provoacă cancer la plămâni.
România are un risc mare pentru sănătatea publică din cauza concentraţiei mari de radon – gaz radioactiv aflat în sol, provenit din uraniul aflat în roci. Avertismentul este lansat de specialiştii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Citiți articolul original pe