Cauta
Adauga
Sign In

Inflația ar putea depăși 20% până în toamnă dacă Guvernul nu ia măsuri, avertizează specialiștii

Inflația ar putea depăși 20% până în toamnă dacă Guvernul nu ia măsuri, avertizează specialiștii

inflatia

Fostul ministru al Investițiilor Dan Vâlceanu vine cu un scenariu sumbru pentru români. Liberalul spune că România ar putea depăși rata inflației cu 20%, până în octombrie.

Previziuni sumbre pentru economie României. Inflația s-ar putea dubla în următoarele șase luni

De altfel, Vâlceanu face un apel la ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și spune că acesta trebuie să adopte de urgență mai multe măsuri pentru a evita această situație. Liberalul a anunțat că România va ajunge în situaţia de a se împrumuta şi mai mult, la dobânzi mai mari.

„Rata anuală a inflației în luna aprilie este 13,8%, potrivit Institutului Național de Statistică. Îi cer ministrului Finanțelor să prezinte urgent un pachet de măsuri pentru a reduce inflația, altfel, până în octombrie va depăși 20%. Creșterea prețurilor și dobânzilor îi afectează cel mai mult pe cei cu venituri mici”, a precizat fostul ministru al Investițiilor.

Politicianul avertizează dacă Guvernul nu va lua măsuri, „va fi o presiune și mai mare pe bugetul de stat, care va înregistra o creștere a cheltuielilor cu dobânzile”.

„Dovadă că acum câteva zile Ministerul Finanțelor s-a împrumutat la o dobândă de 7,93%. La finalul lunii noiembrie, anul trecut, dobânzile se situau între 5 și 5,6%. Lipsa măsurilor va însemna și că statul se va împrumuta și mai mult, la dobânzi mai mari, iar aceste împrumuturi, mai devreme sau mai târziu, vor fi plătite de români, prin taxe mai mari. Deja ministrul Finanțelor și un secretar de stat din același minister ne povestesc despre introducerea impozitului progresiv și eliminarea cotei unice.
Despre riscul creșterii prețurilor și dobânzilor am discutat încă de la formarea acestei coaliții și am subliniat că trebuie să luăm măsuri pentru a nu ajunge în această situație”, a mai menţionat liberalul, pe Facebook.

Inflația e aproape la un nivel record, care nu a fost stabilit de aproape zece ani. Prețul gazelor a crescut cu 85%, iar alimentele de bază au atins și ele prețuri mai mari cu 20%.

„Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflaţiei IPC este influenţată substanţial de evoluţia viitoare a preţurilor produselor energetice, grevată de incertitudini majore. Prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare la data publicării prezentului Raport. Ulterior, rata anuală a inflaţiei va decelera gradual până în trimestrul I 2023, respectiv abrupt în luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de bază favorabil. Valorile proiectate sunt de 9,6% în luna decembrie 2022, respectiv 3,2% în decembrie 2023, cu o contribuţie directă semnificativă, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preţurilor bunurilor energetice (combustibili, energie electrică, gaze naturale) pentru sfârşitul acestui an”, atrage atenția BNR.

Citiți articolul original pe Playtech

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALTII AU CITIT SI...

0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
Nici o recenzie

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola