Temperaturile în scădere determină anumite școli să ia în considerare atât crearea unui mediu confortabil pentru elevi dar și economisirea agentului termic, în condițiile în care suntem avertizați sau chiar ne confruntăm cu situația unor facturi foarte mari. Legea prevede însă ca aceste măsuri să fie luate de consiliile de administrație ale școlilor doar în cazuri extreme, calamități sau alte situații excepționale.
Imposibilitatea de a plăti facturile mari sau faptul că elevii stau în frig nu se numără printre aceste situații. Impact.ro a stat de vorbă cu Sorin Ion, Secretar de Stat în Ministerul Educației, pentru a vedea dacă școlile au autonomie pentru a reduce durata orelor de curs în cazul în care nu își pot permite să furnizeze agentul termic pe o perioadă lungă de timp.
„Noi nu suntem înștiințați oficial. În un caz nu le-am dat astfel de indicații”
Presa locală din județul Gorj relatează că la nivelul consiliilor de administrație ale școlilor din Târgu Jiu, sau din județ, s-a luat măsura reducerii orelor la 40 de minute de la 45 pentru a economisi energie. În Călărași, după ce au primit facturi uriaşe la energie electrică și gaze naturale, autoritățile locale au anunțat că vor lua mai multe măsuri prin care vor încerca scăderea consumului în cele 21 de unități de învățământ. Seara, după terminarea cursurilor, temperatura se va reduce la 15 grade Celsius iar dimineața, la ora 05.00, temperatura urma să fie ridicată la 19 grade Celsius.
„O să mă interesez la Inspectoratul Școlar la județului Gorj, aș fi surprins să fie așa și Inspectoratul să nu se fi anunțat. Mai ales dacă vorbim de o măsură oarecum generalizată la nivelul județului, așa pare. Noi nu suntem înștiințați oficial. În un caz nu le-am dat astfel de indicații. Online este exclus după părerea mea.
Noi nu am solicitat astfel de măsuri. La începutul săptămânii trecute am avut o întâlnire cu inspectorii generali pe mai multe teme, în cadrul căreia i-am rugat să facă o analiză, dar să nu încurajeze astfel de măsuri.”, spune Sorin Ion.
„Vrem să vedem cât au executat din buget și necesarul până la finalul anului școlar”
Legea nu exclude măsuri specifice în cazul în care o școală se confruntă cu situații de criză, dar aceste situații limită țin de fenomene meteorologice extreme nicidecum de imposibilitatea de a plăti facturile. De altfel Ministerul Educației a discutat cu Inspectoratele Școlare să facă o analiză pentru a identifica unitățile de învățământ care au astfel de probleme, pentru a suplimenta bugetul până la finele anului acolo unde este necesar pentru continuarea activității instituțiilor din subordinea inspectoratelor.
„Reducerea orelor, pauzelor, șamd, este prevăzută în regulamentul de organizare și funcționare la articolul 11, alineatul 8, în situații speciale, epidemii, intemperii, calamități, și alte situații speciale pe o perioadă determinată.
Dacă vorbim de alte situații excepționale, în continuarea intemperiilor și calamităților, eu nu consider că ne încadrăm acolo în această perioadă, dar, în momentul în care vorbim acum, noi avem în analiză bugetele de bunuri și servicii.
Adică vrem să vedem cât au executat din buget, cât mai au de executat și care ar fi estimările privind necesarul până la finalul anului școlar. Pentru că dacă necesarul lor etse mai mare decât bugetul rămas atunci putem vorbi despre astfel de măsuri.
Noi nu avem informațiile pe care le aveți dumneavoastră, nici o unitate școlară nu ne-a informat ceva de genul acesta, reducem ora cu 5 minute ca să facem economie. La ce? Mai ales că astfel de măsuri se pot lua, în baza legii, de către consiliul de administrație. Dar cu informarea Inspectoratelor școlare, acestea la rândul lor ne-ar aduce așa ceva la cunoștință, pentru că de asta i-am și adus la București, să încercăm să ținem sub monitorizare situația.” mai spune Secretarul de Stat.
Citiți articolul original pe