Vacanțele românilor încep cu nervii întinși la maximum la trecerea frontierelor. Haos în vămi (Adevărul)
Românii au intrat în perioada vacanţelor şi, oarecum tradiţional, deja, îşi încep concediile cu imense cozi la punctele de trecere a frontierelor, fie că vorbim de cele terestre, fie că ne referim la cel de la Aeroportul Otopeni, unde s-au stabilit noi recorduri în privinţa aglomeraţiei.
Concret, pentru mulţi dintre cei care pleacă cu maşina în Grecia, una din destinaţiile preferate de români, primul punct de încercare este Vama Giurgiu-Ruse, unde cozile sunt din ce în ce mai mari cu fiecare zi care trece. De vină sunt reparaţiile la Podul Prieteniei, care face legătura peste Dunăre între România şi Bulgaria. Vicepremierul Sorin Grindeanu anunţase săptămâna trecută că a solicitat autorităţilor bulgare să amâne până la toamnă lucrările de reabilitare a podului de la Giurgiu-Ruse, pentru a nu afecta tranzitul rutier şi aşa aglomerat din perioada estivală. Se pare, însă, că rugămintea sa a fost ignorată de partea bulgară. Mai mult, muncitorii lucrează doar pe timp de zi, inclusiv sâmbăta şi duminica.
Pentru a evita aglomeraţia, pentru maşinile mici, variantele mai bune, spun poliţiştii de frontieră, sunt trecerile cu bacul de la Bechet, Vama Veche şi Turnu Măgurele, care au cei mai mici timp de aşteptare, de 10 cel mult 20 de minute. Variantele nu sunt totuşi accesibile pentru bucureşteni, de exemplu, deoarece ocolul este prea mare.
Cozi de kilometri se înregistrează la Makaza şi Kulata, iar unul dintre motive ar fi numărul mic de ghişee deschise.
În fine, nici românii care merg în vacanţă cu avionul nu sunt privilegiaţi. Concret, Aeroportul „Henri Coandă” a devenit un adevărat furnicar, indiferent de zi sau de oră, iar cozi de sute de oameni se formează la check-in, la controlul de securitate, la paşapoarte, la mâncare şi chiar şi la toalete.
Integral în Adevărul.
Ciolacu contestă măsurile propriului partid. Lider PNL: „Suntem condamnați să rămânem unii cu alții” (Europa Liberă)
Modificările la Codul Fiscal ar trebui aprobate în Coaliție până la 1 iulie pentru a fi puse în practică de la începutul anului viitor. Trei teme majore au rămas în discuția între PSD, PNL și UDMR: impozitarea marilor companii cu 0,5% din cifra de afaceri, impozitarea pensiilor speciale și supraimpozitarea veniturilor din sistemul bugetar care depășesc salariul președintelui României.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a introdus, luni, alte două teme pentru care ar trebui să existe un acord în Coaliție: plafonarea prețului la carburant și eliminarea unor scutiri de la plata contribuțiilor în sistemul construcțiilor.
Potrivit calculelor celor din PSD, peste 1 leu din actualul preț al carburantului nu se justifică și este considerat profit excesiv pentru companiile din domeniul petrolier.
Cu toate acestea, social-democrații nu au lansat în discuție și faptul că statul a încasat mai mulți bani de la începutul anului prin acciză și TVA-ul încasat pentru prețul carburantului. PSD nu a fost de acord cu reducerea TVA, măsură solicitată insistent de USR.
Europa Liberă a constatat că trei măsuri cu care se luptă în prezent Marcel Ciolacu au fost introduse de guvernele PSD sau poartă și semnătura sa.
Printre aceste măsuri se numără introducerea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Am întrebat elevii de la un liceu de top ce fac după Bacalaureat. Unu din doi pleacă în străinătate (Europa Liberă)
„Ce faci după Bacalaureat?” Europa Liberă a întrebat mai mulți elevi ai celui mai bine cotat liceu din Cluj-Napoca unde vor studia după terminarea liceului. Clujul este județul cu cea mai mare rată de promovare de anul trecut.
„O să studiez în Olanda, business. La noi nu sunt oportunitățile care sunt ‘afară’. Am nevoie să înțeleg domeniul, apoi mă pot întoarce în țară, dar strict pentru învățat cred că e mai bine pentru mine în străinătate”, spune Luca Simion (18 ani), absolvent al Colegiului Național Emil Racoviță din Cluj-Napoca.
Europa Liberă a intervievat mai mulți absolvenți ai liceului, care se bucură de ani buni, decenii chiar, de cel mai mare prestigiu din oraș, la ieșirea de la proba de Română a Bacalaureatului.
Chiar dacă întâmpină o concurență acerbă în ultimii ani, a spune că ești absolvent de „Racoviță” rezumă adesea un întreg CV. Anul trecut, liceul s-a clasat pe locul 3 la nivel național ca medie a absolvenților de Bacalaureat – 9.25.
Prestigiul local capătă un plus de greutate ținând cont că județul Cluj este mereu în top 3 pe țară ca promovabilitate la Bacalaureat, iar în 2021 a condus ierarhia.
Concluzia desprinsă ad-hoc din discuțiile cu absolvenții de „Racoviță” e confirmată și de conducerea unității: aproximativ 1 din 2 absolvenți optează pentru studii în străinătate.
”Căpșunarii” nu mai sunt căpșunari: Germania și UK răstoarnă Italia și Spania în ierarhia banilor trimiși de români în țară (CursDeGuvernare)
Germania și Maria Britanie au fost țările de unde, în 2021, au venit cei mai mulți bani (remiteri) de la românii plecați în străinătate: peste 1,36 și respectiv 1,19 miliarde de euro.
Germania și Maria Britanie au luat locul Italiei și Spaniei, de unde, în 2008 – cel mai rodnic an de la aderarea la UE încoace, românii trimiseseră peste 2,5, respectiv peste 2 miliarde de euro.
Există mai multe motive pentru care s-a produs această răsturnare de situație:
Primul motiv ar fi că economiile Italiei și Spaniei au fost cele mai afectate de criza care a urmat după 2008, și câștigurile au scăzut.
O altă cauză importantă este aceea că s-au înmulțit românii cu calificări profesionale mai ridicate și mai adecvate cererii de forță de muncă din Germania și Marea Britanie, potrivit economistului Aurelian Dochia, consultat de CursDeGuvernare.
Nu în ultimul rând, un alt factor important va fi fiind și faptul că mulți români s-au stabilit cu familii cu tot, în Italia și Spania – care au fost printre primele țări luate cu asalt de către emigranții români – și nu mai au multe motive să trimită bani în țară, potrivit unor opinii culese în cadrul programului RePatriot, al Romanian Business Leaders.
Din păcate, însă, nu există statistici oficiale în această privința românilor stabiliți cu tot cu familii, cu excepția cifrelor privind totalurile remiterilor pe care le are Banca Națională a României (BNR).
Regele David (Gazeta Sporturilor)
David Popovici (17 ani) a devenit aseară campion mondial în proba de 200 de metri liber! E primul înotător din istoria României care ia aurul la o astfel de competiție! Timpul reușit de Popovici la Budapesta, 1:43.21 min (nou record mondial de juniori), este al patrulea din istoria probei. Doar Paul Biedermann, deținătorul recordului mondial, și legendarii Michael Phelps și Yannick Agnel sunt în fața lui.
Performanța lui David este cea mai bună din ultimul deceniu, notează Gazeta Sporturilor.
Citiți articolul original pe