Economia României arată tot mai sumbru: a venit stagflația peste noi. Ce înseamnă asta și cum ne va afecta

a venit stagflatia

Perspectivele economice ale țării noastre se înrăutățesc, pe măsură ce persistă criza energetică, cea inflaționistă, dar și conflictul militar de la graniță.

Analiștii Agenției de rating Standard & Poor’s şi-a redus la jumătate prognoza de creştere pentru România în acest an.

Creștere economică extrem de slabă

Se anticipează că, în 2022, țara noastră va înregistra o creștere a economiei naționale de numai 2,1%, cu 2,6 puncte procentuale sub ceea ce preconiza anterior. Cele mai profunde efecte negative asupra economiei sunt așteptate să vină de pe urma războiului declanșat de Rusia în țara vecină, cred analiștii.

„În consecinţă, ne-am redus prognoza de creştere reală a PIB pentru România până la 2,1% în 2022, pe baza aşteptatei încetiniri a exporturilor, investiţiilor şi consumului. Estimăm că ritmul de creştere al României va urca la 4,5% în 2023 şi va rămâne la peste 4% în 2024-2025 pe fondul unei cereri şi unor investiţii solide din partea sectorului privat. Revenirea economiei româneşti în 2023-24 va depinde de capacitatea sa de a abosrbi şi a a utiliza eficient finanţarea semnificativă disponibilă în cadrul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă”, se arată în comunicatul Standard & Poor’s.

Din păcate, veștile rele nu se opresc aici. Pe lângă faptul că evoluția economică va fi una slabă, inflația își continuă ritmul accelerat de creștere. Rata medie anuală a inflației va ajunge, anul acesta, la 9%. Analiștii apreciau, în previziunile anterioare, că aceasta va fi de doar 6%.

„În pofida eforturilor atât pe partea de cheltuieli cât şi de venituri, precum reducerea celui mai mare deficit de colectare de TVA din UE, ne aşteptăm ca noile propuneri de cheltuieli înaintea anului electoral 2024 să conducă la atingerea ţintei de deficit de 3% din PIB abia în 2025”, au mai transmis analiștii economici ai Standard & Poor’s.

Acestea fiind datele, se pare că România a intrat într-o perioadă de stagflație. Pentru persoanele nefamiliarizate cu termenii economici, acest lucru reprezintă o situație economică în care rata inflației este mare, creșterea economică este mică sau nulă, iar rata șomajului este înaltă. Oamenii de rând vor resimți acest fenomen la nivel individual, prin scumpiri, deci prin scăderea puterii de cumpărare și, evident, deteriorarea nivelului de trai, dacă veniturile gospodăriilor nu vor crește în ritmul inflației.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola