Doar fraierii și captivii vă vor mai da bani! (SpotMedia)
„Cheia oricărui sistem fiscal este conformarea voluntară. Dacă ea nu e substanțial majoritară, niciun sistem represiv nu va reuși să compenseze. Iar gradul de conformare voluntară depinde în bună măsură de gradul de satisfacție a contribuabilului în privința folosirii banului public. Cât i se întoarce din ceea ce a plătit bugetului.
În România, acest grad de satisfacție este prăbușit. Pe de-o parte, infrastructura și serviciile publice sunt, în general, nesatisfăcătoare.
Românii circulă pe șosele proaste, pe poduri oricând în pericol de prăbușire, își trimit copiii la școli slabe, se duc în spitale de unde pleacă adesea și mai bolnavi, dacă nu mai rău.
În plus, ceea ce vede contribuabilul este cum banii lui sunt irosiți cu nerușinare în tot felul de acte clientelare sau populiste și în aparatul bugetar supradimensionat…
OUG de modificare a Codului fiscal adoptată vineri nu face decât să mai jupoaie o piele de pe tot ce nu înseamnă bugetar.
Ai un apartament și vrei să-l închiriezi legal? Te rup cu impozitarea, fraiere! Ți-ai stabilit sediul firmei acasă? Te sufoc! Încerci să te cârpești cu un job part-time? Practic, vei munci doar că să-ți plătești dările!
Efectul va fi că vor mai plăti bani la buget numai cei care chiar nu vor avea nicio cale să-și ascundă veniturile, captivii absoluți.
Guvernul înaintează voinicește pe calea spre dezastru și adâncește fractura dintre stat și cetățean. Principala grijă a statului este să-și hăituiască cetățenii, cu excepția celor privilegiați, desigur, iar principala grijă a cetățeanului devine să se apere și să se ascundă de stat, cel mai mare tâlhar dintre cei pe care îi poate întâlni”, scrie Ioana Ene Dogioiu.
Integral pe pagina SpotMedia.
Guvernul dă derogări pentru angajările la stat (Adevărul)
La finalul lunii iunie Guvernul a adoptat o ordonanţă pentru sistarea angajărilor la stat până la 31 decembrie 2022, ca măsură pentru diminuarea cheltuielilor bugetare şi creşterea veniturilor. Executivul a revenit însă asupra deciziei printr-o altă ordonanţă adoptată vineri, care permite organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor din Educaţie.
Ulterior adoptării, ministrul Educaţiei a făcut mai multe precizări într-un comunicat de presă, susţinând că „nu se dă liber la angajări nejustificate”. „Dacă nu angajăm, cine ar intra la clasă începând cu 5 septembrie? Sau nu mai derulăm proces didactic?”, întreabă, retoric, ministrul.
Şi Ministerul Transporturilor organizează concursuri pentru 56 de posturi.
Citiți mai mult în Adevărul.
Seceta modifică balanța energetică a României (CursDeGuvernare)
Seceta este una din cauzele pentru care producția de electricitate a hidrocentralelor României a scăzut cu 25 %, lună de lună în 2022 în primele 5 luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut și a ajuns la 6,31 miliarde kWh.
Scăderi s-au mai înregistrat în ultimii ani.
De data aceasta, sunt puține șanse ca să se îmbunătățească totalul anului 2022, ca urmare a prudenței privind folosirea apei, pe timpul secetei. Gradul de umplere a celor 40 de lacuri de acumulare din România era de era de 80%, săptămâna trecută, dar va scădea până la 68%, din cauza secetei, potrivit Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR).
Scăderea producției de electricitate a hidrocentralelor, cu 24,7% în primele 5 luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, a fost compensată parțial de creșterea cu 22,6 % a producției parcurilor eoliene și cu peste 11% a parcurilor fotovoltaice, arată CursDeGuvernare.
Vama fără vamaioți: Unde au dispărut pletoșii, rock-ul și poveștile lor? Vama Veche a ajuns o stațiune banală, „cu de toate” (G4Media)
Vama Veche s-a schimbat încet, dar sigur într-o stațiune mai întâi modernizată cu forța de administrația din Limanu (vezi, spre exemplu, pistele de beton trântite de-a lungul stațiunii până la graniță), apoi într-un loc botezat ”cool” de hipsteri și corporatiști pentru ca, în cele din urmă, astăzi să fie dezbrăcată de tot ce însemna Vama înainte și aruncată în anonimatul unei stațiuni obișnuite, ba pe aproape banale de pe litoral.
Pletoșii, rock-ul și poveștile au dispărut, urma lor fiind luată de clubberi, hipsteri și familii cu copii, tiribombe, tarabe cu plastice, iar locul berilor la pet sau draft de pe plajă a fost luat de cocktailuri sau frappeuri la terase cu specific grecesc. Muzica pentru care Vama a devenit cunoscută s-a retras în culise, pentru a lăsa drum liber mandolinelor din Halkidiki sau ritmurilor din Fratelli.
Ne place sau nu adevărul este că Vama Veche, altădată un loc cu o atmosferă aparte, cu un farmec complicat de descris, dar pe care îl simțeau toți care ajungeau acolo, a devenit azi un loc ”cu de toate”, unde găsești de la fructe de mare la shaworme, pizza, sandwich-uri, clătite, mâncare gătită, porumb fiert, la fel ca în toate celelalte stațiuni de pe litoral.
”Cu de toate” înseamnă și că în Vamă ai locuri de cazare de la pensiuni unde cu greu găsești ceva sub 250-300 lei/noapte la complexuri de patru stele unde prețurile cresc și de patru ori.
Nu în ultimul rând, pentru o pizza scoți din buzunar în jur de 30-40 de lei, o shaworma sau un sandwich de costă de la 20 la 30 și ceva de lei, iar pentru un meniu al zilei în jur de 30-35 de lei. În mare parte, prețurile sunt la fel ca cele din Mamaia, astfel că un vamaiot de pe vremuri și-ar permite să stea în Vama de azi vreo jumătate de zi.
G4Media publică un foto-reportaj de la Vama Veche.
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC): Nu putem sancţiona Wizz Air şi Ryanair, aşa cum am făcut cu Blue Air, pentru că nu au sediul în România (Ziarul Financiar)
Companiile aeriene Wizz Air şi Ryanair, care operează circa 60% din traficul de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, nu pot fi amendate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru nerespectarea obligaţiilor faţă de pasageri – cum s-a întâmplat în cazul companiei româneşti Blue Air, care va plăti 2 mil. euro – pentru că nu au sediul pe teritoriul României.
„Nu am sancţionat, până acum, nici Wizz Air şi nici Ryanair pentru că nu am reuşit să îi mutăm pe teritoriul României. Dacă vom reuşi, cu ajutorul celor de la Blue Air, atât de vătămaţi de ceea ce li s-a întâmplat, cu siguranţă îi vom sancţiona şi pe ei. Ei nu au sediu şi puncte de lucru pe teritoriul României. În schimb, am sesizat instituţiile europene cu atribuţii în domeniu aşa cum şi dânşii au făcut-o atunci când au constatat că şi Blue Air derapează de la orice fel de regulament european. Nu avem niciun reper cu privire la cifra de afaceri a Wizz Air sau Ryanair“, a declarat pentru ZF Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Wizz Air, care figurează la Ministerul de Finanţe cu denumirea WIZZ AIR HUNGARY LTD, a avut în 2021 afaceri de doar 100.000 de euro, potrivit datelor publice, iar RYANAIR DAC – SEDIU PERMANENT, compania ce operează sub numele de Ryanair, nu avea niciun angajat în anul trecut.
Cum va arăta primul și singurul muzeu din Europa de Est, dedicat fotbalului. Amplasat în Centrul Vechi al Capitalei, Football Museum Bucharest se întinde pe 8 niveluri (Republica)
Football Museum Bucharest, primul muzeu din România și singurul din Europa de Est dedicat 100% fotbalului, realizat din fonduri private, primește un buget suplimentar de 400.000 de euro pe lângă investiția inițială de 1,2 milioane de euro.
Muzeul va oferi turiștilor o experiență 360°, unde se vor putea bucura de spații expoziționale spectaculoase, retrăind momente din istoria fotbalului cu ajutorul interacțiunilor digitale și în realitatea virtuală.
Tricouri purtate de Maradona, Hagi și brazilianul Ronaldo vor face parte din prima colecție de la Football Museum Bucharest.
Deschiderea oficială este reprogramată pentru luna septembrie.
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial al muzeului, www.footballmuseum.ro.
Citiți articolul original pe