Cum arată pacea cu Putin, cine ia oala cu petrol de pe foc și greșelile prin care Rusia și-a stricat războiul (Panorama)

cum arata pacea cu putin

Occidentul sună adunarea – 3 summituri pentru un singur răspuns: militar, economic și politic (CursDeGuvernare)

Europa se află într-un moment de răscruce: în această săptămână 3 summit-uri consecutive ar putea poziționa Uniunea Europeană la ”următorul nivel” al răspunsurilor față de agresiunea Rusiei din Ucraina. E vorba de reuniunile NATO, G7 și Consiliul European de la care sunt așteptate decizii importante de apărare comună și sprijin acordat Ucrainei. Adică un răspuns militar, economic și politic.

Toate trei reuniunile sunt găzduite de Bruxelles, și la toate participă președintele SUA, Joe Biden, ceea ce indică interesul american pentru un răspuns unitar global împotriva regimului Putin.

Deciziile NATO sunt în acest moment cele mai previzibile, fiind menite în primul rând să asigure că războiul nu depășește fizic granițele Ucrainei. Ajutorul militar acordat Kiev rămâne deschis, dar nu merge până la a furniza Kiev aeronave sau inviolabilitatea spațiului său aerian.

Deciziile UE în materie de sancțiuni se vor negocia cel mai probabil până în ziua summit-ului, miza cea mai ridicată fiind legată de posibilul embargou pe produse petroliere rusești.

Continuarea pe portalul CursDeGuvernare.

Cum arată pacea cu Putin, cine ia oala cu petrol de pe foc și greșelile prin care Rusia și-a stricat războiul (Panorama)

Finalul războiului din Ucraina nu e prea aproape la orizont, iar toate analizele militare arată că rușii se pregătesc să intre într-o a doua fază a invaziei, după ce au eșuat în încercarea de a doborî rapid Ucraina: aceea a unui război de durată, în care să macine orașele ucrainene încercuite. De aceea, demersurile pe orice cale pentru a obține oprirea acestui masacru comandat de Vladimir Putin ar trebui accelerate. Cum? O analiză din Foreign Affairs, intitulată „Cum să faci pace cu Putin”, ne pictează un tablou posibil al păcii cu Rusia lui Putin. Nu e un tablou prea frumos, e plin de neajunsuri și, ca de la orice masă unde se negociază un compromis, nimeni nu va pleca mulțumit pe deplin.

Autorii arată că primul pas logic către pace este un acord de încetare a focului și abia apoi negocierea sfârșitului acestui război. Ucraina și Vestul ar trebui să stabilească ce compromisuri pot face pentru a-l determina pe Putin să oprească războiul și să își retragă trupele.

Nu există o cale clară pentru a învinge Rusia în acest război, atâta timp cât SUA și aliații din NATO au respins posibilitatea de a interveni militar direct pentru a proteja Ucraina, de teama unui război nuclear, constată analiza din Foreign Affairs. Sprijinul indirect, cu armament și informații, provoacă mari pierderi armatei Rusiei în luptă, dar Putin „pare pregătit să accepte acest cost”.

Iar dărâmarea lui Putin din interior nu pare deocamdată un scenariu prea plauzibil. În plus, cei care speră la acest deznodământ nu par să ia în calcul și ce ar putea urma după eventuala dispariție a lui Putin din ecuație. Ar fi dispus un lider nou la Kremlin să accepte să recunoască înfrângerea Rusiei în Ucraina? Probabil că nu.

Citiți mai mult pe pagina de internet Panorama.

Volodimir Zelenski, văzut de un fost consilier: „Nu s-a lăsat corupt de sistemul politic, a rămas sincer şi deschis” (Adevărul)

Fost consilier al preşedintelui Volodomir Zelenski în perioada 2019-2020 şi unul dintre cei mai apreciaţi tineri antreprenori din Ucraina, Igor Novikov a povestit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, cum a reuşit să devină preşedintele Zelenski un simbol, dar şi cum s-ar putea termina războiul.

„L-am întâlnit pentru prima oară în 2018. Era un tip foarte plăcut şi normal. Şi a rămas aşa. Iar sistemul politic nu l-a corupt, nu l-a „infectat” şi preşedintele Zelenski a ştiut să îşi păstreze umanitatea”, povestește Novikov.

„Preşedintele Zelenski a devenit cunoscut pe planetă încă din primele luni de după alegere. A dus şi o luptă constantă între sistemul politic şi umanitatea sa. Ştiam că va înfrânge birocraţia politică şi că va deveni cumva un star, însă nu mi-aş fi imaginat că un război îl va face să strălucească”, mai spune fostul consilier.

Întrebat ce finalitate vede pentru acest război teribil din Ucraina, Igor Novikov răspunde că „varianta mai optimistă ar fi aceea în care regimul lui Putin se va prăbuşi din cauza sancţiunilor a problemelor economice şi a presiunii societăţii din Rusia. Însă dacă Putin va mai continua războiul o lună sau două, cred că acest conflict se va extinde dincolo de Rusia şi Ucraina şi există riscul să devină un conflict global”.

Integral în Adevărul.

Trocul din biroul lui Ciolacu: ce au împărțit PSD și PNL. Remanierea, între Ciucă și Cîțu (Europa Liberă)

Miniștrii au fost chemați la raport în fața liderilor Coaliției pentru a prezenta progresele înregistrate, dar și deficiențele pe linie guvernamentală. Fiecare ministru a avut la dispoziție o jumătate de oră pentru a expune situația din domeniul pe care îl administrează. Președintele PNL a fost cel care a avansat ideea unei posibile remanieri.

În spatele ușilor, în biroul președintelui Camerei Deputaților, discuția s-a axat pe altă temă: împărțirea funcțiilor în teritoriu. Evaluarea a rămas o temă secundară. De altfel, mulți miniștri care au plecat din ședință au glumit informal că au trecut testul sau că au luat examenul. De fapt, spun aceștia, nu s-a discutat nicio secundă despre o posibilă remaniere, scrie Europa Liberă. La aceste negocieri nu a fost prezent premierul Ciucă.

„În peste 25 de județe, nu s-a ajuns la un acord între PNL, PSD și UDMR. Se ceartă de luni bune, iar numirile sunt blocate. Sunt trei zone principale: pozițiile de inspector județean, de secretar general al prefecturilor, funcții în ANAF. Ciolacu și Cîțu trebuie să rezolve problema”, a dezvăluit un participant la discuția din Coaliție.

Șefii de organizații au fost sunați pentru a se vedea cum stă situația în teritoriu și care sunt problemele. Organizație cu organizație s-a apelat la discuții sau amenințări pentru ca problemele locale să fie depășite, au precizat surse din Coaliție.

Analiza de plagiat a tezei premierului Nicolae Ciucă a fost blocată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte. Mircea Dumitru, președinte interimar CNATDCU: “S-a cerut oprirea întregii analize până când dosarul va fi instrumentat și se va da o soluție la parchet” (EduPedu)

Procesul de analiză a cazului de posibil plagiat legat de teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, analiză care ar fi urmat să se încheie în perioada imediat următoare, “nu s-a încheiat pentru că nici nu a început”, a declarat luni, pentru Edupedu.ro, Mircea Dumitru, președintele interimar al forului responsabil cu evaluarea acuzațiilor de plagiat, CNATDCU. Potrivit acestuia, analiza a fost oprită în urma unei înștiințări venite de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ce transmitea o ordonanță prin care se cerea oprirea întregii analize până când un dosar penal referitor la acuzațiile de plagiat împotriva premierului să fie soluționate la parchet.

Acuzațiile de plagiat privind teza de doctorat a premierului Ciucă au fost formulate, pe 18 ianuarie, de jurnalista Emilia Șercan într-o anchetă publicată de PressOne.ro, în care aceasta afirma că teza “include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola