Dacă ți-au expirat buletinul sau permisul de conducere în pandemie, trebuie să știi asta: 6 iunie este ultima zi

Buletin biometric carte identitate 2021 Romania

În contextul pandemiei, actele personale ale românilor au fost prelungite automat, indiferent dacă vorbim despre cartea de identitate sau permisul de conducere. Acum, toate vor expira pe 6 iunie.

În încercarea de a nu forța românii să stea la coadă în pandemie pentru preschimbarea actelor, pe perioada stării de alertă, data de expirare a acestora a fost amânată. În contextul în care stare de alertă s-a încheiat pe teritoriul României pe 8 martie 2022, mai ai timp până pe 6 iunie 2022 să începi demersurile de înlocuire a documentelor expirate.

Ce spune legea, ce trebuie să faci dacă ți-au expirat actele

Prelungirea valabilității actelor de identitate și a permiselor de conducere a fost posibilă în România prin intermediul Legii 55/2020. Aceasta stabilește că “valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”. În contextul în care, potrivit HG 171/2022, s-a încheiat starea de alertă pe 8 martie 2022, persoanele care au documentele expirate în această perioadă le pot folosi până la data de 6 iunie 2022.

Lista documentelor care au fost vizate de acel efort legislativ este semnificativă și include buletinul, cartea de identitate, viza de flotant, permisele auto și, în anumite cazuri, autorizațiile de circulație provizorie. Ca referință, în cazul autorizației de circulație provizorie, valabilitatea documentului se prelungește doar dacă există o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru mașina înscrisă în el, conform avocatnet.ro. Singurele care nu s-au prelungit sunt inspecțiile tehnice periodice la mașină și nici pașapoartele.

În altă ordine de idei, cei care au dorit să-și preschimbe actele de identitate în pandemie, au putut să o facă, fără niciun fel de probleme. Motivația legii, după cum am spus și mai sus, era să se evite aglomerațiile.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

powerseo galati
0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
(0 recenzii)

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola