Ce se întâmplă dacă proprietarul intră în propria casă, fără acordul chiriașului. Iată de ce poate fi acuzat

no rent landlord enter main image

Relațiile dintre proprietari și chiriași pot fi tensionate uneori. Cei care își oferă locuința spre închiriere nu înțeleg întotdeauna că aceia care plătesc chirie au anumite drepturi și că ei trebuie să le respecte. Codul Civil stabilește clar drepturile și obligațiile pe care le au ambele părți. Ce se întâmplă dacă proprietarul pătrunde în locuință fără acordul chiriașului, potrivit legii.

Are dreptul proprietarul să intre în locuință fără acordul chiriașului?

Atunci când o persoană își oferă locuința spre închiriere, ea renunță la dreptul de a folosi acea locuință, contra unei sume de bani. O consecință importantă a închirierii este că proprietarul renunță la a mai intra în propria locuință în orice moment și fără acordul celui căruia i-a închiriat casa.

Acest lucru este stabilit în Codul Civil, însă în practică este o problemă de care se lovesc adesea chiriașii: proprietarii le fac vizite neanunțate, oricând doresc, pe motiv că este casa lor și au dreptul să vină oricând. Potrivit legii însă, atunci când este încheiat un contract de închiriere, dreptul de folosință trece de la proprietar la chiriaș, iar cel care își dă locuința spre închiriere nu mai are dreptul să vină oricând vrea acolo, ci este obligat să anunțe chiriașul înainte.

„La închirierea unui imobil de către proprietar, acesta cedează folosința imobilului, adică o înstrăinează pe o perioadă de timp, încasând pentru asta prețul, adică chiria. Contractul de închiriere este, în esență, o vânzare a folosinței pe termen limitat. Când vinzi ceva, nu mai ai. Nu poate avea folosința și proprietarul, dar și chiriașul, așa încât trebuie înțeles clar că a avea drept de proprietate, uzufruct etc. nu înseamnă că poți intra acolo oricând. Nu mai e folosința ta, cât timp ai dat-o altcuiva. Nu se pot avea amândouă.”, a explicat avocata Liliana Grădinaru, potrivit avocatnet.ro.

Poate fi considerată violare de domiciliu

Cu excepția situațiilor urgente, în care se justifică prezența proprietarului la locuință, acesta nu poate veni după bunul plac în casa pe care a închiriat-o altcuiva. Potrivit Codului Civil, dacă chiriașul se simte stânjenit de prezența sau vizitele proprietarului, acesta trebuie să renunțe la obiceiul de a face vizite inopinate.

„De exemplu, eu, ca proprietar, nu pot intra în verificarea imobilului peste chiriașul meu nici folosind cheia mea, nici spărgând ușa, nici deschizând-o dacă nu era încuiată; nu am voie decât cu acordul său. Nu am voie să îi deschid sertarele, să îl inspectez la duș pe neanunțate și să îi perturb, în orice mod, starea de siguranță pe care orice om trebuie să o simtă la adăpostul propriei case. Locuința unui om este locul în care el pune în siguranță capul pe pernă seara, unde nu se așteaptă de la străini să intre fără acceptul său.”, mai spune Liliana Grădinaru.

Un chiriaș care se simte deranjat de prezența proprietarului are dreptul să denunțe contractul, pe motiv că nu beneficiază de folosirea locuinței așa cum ar trebui. În termeni mai duri, a intra peste chiriaș în locuință fără acordul său, fără un motiv întemeiat, poate fi considerată violare de domiciliu.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola