Ce ne spune alăturarea filorusului Teodosie cu președintele Iohannis (DW)
„Nu ne vom opri aici”, a spus președintele Klaus Iohannis în discursul de Ziua Marinei în care a descris structurile militare ale NATO prezente în România. Peste 5000 de militari din SUA, Franța, Polonia și alte state occidentale ale Alianței se află la Constanța, București, Craiova și Sibiu.
Președintele a vorbit despre nevoia unui „nivel superior de ambiție, inclusiv în domeniul apărării” pentru ca România să facă față vremurilor prin care trece. Această ambiție se concretizează pe moment prin creșterea bugetului pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5% anul viitor.
Forțele Navale Române au sărbătorit și anul acesta Ziua Marinei cu nava școală Bricul Mircea în prim plan și cu o slujbă condusă de Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. E cel puțin frapantă alăturarea președintelui și a forțelor militare române cu acest înalt ierarh cunoscut pentru declarațiile lui pro-ruse pe care le-a făcut și înainte și după ce rușii au invadat Ucraina.
Prezența lui Teodosie la o ceremonie militară prin care România voia să celebreze atașamentul ei atlantist și hotărârea de a apăra flancul estic al Alianței sugerează nu doar breșe de organizare, ci și complicități greu de explicat.
Oare președintele nu a știut programul înainte, i s-a ascuns numele reprezentantului Bisericii Ortodoxe care va oficia slujba sau administrația prezidențială a trecut peste acest detaliu considerându-l nesemnificativ?
Simbolistica prezenței liderului aripii radicale din BOR, a arhiepiscopului Teodosie, un admirator declarat al lui Vladimir Putin, la o sărbătoare a militarilor români scoate în evidență o lipsă de consecvență a României la nivelul cel mai înalt. O asociere care poate valida mitul permanentei oscilații a României între Est și Vest, între forțele binelui și cele ale răului, între ambiții și acomodări, între hotărârea de a merge până la capăt și tendința supraviețuirii, scrie jurnalista Sabina Fati.
Integral, pe pagina DW.
EXPERIMENT: Am comparat prețurile din ianuarie la 30 de produse alimentare cu cele din august. Factura a explodat (Libertatea)
Libertatea a analizat prețurile produselor alimentare esențiale, pe care românii le cumpără în fiecare lună de la magazin. Am ales 30 de produse achiziționate în luna ianuarie 2022 de la un supermarket important din România. Aceleași produse, de la aceleași firme și de la același magazin, le-am analizat la mijlocul lunii august. Concluzia: factura totală a crescut cu 42,94%, cu mult peste inflație, calculată în luna iulie la 14,96%.
Analistul financiar Adrian Bența a explicat pentru Libertatea de unde vine diferența. „Statistica ce stă la baza calculării ratei inflației este la nivel de țară și trebuie să cuprindă bunurile și serviciile naționale. Ei aleg un eșantion care cuprinde și bunuri care nu sunt folosite de orice cetățean obișnuit. De exemplu, serviciile aeriene. Dar în ce privește coșul zilnic, asta este problema cetățeanului obișnuit, fiecare mănâncă zilnic. Ceea ce ne interesează e mâncarea, apa, utilitățile. Pe orice cetățean acestea îl dor cel mai mult”, spune Bența.
Riscul angajărilor „externe” din Poliție și Jandarmerie. MAI pregătește 6.000 de posturi de încadrare directă (Europa Liberă)
6.279 de posturi de încadrare directă sau trecere în corpul ofițerilor sunt scoase la concurs de structurile subordonate Ministerului de Interne. Sindicaliștii spun că este o practică perpetuată de mai bine de 10 ani, care are ca scop servirea clientelei politice.
Procedura de încadrare directă pare să fi devenit de mai bine de zece ani o obișnuință în cadrul Ministerului de Interne. Inițial, a fost lansată pentru a aduce în sistem specialiști care nu se pot pregăti în școlile de poliție – psihologi sau IT-iști. Acum, oricine dorește să ajungă în Poliție, Jandarmerie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, la Inspectoratul de Imigrări sau chiar la cel e Aviație dă un concurs pe teme legislative și apoi e angajat direct.
Noii angajați au obligația apoi ca, în decurs de doi ani, să meargă la Centrul de Pregătire și Perfecționare al Polițiștilor de la Slatina și să parcurgă un curs de pregătire profesională practică de trei luni.
„Au fost cazuri în care s-au dus după un an de la angajare la centrul de pregătire. Au fost polițiști un an nepregătiți. Dar nici în cazul celor care merg cele trei luni nu putem spune că avem pretenția să credem că știu. Nici măcar elementele de bază nu le pot învăța în acest timp”, a declarat, pentru Europa Liberă, Cosmin Andreica, președintele sindicatului polițiștilor Europol.
Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că pregătirea în școlile pentru angajații Ministerului de Interne este nu doar de-profesionalizată, dar și politizată.
El spune că problema pregătirii este vizibilă din ce în ce mai pregnant, mai ales după evenimentele din 10 august 2018. Eroarea pe care o fac cei care pregătesc polițiștii sau jandarmii ar fi timpul scurt de pregătire.
Sportul românesc de nota 10 (Gazeta Sporturilor)
Luna august 2022 a reașezat România pe harta mondială a sportului și chiar dacă nu avem an olimpic, perspectivele sunt mult peste așteptări, scrie jurnalistul Narcis Drejan în editorialul GSP.
Sâmbătă, David Popovici a uimit planeta, l-a trezit pe Michael Phelps, adică pe Poseidon din bazinul olimpic, „mitologicul” om cu 28 de medalii olimpice, dintre care 23 sunt de aur, iar acel 46:86 este noul 10 al Nadiei de la Montreal.
Un puști de 17 ani a arborat drapelul tricolor în toate ziarele mari ale planetei, cu viteza sa din apă, cu stilul său fabulos, cu ambiția, dar mai ales că provine dintr-o țară, unde bazinele sunt numărate precum găinile dintr-o gospodărie săracă.
La Munchen, la Europenele de canotaj, în acest weekend, România a încheiat cu un bilanţ excelent. Elisabeta Lipă știe rețeta. Secretul este munca. Cu un buget de 3 milioane de euro România luptă cu Marea Britanie, care are un buget de 16 milioane de euro, iar medaliile curg pe bandă rulantă: cinci medalii de aur şi trei de bronz.
Iar Simona, deși i se cântă prohodul de vreo 2 ani, Simona Halep, reprezentanta României cu cele mai multe apariții în presa internațională, în ultimii 10 ani, câștigă turneul de la Toronto și se apropie de top 5 WTA, le suflă în ceafă fetelor din noul val, Iga Swiatek, Paula Badosa.
Citiți articolul original pe