Când poți renunța la un contract de leasing auto. Mulți români nu își știu drepturile

leasing auto

Magistrații de la Curtea Europeană de Justiție (CJUE) au explicat când poți renunța la un contract de leasing auto, fără a încălca preverile legislative. Hotărârile luate de instituția în cauză sunt valabile inclusiv pentru România. Ce au stabilit oamenii legii.

Ce este un contract de leasing auto

Un contract de leasing auto este un contract legal semnat între client și compania de leasing. În multe cazuri, leasing-ul efectuat la o mașină este similar cu închirierea unui apartament. Se stabilesc termenii și condițiile contractului, costurile lunare, durata contractului, restricții, taxe suplimentare și altele.

În timp ce un leasing auto îți permite să conduci un autoturism nou pentru o sumă mai mică decât ai plăti dacă ai cumpăra mașina noua, este posibil ca, într-o anumită perioadă de timp, să fie nevoie să achiți sume importante de bani. Nu despre acest detaliu vom vorbi în materialul de astăzi însă.


Citește și: Cum poți cumpăra mașină în România, în rate fără dobândă. Secretul știut de puțini oameni


Informații despre rezilierea contractului

Primele secțiuni ale contractului de leasing a mașinii se concentrează, în general, pe ceea ce trebuie să plătească un client ca parte a tranzacției, inclusiv modul în care este calculată plata lunară. Apoi, se vor oferi informații despre reziliere anticipată, limite de kilometraj, opțiuni de încheiere și altele.

Rezilierea unui contract de leasing auto a reprezentat pentru mulți un subiect de interes, mai ales după ce Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a oferit un verdict, la finalul anului trecut, privind drepturile consumatorilor în ceea ce privește retragerea dintr-un astfel de contract.

Clarificările aduse de magistrații CJUE

Magistrații CJUE au venit cu clarificări în acest sens, la cererea unui tribunal din Germania, în contextul unui scandal local privind retragerea mai multor clienți din contracte de leasing sau de credit încheiate cu instituții bancare legate de producători de autovehicule.

Creditorii au acuzat clienții germani că au acționat în mod abuziv. Unul dintre ei s-a retras chiar după reambursarea integrală a creditului. Așa au ajuns magistrații CJUE să analizeze situația semnalată de Tribunalul Regional din Ravensburg și să ia o decizie.

Citește și: Ai mașină luată prin leasing? Atunci trebuie să afli asta, schimbare majoră la darea în plată

Când poți renunța la un contract de leasing auto, potrivit magistraților CJUE

Astfel, magistrații CJUE au stabilit, în primul rând, cine beneficiază de dreptul de retragere dintr-un contract de leasing auto. Un client care încheie un contract de leasing auto fără obligație de cumpărare nu dispune de un astfel de drept.

Un client care a încheiat un contract de credit în vederea achiziționării unei mașini, fără să fi fost corect informat cu privire la drepturile și obligațiile sale, poate să se retragă în mod legal, în orice moment, cu condiția ca anterior să nu îi fi fost furnizate informații complete și exacte. În acest caz însă, retragerea din contract din partea clientului trebuie să aibă loc înaintea executării integrale.

În cazul unui contract de leasing de autovehicule fără obligație de cumpărare, din dreptul Uniunii nu rezultă un drept de retragere al consumatorului, mai arată magistații CJUE.

În schimb, în cazul unui contract de credit încheiat în vederea achiziționării unei mașini, clientul poate, fără a săvârși un abuz de drept, să își exercite dreptul de retragere în orice moment atât timp cât nu a primit informații complete și exacte cu privire la drepturile și obligațiile sale și atât timp cât contractul este în curs de executare, adică, de obicei, înainte de ultimul termen de rambursare, potrivit portalului curia.europa.eu.


Citește și: Cât plătești pe o Dacia Duster în rate pe 4 ani. Cât dai în plus la leasing față de prețul mașinii


Ce prevede legislația din România

Legea actuală din România arată că un client are la dispoziție 14 zile calendaristice pentru a se retrage dintr-un contract de credit, fără a oferi explicații privind motivul demersului. Termenul de retragere din contractul de leasing înceepe să curgă de la una dintre următoarele date:

  • data încheierii contractului de credit;
  • data la care consumatorului îi sunt aduse la cunoştinţă clauzele, condiţiile contractuale şi informaţiile potrivit prevederilor art. 33-49, în cazul în care ziua respectivă este ulterioară celei la care se face referire la lit.

Exercitarea dreptului de retragere îşi produce efectul de la data expedierii notificării de către consumator, mai arată legislația din România.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! prinGalati.ro preia articole din presa națională cu scopul de a oferi cititorilor informații utile și interesante din diverse surse online. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (playtech.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola