Certificatul de înmatriculare al mașinii este un document obligatoriu, pe care toți șoferii trebuie să îl prezinte polițiștilor în original atunci când sunt opriți pentru control. Dar ce faci dacă ai pierdut talonul auto și cum poți obține un duplicat al acestui document?
Codul Rutier stabilește că șoferii trebuie să prezinte polițiștilor, în cazul unui control, mai multe acte, inclusiv talonul auto. În total, sunt patru documente obligatorii, fără de care niciun șofer nu ar trebui să urce la volan.
Toate aceste acte trebuie să fie în original, cu excepția RCA, care poate fi prezentată și în format digital.
Ce acte trebuie prezentate polițistului în cazul unui control
Atunci când un conducător auto e oprit în trafic, fie și pentru un control de rutină, acesta trebuie să prezinte patru documente:
- permisul de conducere;
- cartea de identitate/pașaportul;
- certificatul de înmatriculare (talonul auto);
- asigurarea auto obligatorie (RCA).
Conform Art. 35, alin. (2) din Codul Rutier, toate aceste acte sunt obligatorii, iar conducătorii auto nu pot prezenta la control o copie după talon sau după permisul de conducere.
Restituirea talonului se va face doar după ce faceți dovada remedierii problemei pentru care acesta a fost reținut.
Ce faci dacă ai pierdut talonul auto?
În cazul în care ai pierdut talonul auto, nu mai poți circula legal cu mașina.
Pentru că legea stabilește foarte clar că, în cazul unui control, certificatul de înmatriculare trebuie prezentat în original.
Astfel, până la obținerea unui duplicat după talonul auto, nu ai dreptul să mai circuli pe drumurile publice cu acel vehicul.
Cum poți obține un duplicat al certificatului de înmatriculare
Pentru a obține duplicat al certificatului de înmatriculare, trebuie să te prezinți la Direcția de Înmatriculări Auto (DRPCIV) cu următoarele documente:
- Cerere pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare în caz de furt / pierdere (se completează pe loc);
- Fişa de înmatriculare vizată de organul fiscal competent teritorial, în cazul schimbării domiciliului;
- Cartea de identitate a vehiculului original şi copie;
- Actul de identitate al solicitantului, în original şi copie;
- Dovada achitării taxei certificatului de înmatriculare;
- În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu certificat înregistrare la Registrul Comerţului), precum si împuternicirea reprezentatului legal al acestora;
- Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul;
- Certificatul de înmatriculare în original (dacă e cazul).
Astfel, până la eliberarea noului certificate de înmatriculare, proprietarul nu mai are dreptul să circule cu vehiculul respectiv. Pentru că, în lipsa talonului auto sau a unei dovezi înlocuitoare a acestuia, riscă să fie amendat contravențional.
Ce se întâmplă dacă nu prezinți talonul auto la controlul poliției?
Legea stabilește amenzi destul de mari pentru șoferii care nu au asupra lor cele patru documente obligatorii.
Conform Codului Rutier, se aplică o sancțiune de până la 8 puncte de amendă pentru șoferii care nu au asupra lor talonul, buletinul, permisul sau asigurarea obligatorie, ori refuză prezentarea acestora.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la Art. 35, alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din legea circulației.
Astfel, șoferii care nu au asupra lor talonul mașinii riscă o amendă de peste 1.300 de lei dacă nu au talonul asupra lor.
Conducere cu talon suspendat
Dacă certificatul de înmatriculare a fost reținut, atunci dreptul de circulație al mașinii este suspendat. Deci, șoferii care circulă cu un vehicul al cărui talon a fost suspendat comit o infracțiune.
Conform legislației, aceștia vor rămâne fără permis de conducere și riscă între 1 și 3 ani de închisoare.
Așadar, în cazul în care poliția v-a reținut certificatul de înmatriculare și nu v-a dat o dovadă înlocuitoare a acestuia, cu drept de circulație, atunci trebuie să apelați la o platformă de tractări auto. Pentru că nu mai aveți dreptul să vă deplasați cu respectivul vehicul pe drumurile publice.
Citiți articolul original pe promotor.ro