Calendar Evaluare Națională 2022. Ce subiecte s-au dat la limba română

evaluarea nationala

Calendar Evaluare Națională 2022. Elevii claselor a VIII-a susțin în perioada 14-17 iunie 2022 examenul de Evaluare Națională. Rezultatele de la Evaluare Națională vor fi afișate pe 23 iunie.

Elevii claselor a VIII-a vor susține vara aceasta examenul de Evaluare Națională 2022. În funcție de rezultatele obținute ei vor putea să se înscrie la liceu.

UPDATE: La proba de la Limba română elevii au primit un fragment din „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran și „Frânturi din viața lui Delavrancea” de Cella Delavrancea.

La subiectul al doilea, candidații au avut de scris un text narativ de minim 150 de cuvinte despre cea mai frumoasă întâmplare din vacanță.

VEZI aici subiectul primit la Limba română

UPDATE: Examenul la limba română începe marti 14 iunie la ora 09.00 și durează două ore. Subiectele vor fi publicate pe site-ul edu.ro al Ministerului Educației în cursul zilei, după încheierea probei și când toți elevii sunt ieșiți din sălile de examen.

Conform cifrelor Ministerului Educației, 155.820 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului de Evaluare Națională 2022.

Calendar Evaluare Națională 2022 – clasa a VIII-a

30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la Evaluare Națională 2022

3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

14 iunie 2022 Limba și literatura română –  probă scrisă

16 iunie 2022 Matematica – probă scrisă

17 iunie 2022 Limba și literatura maternă – probă scrisă

Afișarea rezultatelor la Evaluare Națională 2022

23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor

24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor

24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor

30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Probe la Evaluarea Națională 2022

Elevii care susțin anul acesta examenul de Evaluare Națională 2022 urmează să dea două teste scrise.

Prima probă este la limba și literatura română, programată pe 14 iunie 2022, potrivit edu.ro.

A doua probă este la matematică, programată după două zile.

În cazul elevilor care studiază la o școală cu predare în altă limbă, se va rganiza și proba la limba maternă, programată pentru 17 iunie.

Programa pentru Evaluare Națională 2022

Programa pentru disciplinele la care se susține examenul de Evaluare Națională este stabilită de Ministerul Educației Naționale și este valabilă pentru toată țara.

Programa la limba română 

Potrivit programei Ministerul Educației, variantele de subiecte pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a din evaluează competențele, conţinuturile și aspectele normative ortoepice, ortografice, morfologice şi de punctuaţie

Competențele generale urmărite prin examen se referă la receptareași redactarea textului scris de diverse tipuri, precum și utilizarea corectă, adecvată şi eficientă a limbii în procesul comunicării orale și scrise.

Programa la matematică

Programa pentru proba de matematică cuprinde materia studiată de elevii în clasele V-VIII.

Prin examenul la Matematică se urmărește capacitatea elevilor de identificare a unor date, mărimi și relații matematice, în contextul în care acestea apar; de prelucare a unor date matematice de tip cantitativ, calitativ, structural, cuprinse în diverse surse informaționale; analizarea caracteristicilor matematice ale unei situaţii date.

Elevii care susțin examenul la matematică trebuie să aibă cunoștințe de algebră și geometrie. Testul va avea subiecte din amândouă categoriile.

Pentru a se pregăti de examenul de Evaluare Națională 2022, elevii claselor a VIII-a au susținut o serie de simulări. Principalul scop al simulărilor de la Evaluare Națională 2022, a fost cel de a-i familiariza pe elevi cu atmosfera de examen, dar și pentru a le evalua competențele și pregătirea în momentul respectiv.

Structura subiectelor la Evaluare Națională 2022

Structura subiectelor la limba română

Testul la limba română va cuprinde două subiecte. La primul vor fi date două texte la prima vedere, iar pe baza acestora elevii trebuie să răspundă la o serie de cerințe de tip grilă.

La cel de-al doilea subiect trebue redactat un text de cel puțin 150 de cuvinte.

Structura subiectelor la matematică

La matematică, elevii vor avea de rezolvat trei subiecte, unele de geometrie altele de algebră. Fiecare dintre acestea valorează 30 de puncte, iar în cazul celor care au mai multe cerințe, fiecare este punctată separat cu câte 5p.

Cum se calculează media de admitere la liceu?

Media de admitere la liceu se calculează, adunând media generală la evaluarea națională (care are o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).

Calculul mediei de admitere la liceu se face astfel:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere

ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII

 

EN=  media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a

Evaluarea Națională 2022. Modul de organizare al examenului

Elevii vor intra în sala de examen la ora 08:30.

Înainte de a intra, elevii își vor lăsa gențile și ghiozdanele într-o sală stabilită de comisia din centrul de examen.

Ce nu au voie să facă elevii și profesorii la Evaluarea Națională 2022

Elevii nu au voie să aibă asupra lor caiete, cărți, manual, culegeri, dicționare sau alte lucrări pe care le-ar putea utiliza pentru rezolvare subiectelor.

De asemenea, candidații nu au voie să aibă telefoane mobile, căști audio sau alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare cu care pot avea conexiune la internet.

Pe lângă asta, este interzisă comunicarea cu supraveghetorul sau cu alți colgi, să copieze sau să facă schimb de lucrări cu colegii.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola