Alexandru Rafila, despre mutația Omicron: „Părerea mea e că circulă deja de ceva timp şi în România”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, vineri seară, într-o emisiune la TVR, că tulpina Omicron circulă în Europa, inclusiv în România, de mai mult timp, având în vedere faptul că a existat circulaţie între Africa de Sud şi Europa şi înainte de data identificării acestei tulpini.

„Părerea mea este că acest virus circulă deja de ceva timp şi în România, şi în alte ţări din Uniunea Europeană, pentru că până în data de 24 noiembrie nu am avut informaţii, nu a fost practic clasificat şi, în mod evident, a existat circulaţie din sudul Africii către Europa şi în perioada anterioară. Deci, o perioadă de câteva săptămâni probabil că vom mai sta liniştiţi”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seara, la TVR.

În ceea ce priveşte răspândirea noii tulpini a virusului SARS-CoV-2, Rafila este de părere că „probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară”.

Ministrul sănătății a mai explicat că şi la un procent mic de cazuri complicate, sistemul de sănătate „se poate colmata”.

Cât de agresivă este tulpina Omicron

În ceea ce priveşte severitatea bolii cauzate de noua tulpină Omicron, ministrul a afirmat că nu există studii clinice relevante care să arate că această tulpină este mai puţin agresivă decât tulpina Delta, el arătând că este „mai degrabă o speranţă” în acest sens.

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a declarat vineri, 10 decembrie, într-o conferință de presă, că potrivit noilor informații, „avem 6 cazuri probabile” și „5 cazuri suspecte”.

Deocamdată, în România s-au confirmat oficial trei cazuri de infectare cu Omicron. „Foarte curând am mai primit noi informații. Mai sunt, în acest moment, pe lângă cele două cazuri confirmate, avem 6 cazuri probabile de data aceasta și 5 cazuri suspecte care se află în procesare, în testare”, a spus Adriana Pistol, reprezentanta INSP, la conferința de presă de la Palatul Victoria.

Primele două cazuri de tulpină Omicron în România au fost confirmate pe 4 decembrie, anume, o femeie de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat de 59 de ani din județul Vaslui, repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud. Ministerul Sănătății a anunțat joi, 9 decembrie, că al treilea caz de infectare cu Omicron este un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Brașov, contact de familie cu femeia venită din Africa de Sud pe 30 noiembrie.

Citiți articolul original pe Gandul

Negarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola