Alexandru Rafila: „Convingerea mea e că nu vom mai ajunge în situația unui lockdown în România sau la restricţii care să limiteze activitatea economică şi socială”

alexandru rafila lockdown in romania

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre măsurile pe care le ia în considerare pentru valul șase al pandemiei de COVID-19. Deși este de părere că numărul cazurilor de COVID-19 nu va scădea în perioada următoare, oficialul este convins că nu va mai exista un lockdown şi nici nu vor mai fi impuse restricţii.

Alexandru Rafila a estimat că numărul cazurilor de infectări nu va scădea, iar săptămâna viitoare vom avea 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

„Nu o să scadă, săptămâna trecută am avut aproape 45.000 de cazuri, adică 7.000 şi ceva de cazuri pe zi. Estimez că, în raportarea de săptămâna viitoare, pe care o vom face luni sau marţi, o să avem undeva în jur de 70.000 de cazuri înregistrate, adică o medie de 10.000 de cazuri pe zi”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă există posibilitatea impunerii unui nou lockdown în România, ministrul Sănătății a precizat că nu vom mai ajunge în această situaţie.

„Nu am pus în niciun fel problema și am susținut și publică chestiunea asta. Îmi pare bine că și alte persoane mai dornice de implementare de restricții au o abordare mai moderată a acestui val pandemic. Trebuie să ne gândim la două elemente: o greșeală care a fost făcută, la un moment dat, când toate măsurile erau legate strict de numărul de cazuri și noi am schimbat această paradigmă în valul precedent al pandemiei, dacă vă aduceți aminte valul cinci, când ceea ce ne-a orientat a fost legat de numărul de persoane internate și numărul persoanelor internate la ATI.

Și, ținând cont de acești indicatori, pentru că ei sunt cei care sunt importanți până la sfârșit, am reușit să ținem școlile deschise, n-am mai închis școlile, s-au ridicat la un moment dat restricțiile, când, în mod evident, presiunea pe spitale scăzuse și lucru ăsta trebuie înțeles, pentru că așa se întâmplă și în alte state europene”, a afirmat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a afirmat că noile valuri de COVID vor consta în infecții respiratorii banale, care nu vor mai pune în pericol sistemul de sănătate și spitalele.

„În Franţa, au aproape 200.000 de cazuri pe zi şi singura restricţie este legată de utilizarea, în anumite spaţii închise şi în mijloacele de transport în comun, utilizarea măştii. Nu cred, în niciun fel, şi e o convingere a mea, că vom mai ajunge în situaţia unui lockdown în România sau la restricţii care să limiteze activitatea economică şi socială.

Aceste noi valuri COVID-19, care probabil vor mai continua cu o anumită intensitate, pe care nu avem de unde să o cunoaştem în momentul de faţă, vor fi valuri de infecţie respiratorie, de obicei banală, perfect controlabilă, şi care nu va mai pune în pericol sistemul de sănătate, spitalele. Dar, ca să nu se întâmple lucrul ăsta, trebuie să lucrăm susţinut, pe viitor, să construim un sistem de asistenţă medicală ambulatorie, de bună calitate”, a precizat Alexandru Rafila.

Întrebat, de asemenea, dacă are convingerea că nu vom avea lockdown, răspunsul oficialului a fost: „absolut”.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola