Nu e o glumă! 18 lei, o sticlă de ulei de floarea-soarelui, din decembrie 2022?!

Inflația lovește puternic în ultima perioadă în puterea de cumpărare a românilor, iar aceasta este foarte ușor de observat mai ales atunci când vorbim despre prețurile produselor alimentare de bază, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui.

În ultimele luni, mai ales de la începutul războiului din Ucraina, prețurile au explodat, inflația fiind deja cu două cifre.

Iar asta se reflectă în reducerea dramatică a puterii de cumpărare, nu doar în România, ci la nivel mondial.

Prețul uleiului ar putea crește enorm până la sfârșitul lui 2022 și ar putea să ajungă să coste 17 sau chiar 18 lei per litru. Fermierii susțin că vor recolta cu până la un milion de tone de floarea-soarelui mai puțin față de 2021, ca urmare a faptului că cea mai mare parte a culturilor a fost afectată de seceta din acest an.

Un litru de ulei de floarea-soarelui va fi mult mai scump

Astfel, fermierii trag un semnal de alarmă și susțin că producția redusă de floarea-soarelui va duce la creșteri ale prețului uleiului produs din această plantă.

În medie, în acest moment, un litru de ulei costă între 12 și 13 lei, dar acesta s-ar putea scumpi chiar și cu 40%, urmând să ajungă la 18 lei pe litru.

Nu doar seceta va duce la creșterea prețurilor, ci și prețul motorinei, cel al îngrășămintelor și al produselor împotriva dăunătorilor au crescut foarte mult, iar estimările pentru vânzarea semințelor de floarea soarelui sunt de 500 de dolari pe tonă, față de 330-340 dolari, cât a fost anul trecut.

Uleiul de floarea-soarelui devine un lux

Pe lângă aceste costuri, trebuie să ținem cont și de costurile de procesare, astfel că uleiul de floarea-soarelui ajunge, încet dar sigur, un produs de lux.

Fermierii susțin că prețurile foarte mari la ulei se vor resimți din luna septembrie, după recolta de floarea-soarelui. Cererea de pe piață va dicta prețurile, iar rezultatele pot fi dezastruoase.

Mai mult decât atât, Ucraina, care cultivă floarea-soarelui pe o suprafață de 9 milioane de hectare, egală cu suprafață agricolă totală a țării noastre, cel mai probabil nu va putea să exporte cantități prea mari anul acesta, din cauza războiului.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola