Cât timp poți conduce pe contrasens? Sancțiuni usturătoare pentru încălcarea regulilor de depășire

cat timp poti conduce pe contrasens

Cei care se întreabă cât timp poți conduce pe contrasens când faci o depășire, trebuie să știe că legislația rutieră este foarte clară în acest sens, iar sancțiunile sunt usturătoare pentru încălcarea regulilor de depășire.

Depășirea este una dintre cele mai periculoase manevre pe care le face un conducător auto. Pentru că trebuie să coreleze foarte multe informații într-un timp foarte scurt.

Iar la toate acestea se pot adăuga și situații neprevăzute, precum un pieton care traversează prin loc nepermis. Sau o altă mașină care iese în drumul principal fără să se asigure.

Cum trebuie efectuată depășirea corect

Există trei tipuri de depășire pe care le poate face, în general, un șofer:

  • pe contrasens, în cazul drumurilor cu o singură bandă pe sens
  • pe banda 2, 3, 4, etc., în cazul drumurilor și autostrăzilor prevăzute cu cel puțin 2 benzi pe sens
  • pe banda din mijloc, în cazul drumurilor cu o bandă dedicată depășirii pentru vehiculele din ambele sensuri.

Regulile pe care conducătorul de vehicul care efectuează depășirea este obligat să le respecte sunt:

  • să se asigure că cel din spate sau din față nu a semnalizat, la rândul lui, intrarea în depășire;
  • să se asigure că nu pune în pericol și nici nu încurcă circulația din sens opus;
  • să semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;
  • să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit;
  • să reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță.

La ce trebuie să fie atent un șofer când intră în depășire

Cea mai periculoasă este depășirea pe contrasens. Pentru că cel care intră în depășire trebuie să fie atent la traficul care vine din față, să estimeze viteza de deplasare a celui din contrasens și timpul necesar pentru a încheia depășirea.

În plus, trebuie să respecte limita de viteză impusă pe acel tronson de drum. Și să fie atent și la situații neprevăzute care pot apărea în timpul manevrei.

Nu în ultimul rând, trebuie să păstreze o distanță laterală suficientă față de cel pe care-l depășește și nici să nu încurce pe cei care circulă din sens opus.

Cât timp poți conduce pe contrasens

Practic, legea nu stabilește un timp anume în care conducătorul auto e obligat să facă depășirea. Ci doar să respecte regulile de circulație impuse pe acel sector de drum.

Astfel, un șofer poate rămâne pe contrasens când face o depășire atâta timp cât are vizibilitate, nu vine nimeni din sens opus și marcajul rutier îi permite. Cu mențiunea că, după ce a depășit celălalt vehicul, e obligat să revină pe banda sa de mers. Altfel se va considera că circulă pe contrasens.

Sancțiuni usturătoare pentru încălcarea regulilor de depășire

Cei care încalcă regulile de depășire, rămân fără permis pentru 30 de zile.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile […] nerespectarea regulilor privind depășirea”, conform Art. 100, din OUG 195/2002.

Așadar, cel care încalcă regulile de depășire va primi între 4 și 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă între 580 lei și 725 lei.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! prinGalati.ro preia articole din presa națională cu scopul de a oferi cititorilor informații utile și interesante din diverse surse online. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (promotor.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola