Cauta
Adauga
Sign In

Românii campioni la cheltuieli pentru mâncare. 26,4% din cheltuielile totale s-au dus pe alimente

Românii campioni la cheltuieli pentru mâncare. 26,4% din cheltuielile totale s-au dus pe alimente

Anul trecut românii au rămas pe primul loc în ceea privește cheltuielile cu alimentele și băuturi non-alcoolice. În timp ce media europeană este 14,8% din totalul cheltuielilor de consum, românii au acordat 26,4% din bugetul pentru astfel de cheltuieli. De altfel România era pe primul loc și în 2019, conform datelor furnizate de Eurostat.

Românii pe primul loc la cheltuieli cu alimente

Românii au alocat anul trecut 26,4% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, faţă de 26% în 2019. Alte țări unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Lituania (21,7%), Estonia (21,6%) şi Croaţia (21,4%). Pe de altă parte în Luxemburg  procentul este de 9,5% şi în Irlanda de 9,8%.

Dacă în privința coșului zilnic România este pe primul loc la capitolul cheltuieli de întreținere țara noastră stă mult mai bine. Statele membre unde aceste cheltuieli au cea mai mică pondere în totalul cheltuielilor de consum sunt: Lituania (15,5%), Malta (16,8%), Cipru (18%) şi România (18,8%), scrie Agerpres.

Cel mai mult pentru aceste servicii plătesc cetățenii din Slovacia (30,7%), Finlanda (30,5%) şi Danemarca (28,9%).

Scumpiri la nivel european la cheltuielile de întreținere dar și la coșul zilnic

La nivelul UE, cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili au reprezentat în 2020 25,7% din totalul cheltuielilor de consum, în creştere cu 2,2 puncte procentuale comparativ cu 2019. Pe locul 2 sunt cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice cu o pondere de 14,8% cu 1,8 puncte procentuale mai mult față de anul anterior.

Eurostat identifică această creștere ca fiind o consecință a măsurilor anti-Covid, carantină și reducerea mobilității. Pe de altă parte scăderi pot fi observate în domeniul cultural și HORECA. Cheltuielile cu restaurantele şi hotelurile, au scăzut cu 2,7 puncte procentuale, până la 6% în 2020, şi cheltuielile care au legătură cu transportul precum şi cu recreere şi cultura, au scăzut cu 1,5 puncte procentuale şi respectiv 0,9 puncte procentuale.

Datele au fost publicate luni de Eurostat.

Citiți articolul original pe Impact

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALTII AU CITIT SI...

0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
Nici o recenzie

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola